Granna Grönsaker är utsedd till Årets Nytänkare i Gislaved

Den 20 november hölls en småskalig prisceremoni på Hestravikens värdshus, där Årets Nytänkare 2020 i Gislaved skulle prisas. I år blev det Therese Lindell och hennes bolag Granna Grönsaker, som fick ta emot utmärkelsen och 15 0000 SEK.

Årets Nytänkare delas ut varje år i alla kommuner i Jönköpings län, till en eller flera personer som genom ett nytänkande sätt är banbrytande föregångare i sin bransch eller kommunens företagande. Bakom utmärkelsen står Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län, som är en av Science Parks finansieringsmöjligheter. Syftet med Årets Nytänkare är att främja och uppmuntra nytänkare och entreprenörskap, samt att lyfta fram goda förebilder som genom sitt arbete inspirerar andra att tänka stort.

Juryns motivering:

Med en affärsmodell i tiden och hållbarhet som drivkraft, tar Årets Nytänkare i Gislaveds kommun en bransch med djupt rotade traditioner till den moderna kunden.

Bildkollage med foton på nyskördade grönsaker

Bild: @grannagronsaker, Instagram

Småskalig odling med stor potential

Konceptet bakom Granna Grönsaker är en prenumerationstjänst där konsumenten får möjlighet att köpa närproducerade, grönsaker efter säsong. Verksamheten använder sig av Facebook, där de från midsommar till slutet av oktober kontinuerligt publicerar ”Veckans Grönsaker” med vackra bilder på den nya skörden. I samband med släppet av varje veckas grönsaksutbud, delar Granna Grönsaker med sig av tips på goda recept där råvarorna kan användas.

Therese är nu inne på sin andra säsong som egenföretagare och Granna Grönsaker har redan hunnit bli en mycket uppskattad tjänst i närområdet. Det som driver henne när hon stöter på utmaningar är helt enkelt att få göra det hon älskar.

”Jag håller på med det jag tycker är allra roligast – att odla. Och jag får kalla det mitt jobb! säger Therese.

Deltagare i Science Parks Kickstartprogram

Under hösten 2018 deltog Therese i Science Parks Kickstartsprogram för nya entreprenörer inom gröna näringar. Kickstart en intensivkurs för personer som vill, eller nyligen har, startat eget företag. Under programmet får deltagare individuell coachning, inspiration, kunskap och verktyg för att kickstarta sin företagsresa – men framför allt ligger stort fokus på erfarenhetsutbyte mellan deltagarna och möjligheten att knyta nya värdefulla kontakter inför framtiden.

Om Tillväxtstiftelsen

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamheter med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.

På bilden från vänster: Anton Sjödell (M) Gislaved Kommun, Maria Johansson (S) Gislaved Kommun, Therese Lindell (Granna Grönsaker), Leif Österlind (Enter Gislaved) och Carina Johansson (C) Gislaved Kommun.