Ulrica Björnhag och Carl-Johan Bertilsson är Årets nytänkare i Vaggeryd

Den 8 december delades priset Årets nytänkare i Vaggeryd ut på Skillingaryds julmarknad. Ulrica Björnhag och Carl-Johan Bertilsson som driver ”Sveriges enda kopensionat” Hagshultskossorna fick ta emot utmärkelsen och en check på 15 000 kr.

Ulrica och Carl-Johan driver den unika typen av företag på sin gård i Hagshult. Paret adopterar mjölkkossor som av olika anledningar inte längre kan ge mjölk, och som egentligen skulle ha skickats till slakt. I stället får kossorna åka till gården i Hagshult där de får leva fritt bland innovativ teknik i en stressfri miljö där kossorna blir uppassade på, får massage och så mycket hemodlat gräs och örter de kan orka äta. Tjocka och glada kossor ger bra kött som sedan säljs till lyxkrogar i Stockholm. Av kossorna används också fler resurser för att tillverka andra typer av produkter. Korta transportvägar mellan mjölkossegården, fodret och slakteriet. Hållbarhet och innovation är ledstjärnorna för Ulrica Björnhag och Carl-Johan Bertilsson som driver företaget Hagshultskossorna.

Jordnära nytänkare med hållbarhet som drivkraft

aretsnytankare_vaggeryd

Ulrica och Carl-Johan tog emot priset på Skillingaryds julmarknad av Sara Jeppsson, affärsutvecklare på Science park och Simone Kamm, samordnare i näringslivsfrågor på Vaggeryds kommun, med motiveringen:

”Med hållbarhet som drivkraft bidrar årets jordnära nytänkare till ett innovativt och värdeskapande entreprenörskap.”

– Det finns många utmaningar med att vara unik i sin bransch. Till att börja med har man ju ingen annan att fråga. Men det som är bra med det är att vi får vända oss till andra typer av människor i stället, exempelvis forskare, så även där får man försöka tänka lite annorlunda. Det är både en utmaning, men också något som vi älskar med det här, säger Ulrica Björnhag.