Labbarps gård är Årets nytänkare i Jönköping 2019

I samband med Jönköpings Näringslivsdag fredagen den 29 november delade Science Park och Jönköpings kommun ut priset Årets nytänkare 2019. Martin och Henrik Svensson, bröderna bakom Labbarps gård, var de stolta vinnarna som fick ta emot utmärkelsen och en check på 15.000 kronor.

Bakom priset står Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län, som är en av Science Parks möjligheter för företag att få finansiering. Utmärkelsen delas varje år ut i länets alla 13 kommuner, till personer och företag som är banbrytande föregångare i sin bransch eller sin kommun. Syftet med utmärkelsen är att lyfta goda förebilder som genom sitt arbete inspirerar både etablerade företagare och blivande entreprenörer att tänka stort och våga satsa på sina idéer.

Årets arbetsgivare 2013

Labbarps gård drivs av Martin och Henrik Svensson som började sin resa år 2001, när de köpte gården av dess tidigare ägare. På den tiden bestod gården av 90 kor och ungdjur – ett antal som under Martin och Henriks regi har utökats till över 650 djur, varav 300 mjölkkor. I takt med att djurhållningen utökats i volym har de tillsammans med sin drivna och engagerade personal även gjort stora framsteg vad gäller verksamheten som helhet. 2013 tilldelades de det prestigefyllda priset ”Årets arbetsgivare” av LRF Ungdomen i Jönköpings län.

Effektivitet och logistik är A och O

Mjölkproduktion utgör själva kärnverksamheten på Labbarps gård, men för att vara konkurrenskraftig och uthållig på marknaden krävs ständiga förbättringar i både effektivitet och logistik. Därför driver bröderna även entreprenadkörning och transport som en del av sin verksamhet. Under de perioder då de själva inte använder sina fordon, hyr de ut till andra företag med tillfälliga transportbehov. På så sätt har de lyckats bredda verksamheten med resurser som till stor del redan finns i företaget.

”Vi arbetar hela tiden för att skapa de bästa förutsättningarna för att våra kor ska kunna ha det så bra som möjligt och producera så bra som möjligt. Vi brukar säga att det inte är ett alternativ att bara delta i en tävling – ambitionen måste vara att vi ska vara bäst”, förklarar Henrik Svensson.

Juryns motivering till Årets nytänkare i Jönköpings 2019:

”För ett nytänkande inom gröna näringar med hög digitaliseringsgrad och en uttalat mycket hög ambition kring medarbetarnas kvalifikationer och drivkrafter. Därtill ett högt fokus på kvalitet i djurhållning, ett stadsnära läge och en stark drivkraft i att ständigt utveckla sin verksamhet.”

Såhär säger Henrik Svensson om att ha vunnit utmärkelsen:

”Att bli utsedd till Årets nytänkare ser vi som ett kvitto på att det vi göra är bra och att vi är på rätt väg med Labbarps gård. Samtidigt känns det lite konstigt och svårt att ta in att vi vunnit priset. Det är uppmärksamhet som kommer från ett ganska oväntat håll och ett sammanhang som vi inte är helt vana vid. Men – det är en värmande och härlig känsla – både på ett personligt och ett yrkesmässigt plan!”