Årets nytänkare i Gnosjö inspirerar ungdomar att starta eget under sommarlovet

Varje år ska Tillväxtstiftelsen, tillsammans med Science Park och länets kommuner, dela ut priset Årets nytänkare i samtliga 13 kommuner i Jönköpings län. Under Järnbärardagen stod det klart att det blev Linda och Stefan Falkboman som tog emot 2019 års utmärkelse i Gnosjö, med sitt initiativ UngDrive som inspirerar ungdomar till att starta eget företag under sommarlovet.

Utmärkelsen Årets nytänkare i Gnosjö delas ut av Tillväxtstiftelsen Jönköpings län, tillsammans med Science Park och Gnosjö kommun. Priset delas ut till den eller de personer som genom sitt sätt att tänka nytt är banbrytande föregångare i sin bransch eller i kommunens företagande. Syftet med utmärkelsen är att stimulera och uppmuntra nytänkande och entreprenörskap, samt att lyfta fram goda förebilder som genom sitt arbete inspirerar andra att tänka stort.

Dröm stort, börja smått

UngDrive är en icke vinstdrivande organisation som arbetar för att hjälpa ungdomar att starta företag. Genom att mobilisera entreprenörer i Sverige, och ute världen, inspirerar de ungdomar att påverka världen och att skapa sina egna drömliv, helt enligt Gnosjöandan och devisen ”dröm stort, börja smått”. Företaget har i dagsläget fyra huvudsakliga fokusområden:

  1. UngDrive – Sveriges största och mest populära entreprenörskapsutbildning under sommarlovet.
  2. SM för Sommarföretagare – Sveriges största läger för unga företagare, i Gnosjö.
  3. Internationella entreprenörskap-camps i bland annat Kina och Ukraina.
  4. Starta-eget-trainings i utvecklingsländer (Botswana, Uganda och Zambia).

Juryns motivering till Årets nytänkare i Gnosjö 2019:

Linda och Stefan har framgångsrikt inspirerat ungdomar till att våga starta eget på sommarlovet genom Ung Drive. Först i liten skala och nu i hela landet. Finalen hålls varje år i augusti i och då kommer unga entreprenörer till SM i Ung Drive i Gnosjö. Konceptet utvecklas ständigt. Förutom att uppmuntra och inspirera till entreprenörskap sprider de Gnosjöandan till nästa generation.

– Galet roligt att bli uppmärksammad på det här sättet! Det är verkligen drömmen att vara spindeln i nätet för UngDrive just nu, med tanke på alla grymma entreprenörer vi därigenom får förmånen att arbeta med runt om i spännande projekt i hela Sverige och världen. Och att göra så med Gnosjö som bas ligger ju väldigt rätt i vårt DNA, säger Stefan Falkboman om vinsten.

– Det har varit en förmån att följa Linda och Stefan och att se Ung Drive utvecklas. De två entreprenörerna har jobbat hårt för att nå sina mål och kommer hela tiden på nya koncept, vilka är spännande att följa från idé till genomförande. De har en fantastisk förmåga att få unga människor att våga testa på företagande, och att tidigt skapa sina nätverk, men framför allt att ha roligt under tiden, säger Ingalill Ebbesson, affärsutvecklare på Science Park i Gnosjö.

Kort om Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamhet med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.

www.tillvaxtstiftelsen.se