Årets nytänkare Sävsjösläpet prisades på Sävsjö näringslivsgala

Vid Sävsjö näringslivsgala delade Science Park och Sävsjö kommun ut pris till Årets nytänkare 2019. Under tisdagskvällen stod det klart att det blev Mikael Jonsson, bakom företaget Sävsjösläpet, som kammade hem utmärkelsen och stipendiet på 15 000 kronor.

Bakom priset ligger Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län, som är en av Science Parks finansieringsmöjligheter. Priset delas ut årligen, i länets samtliga 13 kommuner i Jönköpings län, till den eller de personer som genom sitt sätt att tänka nytt är banbrytande föregångare i sin bransch eller i kommunens företagande. Syftet med utmärkelsen är att stimulera och uppmuntra nytänkande och entreprenörskap, samt att lyfta fram goda förebilder som genom sitt arbete inspirerar andra att tänka stort.

Går mot strömmen

Företaget Midtrailer, släpvagnstillverkare med flera varumärken, hade beslutat sig för att lägga ner all sin verksamhet i Sävsjö när Mikael Jonsson beslutade sig för att kontakta företagsledningen. Efter förhandlingar fick han möjligheten att ta över ”Sävsjösläpet”, som är ett välkänt varumärke i branschen sedan 1979.

Mikael har, i sin nysatsning på Sävsjösläpet, valt att gå mot strömmen, genom att återigen ta hem produktionen till Sverige, och till närområdet kring Sävsjö. Företaget kommer framåt positionera sig som leverantör av specialbyggda och kundanpassade släpvagnar både när det gäller flak- och skåpvagnar.

Företagskulturen präglas av prestigelöst teamwork, och visionen är att vara en organisation bestående av stolta medarbetare, som genom ett medvetet ansvarstagande genererar förutsättningar för en hållbar och förbättrad framtid.

Prisutdelning under Sävsjö näringslivsgala

Priset överlämnades av kommunchef Jan Holmqvist under Sävsjö näringslivsgala den 18 juni. Juryns motivering till Årets nytänkare i Sävsjö 2019 lyder:

”Genom utveckling och produktion på hemmaplan väcker Årets nytänkare i Sävsjö kommun ett känt varumärke till nytt liv. Med sann entreprenörsanda, i en till synes omöjlig situation, har pristagaren sett nya möjligheter och vågat satsa lokalt.”

– Det kändes otippat och jag är väldigt glad över priset som ger mig ytterligare energi att bygga företaget framåt, säger Mikael Jonsson om vinsten.

Kort om Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamhet med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.

www.tillvaxtstiftelsen.se