Acceleratorbolaget Byggbanken tog hem seger i pitchtävling

I måndags gick årets andra och sista upplaga av Demo Day – avslutningen av Science Parks åtta veckor långa Acceleratorprogram – av stapeln på Folkets bio i Jönköping. Deltagarna från programmet fick pitcha sina affärsidéer för allmänheten, investerare och en expertjury. I slutet av kvällen stod det klart att Byggbanken tog hem segern och prischecken på 10 000 kr.

I åtta veckor har 14 drivna entreprenörer, tillsammans med Science Parks affärsutvecklare, intensivt arbetat med sina åtta affärsidéer. Fokus i programmet har varit utveckling av befintliga idéer och entreprenörerna har aktivt arbetat mot målet att bli nästa generation av tillväxtföretag.

Under måndagens Demo Day var det upp till bevis för entreprenörerna då de på bara fem minuter skulle presentera och sälja in sina affärsidéer inför en expertjury och stor publik med bland annat investerare från Jönköpings län.

Kvällens jury – bestående av Sainabou Jeng Daffeh, egenföretagare, styrelseledamot på Vi-Kraft och f.d. deltagare i Acceleratorn; Tina Gardestrand, grundare och VD på Citykoll; Henrik Engqvist, affärsutvecklare och ansvarig för Inkubatorn på Science Park Jönköping; samt Martin Harbäck, affärsutvecklare på Science Park Jönköping – bedömde entreprenörerna utifrån ett antal parametrar såsom skalbarhet i affärsidé, entreprenöriellt driv samt framsteg under programmets gång. Vinnaren tilldelades 10 000 kr i utvecklingspengar och i slutet av kvällen stod Byggbanken som vinnare.

Juryns motivering:

Byggbanken riktar sig till en stor industri med ett tydligt behov av digitalisering. Teamet bakom idén har lyckats definiera ett viktigt problem samtidigt som de genomfört ett ordentligt forskningsarbete varför vi ser stora potential för en framgångsrik och skalbar verksamhet.

– Acceleratorprogrammet har varit en bra språngbräda från att ha en idé till att ta reda på vad nästa steg att ta är. Många intressanta föreläsningar som ger mycket tips om vad man ska tänka på i sin utveckling. Vinsten på Demo Day betyder såklart också mycket då vi fått bekräftelse på att vi hittat ett problem i en bransch som omsätter mycket pengar, och att vi är något av en lösning på spåret. Nu vill vi komma med i Science Parks Inkubator och blickar framåt i arbetet med Byggbanken, säger Julius Holmgren, en av Byggbankens grundare.

Byggbanken är en webbaserad kunskapsbank som samlar erfarenhet och kunskap från företags anställda i syfte att förbättra och standardisera dess val och rutiner för en effektiviserad verksamhet.

Ny upplaga av Acceleratorprogrammet i vår

– Demo Day är en härlig avslutning på åtta veckors hårt arbete och det är fantastiskt kul att en sådan här kväll se hur mycket entreprenörerna har utvecklats, både vad gäller själva affärsidéerna men också som entreprenörer. Inte minst är det ett bevis på hur mycket man hinner göra på åtta veckor, säger Calle Andersson, en av coacherna i Acceleratorprogrammet.

I vår är det dags för en ny upplaga av Acceleratorprogrammet. Här kan du läsa mer om programmet och anmäla intresse.