Digitalt verktyg ger skogsägare makt

Efter 10 år på Ericsson, 2 år för FN i Angola och egenföretagande i Bryssel blev Jens Bergström skogsägare i Sverige och insåg att hans ständiga drivkraft att förändra skulle komma väl till pass i en konservativ bransch.

Prisverktyg för skogsägare

I sommar har hans företag Svenska e-skog AB precis lanserat sin första tjänst, en digitaliserad skogsbruks­plan som ska ge skogsägaren större ekonomisk makt genom bättre kontroll på hur mycket som avverkats på fastigheten och därmed bättre koll på vad som bör stå i avräkningsnotan från köparen.

– Jag och mina kollegor har jobbat med tjänsten i snart fyra år så det känns fantastiskt att den nu är lanserad och ute på marknaden säger Jens Bergström, och konstaterar samtidigt att nu arbetar man med nästa steg som blir ett prisverktyg där skogsägaren kan se avverknings­kostnader och jämföra prislistor.

Nätverket löser problem

Att e-skog har sitt kontor på Science Park i Jönköping har varit en stor fördel säger Jens som är imponerad över kompetensen som finns i huset och dess nätverk.

– Att kunna ta trappan två våningar upp för att prata med någon som kan bygga appar, eller få tips på en bra leverantör över en kopp kaffe är värt mycket för mig som företagare. Jag tycker det är viktigt för Jönköping att uppmärksamma och ta tillvara den kompetens vi har i stan och använda de kreativa miljöer som finns runt Högskolan.