Här är årets 24 ledarförebilder – Årets unga ledande kvinna

Årets unga ledande kvinna syftar till att öka andelen kvinnor bland länets ledare genom att lyfta fram förebilder. Efter en tuff urvalsprocess är nu 2019 års lista klar och 24 nya ledarförebilder tar plats på listan Årets unga ledande kvinna.

Science Park är tillsammans med Handelskammaren Jönköpings län stolta projektledare för Årets unga ledande kvinna. Under föregående fyra år har totalt 100 kvinnor valts ut till listan Årets unga ledande kvinna, en lista som med denna omgång kommer att fortsätta växa. I år ska utmärkelsen delas ut för femte gången och av de 100 personer som nominerats av allmänheten tar nu 24 plats på listan Årets unga ledande kvinna. På listan hittar vi i år bland andra en hotelldirektör, en verksamhetsledare inom Pingst Jönköping, en polisinspektör, en producent och programledare och flera egenföretagare. Här hittar du samtliga av årets ledarförebilder.

Inspirationsresa, utbildning och styrelseplats i prispotten

Personerna som tar plats på listan är födda mellan 1984 och 1998, verksamma inom det offentliga, privata samt i organisationer och kan visa upp resultat av sitt ledarskap. En del i utmärkelsen är att samtliga ledarförebilder får åka på en gemensam resa, fylld av kunskap, inspiration och nätverk. Vid en prisceremoni den 5 mars kommer också två personer som utmärkt sig lite extra att tilldelas titlarna ”Årets unga ledande kvinna” och ”Årets unga styrelsetalang”. En nyhet för i år är att Årets unga styrelsetalang utöver en styrelseutbildning genom StyrelseAkademien får ta plats som adjungerad styrelseledamot i Handelskammaren Jönköpings län. Tidigare har bland andra Helén Truong, Filicia Björkman och Eva Skogeryd utnämnts till Årets unga ledande kvinna.

aretsungaledandekvinna2017

Jönköpings län sämst i Sverige – vill öka andelen ledare, företagare och styrelseledamöter som är kvinnor

Initiativet till Årets unga ledande kvinna togs 2015 mot bakgrund av att Jönköpings län då var sämst i landet gällande antalet ledare som är kvinnor. Sedan 2019 drivs projektet av Science Park och Handelskammaren Jönköpings län, som utöver andelen ledare även tittar på fördelningen av kvinnor och män bland länets företagare och styrelseledamöter.

För oss på Science Park är Årets unga ledande kvinna ett viktigt projekt sett till vårt uppdrag. Jämställdhet är både ett mål och ett medel för oss som jobbar för att göra Jönköpings län till Sveriges mest attraktiva företagarregion. Utan kvinnor som företagare och ledare går vi miste om viktig kompetens som för regionen framåt, säger Maria Göransdotter Marklund, marknadsansvarig på Science Park och en av projektledarna för Årets unga ledande kvinna.

Kandidatlista för den som söker kompetens

Det långsiktiga målet är att förändra statistiken, men listan fungerar även som ett praktiskt verktyg för den som söker erkänt duktiga ledare.

Listan är en guldgruva för rekryterare och valberedningar, som vi hoppas att många av regionens företag och organisationer tittar på när de söker experter, föreläsare och kandidater till spännande tjänster, säger Nana Björnberg, kommunikatör på Handelskammaren Jönköpings län och en av projektledarna för Årets unga ledande kvinna.