Anja Dalhög och Prästgårdens Mejeri är Årets nytänkare i Aneby

I samband med Aneby Näringslivsförenings 20-årsjubileum den 3 december delades priset ”Årets nytänkare” ut. Vinnare blev Anja Dalhög som har gjort en stor satsning på sitt gårdsmejeri i Lommaryd.

Bakom priset ligger Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län, som är en av Science Parks finansieringsmöjligheter. Priset delas ut årligen, i länets samtliga 13 kommuner i Jönköpings län, till den eller de personer som genom sitt sätt att tänka nytt är banbrytande föregångare i sin bransch eller i kommunens företagande. Syftet med utmärkelsen är att stimulera och uppmuntra nytänkande och entreprenörskap, samt att lyfta fram goda förebilder som genom sitt arbete inspirerar andra att tänka stort.

I Aneby blev det Anja Dalhög som driver Prästgårdens Mejeri som tilldelades utmärkelsen och fick ta emot diplom och ett stipendium på 15000 kr.

– Det känns jättekul och är en ära. Jag blev väldigt glad och överraskad när Science Parks affärsutvecklare Ida Fredman kom och berättade om utmärkelsen, berättade Anja Dalhög för Smålands-Tidningen efter att ha tagit emot utmärkelsen.

Startade verksamheten i tvättstugan

Anja startade sin verksamhet i tvättstugan, men flyttade i somras in i en maskinhall på gården. I mejeriet produceras framför allt ostkaka, men även yoghurt samt färsk- och grillost. För tillfället är det i stort sett enbart ostkaka som tillverkas. Den har strykande åtgång på julmarknaderna i trakten. Just nu är Anjas största utmaning att hon skulle kunna sälja mer än vad hon hinner producera – men det ser hon som ett kärt bekymmer.

Mejeriet har utvecklats mycket snabbare än förväntat och försäljningen har ökat stort under 2019. Delvis tack vare försäljning inom så kallade rekoringarna där kunder beställer sina varor i förväg via facebook. Det är en säljkanal dit fler och fler hittar, och på så sätt kan Anjas produkter exponeras för fler nya kunder. På sikt räknar Anja med att behöva anställa en assistent på deltid.

Prisas för lokal produktion och framtidsfokus

Motiveringen till utmärkelsen lyder:

”Genom att se möjligheterna med lokal produktion och ett framtidsfokus på nya produkter är årets pristagare en förebild för förnyat hållbart företagande”

Prispengarna kommer Anja använda till att ta fram en ny logotyp och nya etiketter till produkterna. Vi önskar Anja stort lycka till och ser fram emot att se henne utveckla sin verksamhet ytterligare!