Vardagsproblem som skapar affärer

När Carina Folkesson stod inför ett behov som marknaden inte kunde tillfredsställa lät hon det inte bli ett problem. Med motivation och beslutsamhet skapade hon istället den produkt hon själv saknade – något som så småningom skulle resultera i en verksamhet och ett nytt yrke.

Det var när Carina för sju år sedan fick sitt första barn som hon för första gången började fundera på vad olika hudvårdsprodukter innehöll. Hon började läsa på förpackningar och tyckte inte om det som stod. Alla produkter hon hittade innehöll nämligen kemikalier – något Carina inte var intresserad av att smörja in sin son med. Med en bakgrund inom kemi och som sjuksköterska bestämde hon sig för att börja tillverka egna produkter och i dag driver hon framgångsrikt företaget Grön lycka med tillverkning och försäljning av ekologiska och handgjorda hud- och hårvårdsprodukter – helt utan kemikalier.

Det jordnära skapandet

Själva produkten grundade sig i ett behov men det faktum att Carina drogs till kemi från första början beror på att hon tycker om att blanda saker och se reaktionerna. Hon beskriver det som ett sätt att få vara kreativ och skapa något – en process som får henne att känna sig jordnära. Växter och örter är något som ligger Carina mycket varmt om hjärtat vilket gjorde att steget till örtterapi och kosmetisk kemi inte blev särskilt långt. Sedan 2014 när Carina startade sitt företag har allt varit en utveckling. Allt har lett fram till den nylansering Carina och Grön lycka gjorde i juni 2017 när hon i samband med deltagandet i Science Parks kickstart-program lanserade ett helt nytt sortiment av spaprodukter.

– Jag har tagit alla mina sju års erfarenhet och byggt det här nya. Nu höjer jag ribban. Det är som en omstart, säger Carina om det nya sortimentet.

Brett sortiment av spännande produkter

Grön lyckas nylanserade sortiment innehåller allt från deodorant och kroppsbalm till unika schampo- och balsamkakor av lera. Grön lycka är också den första, och än så länge enda tillverkaren av fasta raktvålar som tillverkas på gammeldags vis, där man använder rakborste och rakkopp.

– Det finns mycket ekologiskt för kvinnor men man satsar inte på männen, så därför gör jag det – också. I och med att jag tycker om att göra tvålar i alla former kändes det väldigt inspirerande att även utveckla raktvålar.

Alla produkter är ekologiska och kemikaliefria. Majoriteten av produkterna i sortimentet är dessutom helt veganska och inget är testat på djur. Produkterna är handgjorda och produceras inte i någon stor fabrik. Carina jobbar ute i skogen i sin tvålstudio, och lägger ner hela sin själ i varje produkt. Hon ser på Grön lycka som en livsstil och vill inte stressa fram produkter – något som verkligen märks på det hantverk som finns i de mönstrade tvålarna och hårvårdskakorna.

gron_lycka_tvål

Viktigt att sätta mål

I samband med den nylansering Grön lycka gjorde under sommaren satte Carina upp mål för sitt företag – något som också ingick i arbetet med kickstart-programmet på Science Park.

– Vi har fått jobba mot mål hela tiden, så det är inte bara att man sitter och lyssnar och sen går man hem och så händer inte så mycket annat. Här har man verkligen fått anstränga sig. Det känns bra när man har fullföljt sina mål och kan känna att det går! Och så kan man sätta nya.

Med webbshoppen på plats, ett påbörjat kundkontaktnät och en del befintliga samarbeten jobbar Carina nu med att få ut varumärket i Sverige och etablera avtal med fler återförsäljare. I framtiden ser hon även ljust på ett internationellt kontaktnät och om fem år är inte bara sortimentet vidareutvecklat och utökat – då finns Grön lycka även på den europeiska marknaden.

Behov skapar idéer, det är ingen nyhet. Frågan är bara vad du gör av den idén. I Science Parks Kickstart-program får du som snart ska starta, eller nyligen har startat eget företag de verktyg du behöver för att kickstarta ditt företag och utveckla det vidare. Oavsett om du har en idé du vill utveckla eller om du är i ett tidigt stadie av din företagsresa kommer du att få inspiration, kunskap och tips för just dina behov. Så har du – precis som Carina hade – ett problem med en potentiell lösning? Spana in vårt populära kickstartprogram här.