Cind listas som ett av Sveriges 33 hetaste unga teknikföretag – för andra året i rad

Förra veckan presenterades årets vinnare av den prestigefyllda 33-listan som uppmärksammar de 33 hetaste svenska startupbolagen. Med på listan för andra året i rad är Saab-avknoppningen Cind som under 2016 tog plats på Science Park Jönköping efter ett samarbetsprojekt med Saab.

Den 16 maj presenterade medierna Ny Teknik och Affärsvärlden årets lista över ”Sveriges 33 hetaste unga teknikföretag” under en stor vinnarceremoni i Stockholm. Under kvällen stod det klart att Science Park-bolaget Cind, som stod med på listan 2017, även i år lyckats placera sig som ett av Sveriges 33 hetaste unga teknikföretag.

Avancerad kamerateknik mäter timmer och gods

Kriterierna för att komma med är att företaget är baserat på en innovation, är max sju år gammalt och inte är noterat på någon form av handelsplats. Det finns flera vägar in på listan. För att komma med kan ett företag bli nominerat men det går också att komma med genom en tidigare placering. Det fungerar dock inte att leva på gamla meriter – nya kliv måste ha tagits i utvecklingen för att återigen platsa på listan.

Cind har tagit fram en avancerad 3D-kamerateknik som med stor precision mäter volymen på timmerlass och gods. Tekniken och idén har sitt ursprung i bildbehandlingsteknik från Saab som bygger på decennier av utvecklingsarbete med ursprung i missilutveckling. Det var under våren 2016 som Cind startade, efter att Saab genomfört ett verifieringsprojekt tillsammans med Science Park Jönköping. Bolaget har sedan dess gjort en imponerande resa med produktlansering, verifiering och installation hos kund redan under det första året.

Fyrdubblat försäljningen på bara ett år

I dag mäts närmare 50% av Sveriges massaved vid Sveriges största massabruk via Cinds system. Sedan förra årets placering på 33-listan har de inte bara utökat försäljningen från fyra sålda system till 17, de har även gått från att vara två anställda till åtta. De utvecklar dessutom sin affärsidé och ger sig nu in i logistikbranschen tillsammans med Jysk.

– Att bli utsedd till ett av Sveriges mest lovande teknikbolag är ytterligare ett fint kvitto på att vi är på rätt väg. 33-listan ger oss också möjligheten att träffa och dela erfarenheter med andra spännande teknikbolag som befinner sig i ungefär samma skede som oss. Vårt team här i Jönköping är rustat för att ta nästa steg inom nya områden som logistik och vi ser stora möjligheter att expandera utanför Sveriges gränser. Jag är övertygad att detta bara är början på en fantastisk resa, säger Marcus Schelin, VD på Cind.

Samarbete skapar stordåd

– Cind är ett fantastiskt exempel på vad som kan hända när man kombinerar storbolag, investerare, drivna entreprenörer och innovationssystemet. Att vara med två gånger på 33-listan är ovanligt, det gör att Cind befinner sig i ett celebert sällskap. Vi är lite extra stolta över att få ha varit med i anslutning till uppstarten av bolaget. Stort grattis till Marcus och övriga Cind-teamet! säger Gustav Österström, VD på Science Park Jönköping.