Era Gerguri, Statens Servicecenter, är Årets unga ledande kvinna

Efter en tuff urvalsprocess var det den 5 mars dags att utse Årets unga ledande kvinna 2019. I år tilldelades Era Gerguri, kontorsområdeschef på den statliga myndigheten Statens Servicecenter, den prestigefyllda titeln för sitt ledarskap. Under kvällen utsågs även Ida Jergell till Årets unga styrelsetalang.

img_8340

Utmärkelsen Årets unga ledande kvinna tar avstamp i statistiken som visar att Jönköpings län placerar sig i botten av Sverigestatistiken inom tre viktiga områden; andel kvinnor i ledande positioner, andel kvinnor som startar företag och andel styrelseledamöter som är kvinnor. Redan i höstas påbörjades processen för att utse årets mest framstående unga ledare. Över 100 personer nominerades i startskedet, och efter en urvalsprocess lyftes 24 ledare fram som nominerade på årets lista med ledarförebilder. För dessa 24 personer innebär placeringen på listan en fin merit där de objektivt utsetts till duktiga ledare som är goda förebilder genom sitt sätt att leda. Tillsammans får de åka på en tvådagarsresa fylld av kreativa och kunskaps-späckade föreläsningar och – inte minst – möjlighet att nätverka med varandra.

En ledare som utmärkt sig lite extra

img_8380

Under kvällen delades ett individuellt pris ut – Årets unga ledande kvinna – till en person på listan som utmärkt sig lite extra. Årets vinnare blev Era Gerguri, kontorsområdeschef på Statens Servicecenter. Era, som är född 1993 har redan flera års ledarerfarenhet och nominerades till utmärkelsen av hela sin arbetsgrupp. Juryns motivering löd:

”Med kommunikation, transparens och ett tydligt fokus på medarbetarnas välmående har årets unga ledande kvinna lyckats leda sin grupp genom en större organisationsförändring och samtidigt nått avdelningens mål och bibehållit nöjda kunder. Trots sin unga ålder visar årets vinnare ett moget ledarskap och integritet – dessutom med en stor dos självkännedom och ödmjukhet. Skärpa, kompetens och mod kommer ta den här ledaren hur långt hon än vill nå i sin ledarskapskarriär. 

Att leda i förändring – dessutom på distans – är en tuff utmaning som årets unga ledande kvinna klarat med bravur. Årets unga ledande kvinna 2019 är Era Gerguri, Statens Servicecenter.”

Årets unga styrelsetalang utsågs

img_8386

Även egenföretagaren Ida Jergell, född 1987, prisades under kvällen. Ida tilldelades StyrelseAkademiens pris Årets unga styrelsetalang, och kommer att få genomgå en styrelseutbildning samt ta plats som adjungerad styrelseledamot i Handelskammarens styrelse under ett år. Motiveringen löd:

”Årets unga styrelsetalang är en person som med stort mod tagit sig an utmaningen att starta företag inom en bransch som är både traditionell och mättad. Med driv, nyfikenhet och kreativitet har hon inte bara gjort sin egen dröm möjlig, utan är en ambassadör som får andra att våga tro på sina idéer. Hon är en modern ledare med fokus på nytänk, innovation och flexibilitet – precis det ledarskap som vi vill se mer av i framtidens företag.  

Tillsammans med sitt team driver hon en utmanare inom sin bransch som växer både snabbt och stabilt. Förmågan att leda andra, i kombination med sina expertkunskaper inom kompetensförsörjning – som är en av regionens viktigaste frågor – banar väg för den här talangens framtida styrelsekarriär. Årets unga styrelsetalang 2019 är Ida Jergell, AddPeople.”

Vill se ett mer jämställt Jönköpings län

Årets unga ledande kvinna är ett projekt som syftar till att lyfta fram goda förebilder som kan inspirera andra att bli framtidens ledare. Projektet drivs av Science Park och Handelskammaren i Jönköpings län, i samarbete med en rad partners som stöttar och engagerar sig i projektet.

– För oss på Science Park är Årets unga ledande kvinna ett viktigt projekt sett till vårt uppdrag. 2018 föll kvinnors entreprenörskap med 30 %. Det är ett fall som är så kraftigt att det drar med sig hela det svenska entreprenörskapet trots att entreprenörskapet hos männen ökar. För oss som jobbar för att göra Jönköpings län till Sveriges mest attraktiva företagarregion är jämställdheten både ett mål och ett medel. Utan kvinnor som företagare och ledare går vi miste om viktig kompetens som för regionen framåt, säger Maria Göransdotter Marklund, marknadsansvarig på Science Park och projektledare för Årets unga ledande kvinna.