Vera Novis – En hyllning till svensk hantverkstradition

Vera Novis är en ny kollektion av Hillevi Magnell (Smålands Skinnmanufaktur) och Sara Rudenstam (Formbruket) som fick ett strålande genombrott på Formex-mässan januari 2015. Jönköpingsduon ställde ut ”Vera Novis” i Formex avdelning ”Young Designers” och blev över en natt favoriter hos bloggare och trendexperter som unisont hyllar det avskalade formspråket och det svenska materialvalet.

– Vårt fokus ligger på naturliga material och lokal produktion. Materialet vi använder och dess möjligheter och begränsningar har format designen och med ett gediget hantverk skapar vi en kollektion med mjuka och moderna former säger Hillevi Magnell om produkterna.

Med stark lokal förankring

bild_sara_hilleviFormgivarna Hillevi Magnell och Sara Rudenstam driver olika bolag men delar studio och showroom nere på Tändsticksområdet i Jönköping. Deras gemensamma kollektion Vera Novis tillverkas i Småland där de båda formgivarna har sina rötter och materialet består bland annat av ask och garvat skinn från Tärnsjö Garveri.

– Vi vill gynna våra svenska tillverkare och vi ser fördelarna med den kontakt vi kan hålla med våra leverantörer. Att tillverka av svenska material och i Sverige är ett sätt att få vara med under hela processen. Att förstå var produkten tillverkas, av vem och av vad säger Sara Rudenstam.

Ibland måste man ha bråttom

Kollektionen Vera Novis består ännu så länge av bord, hängare och en dagbädd i flätat läder. Vägen från idé till produkt har varit intensiv, kollektionen togs fram på bara några månader, men det var en del av utmaningen säger formgivarna.

– Jag och Hillevi bestämde oss för att slå våra påsar ihop och skapa något gemensamt. Ibland måste man ha bråttom för att något ska hända förklarar Sara Rudenstam.

– Vi utmanar oss själva och prövar att jobba över gränserna, tar lärdom av varandras kompetens och lär oss om nya material. Det är spännande och utvecklande menar Hillevi Magnell.

FAKTA:

Formbruket startades 2012 och var ett gemensamt projekt mellan tre studenter. I dag driver Sara Rudenstam Formbruket själv med samma drivkraft. Sara har utbildning inom grafisk design och produktutveckling med möbeldesign som inriktning och det är där hon lägger fokus. Produkterna karaktäriseras av en kombination av enkla former, svenska material i huvudsak trä och nära tillverkning.

Smålands Skinnmanufaktur ägs av duon Johan Stockhem och Hillevi Magnell. Duon formger livsstilsprylar i äkta läder som håller hela livet ut. Den småländska förankringen är viktig och de strävar efter att hålla den mesta av produktionen i Småland. De använder sig av svenskt naturgarvat kromfritt läder från Tärnsjö garveri, som håller en hög kvalitet.