48h Innovation Race tog fram ett nytt möbelkoncept på 48 timmar

”Tänk multifunktionalitet. Ett flexibelt möbelsystem som gör det lekande lätt att skapa nytt eller återskapa inredning. Enkelt att sätta samman. Med ansvarsfull hänsyn till vår miljö – i materialval, tillverkning och design. Redigt gjort i Småland.”

Så lyder utdrag från slutpresentationen av 48-timmars Innovation Race för Wog Trä och WOG Metall, vid målgången den 25 oktober på Träcentrum i Nässjö.

Men låt oss backa tillbaka till hur denna innovationsresa startade. WOG är sedan 1940-talet ett tillverkande företag som är starkt i sin vardag. Med drivkraften att nå ett steg vidare genom innovation beslutade företagets ledning att starta en utvecklingsresa. Det tydliga målet: Att utveckla ytterligare ett ben i form av egna produkter, vid sidan om sin legotillverkning.

Från snack till verkstad, bokstavligt talat

Vårt mål är att hjälpa företaget i processen. I samförstånd, om att nya produkter kräver en ny kunskap kring behov, satte vi samman ett innovationsteam som scannade av marknad och trender. Ett inspirations- och spaningsunderlag som gav företagens ledningsgrupp möjlighet att definiera riktningen. Det blev inte minst ett vägval som vi tog med oss in i vårt Innovation Race.

Vi är lika med Science Park Innovation Runway. Vår innovationsprocess driver innovation genom interaktion. Det innebär att vi samlar extern kunskap runt företaget och dess kärnkompetens. Under några intensiva dygn fick företagets två ledningsgrupper tillgång till 16 designstudenter från JTH:s program produktutveckling med möbeldesign, flera affärsutvecklare från Science Park med olika erfarenheter och bakgrund av marknad, teknik och digitalisering. Tillsammans skapade vi nya kreativa produktlösningar inklusive paketering och profilering. Vi huserade på Träcentrum i Nässjö där vi bokstavligen fick möjlighet att gå från snack till verkstad.Möbeltillverkare arbetar med en ny modulbaserad produkt

Ett helt nytt möbelkoncept

Man hinner mycket på 48 timmar. Tänk om framtidens möbeldesign börjar med att vi sätter oss in i kundens vardag! Vi vill flytta fokus från produkt till kundens verklighet och stämmer därför av tankar och idéer med externa användargrupper. Kundernas syn på vad de köper har förändrats – idag vill man uppfatta en produkt som en hel tjänst snarare än en traditionell fysisk produkt. Med en ökad förståelse för användarens miljö och problematik börjar så det roliga arbetet att skapa en massa idéer runt produkt och tjänstedesign.  Att kombinera behovsanalyser och kravprofil med företagets förutsättningar och produktionsteknik är också en viktig framgångsfaktor att ta hänsyn till när vi ringar in och definierar möjliga riktningar framåt.

Vi gick i mål med ett helt nytt (och innovativt!) möbelkoncept. Designgrupperna presenterade till sist fem konceptlösningar genom prototyper och grafik. Prototyper till möbler för hemmiljön som genom banbrytande, flexibla, lösningar känns oerhört spännande. Allt under devisen ”från skogen till staden”.

Företagets ansvar för en hållbar framtid omfamnas i produktens design, funktion, kvalitet och strategi för kundresan. En affärsmodell och värdeerbjudande anpassas helt efter de tilltänkta kunderna.

Konceptet landade i en helhet byggd på design, paketering och profilering. Nu tar företaget förslagen och idéerna vidare. När tiden är mogen kommer vi att berätta betydligt mer. Håll utkik!