GreendowTech vinnare av Impact Demoday 2020

I juni avslutades Science Parks allra första helt digitala acceleratorprogram, med deltagare som befunnit sig på olika platser runt om i länet, landet och världen. Vårens acceleratorprogram genomfördes på temat ”Impact”. Det innebar ett fokus på affärsidéer och entreprenörer som med hjälp av teknik vill göra världen till en bättre plats.

Under sex veckor fick sexton drivna entreprenörer lära sig mer om bland annat produktutveckling, UX-design, sociala medier och sälj. Detta med hjälp av föreläsningar av experter inom respektive områden, men även genom inspiratörer från andra så kallade ”impact-startups” som delade med sig av sina resor och erfarenheter. Deltagarna fick under programperioden även kontinuerlig, individuell coachning av Science Parks affärsutvecklare.

Allt från VR till hållbara renoveringslösningar

Det blev, trots omständigheterna och det fysiska avståndet, en programomgång fullspäckad av inspirerande idéer, entreprenörsanda och massor av energi inför framtiden. Bland deltagarna fanns affärsidéer som berörde allt från VR-rundturer i Coronatider och smart återanvändning av byggmaterial till hållbara odlingslösningar och nya sätt att föra in så kallad ”urban gardening” i nybyggnation av hus.

Impact Demo Day 2020

Programmet avslutades den 24 juni med pitchtävlingen Impact Demo Day. Där fick deltagarna presentera sina idéer online för en jury bestående av representanter från bland annat Cybercom Group, Länsförsäkringar Jönköping och Almi. I hård konkurrens var det de nyutexaminerade byggnadstekniksstudenterna Annie Törngren och Amy Pula med sitt koncept ”GreendowTech” som till slut kammade hem vinsten. Idén bakom GreendowTech är en byggnadsmodul som kan användas för att odla året runt hemma oavsett bostadssituation och klimat.

Vår önskan är att vår produkt kommer vara ett miljövänligt alternativ för framtida konsumenter som kommer att bidra till en hållbar utveckling. Vi förstår att vägen tid kommer vara många uppförsbackar men vi har motivationen att framställa denna produkt för att gynna framtida hållbara byggande.”  berättar Annie och Amy.

Förutom 10 000 SEK i utvecklingsmedel vann duon även löpande rådgivning med Länsförsäkringar Jönköping.

Juryns motivering:

”Med en professionell presentation som var tydlig och lätt att förstå och som har fokus på en hållbar framtid, har denna idé potential att påverka både konsumentens levnadssätt, en konservativ industri och offentliga byggnader.”

En del av Science Parks hållbarhetsarbete

Emilia Sundberg som var ansvarig affärsutvecklare förprogrammet samt hållbarhetsansvarig på Science Park berättar att intresset för just det här acceleratorprogrammet har varit väldigt stort – särskilt bland unga entreprenörer.

”Det känns både hoppfullt och roligt att få stötta de här entreprenörerna en bit på vägen och jag och mina kollegor ser fram emot att följa dem på deras resa framöver. Det finns en enormt positiv kraft i entreprenörskap och innovation när det kommer till att hitta lösningar på de samhällsutmaningar vi alla står inför. På Science Park träffar vi varje år många drivna entreprenörer och vi vet att flera av de vi möter, brinner för att bidra till en förändring för en mer hållbar värld. Science Park har ett ansvar att bidra till en positiv och hållbar samhällsutveckling, bl.a. genom att främja hållbara innovationer. Vi tror verkligen på entreprenörskapets roll för att skapa en mer hållbar värld och det här är ett av de sätt vi som organisation kan bidra.”  Emilia Sundberg, affärsutvecklare på Science Park.

Om Science Parks Acceleratorprogram

Science Parks Accelerator är ett program för dig som vill satsa på din affärsidé för att utveckla den vidare. Programmet arrangeras två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten. Programmet löper över en begränsad tid – oftast åtta till tio veckor. Under programmets olika träffar får du som deltagare ta del av individuell affärsutveckling, värdefulla nätverk, experthjälp, föreläsningar och coworking.

Här kan du läsa mer om Acceleratorn.