Tova startade en utbildningsplattform under plugget

Learn & Earn. Det är ett namn att lägga på minnet om du vill lära dig mer om aktier och privatekonomi. Bolaget grundades av Tova Larsson, som kickade igång sitt företag parallellt med sina studier på Civilekonomprogrammet på Jönköping University. Nu pluggar hon sitt fjärde år, med inriktning på entreprenörskap.

I den här intervjun berättar hon om sina tankar kring fördelarna och utmaningarna med att starta företag som student.

Hej Tova! Hur kommer det sig att du bestämde dig för att starta företag när du pluggade?

–  Jag hade länge tyckt det kändes roligt med företagande och att driva projekt. När jag började plugga så insåg jag att det är ett bra tillfälle att testa när man är ung, får CSN och är ganska fri med sina tider.

– Det var också ett bra sätt att se det som jag läste just då i verkligheten genom mitt företag. 

Berätta om ditt företag. Vad är Learn & Earn?

  • Jag startade företaget för en idé som under tiden förändrades. Nu har jag mitt företag för föreläsningar, utmaningar och kurser om aktier och sparande inom varumärket Learn & Earn.

– Det är ett ”smidigt” företag i och med att det inte är så mycket fasta kostnader, och föreläsningarna kan jag göra hur mycket eller lite som passar just nu.

Laptop i vardagsrumsmiljö med Learn and Earns webbsida på skärmen

Kombinationen plugg och företagande – hur funkar det? Har du några tips för att klara det?

– Jag tror det är en bra möjlighet, men jag har också insett att det krävs mycket tid på att jobba proaktivt med ett företag. Så om jag hade kunnat lägga all mitt fokus på företaget så tror jag det hade kunnat bli bättre och större. Jag tror det är en bra taktik att bestämma en tid, som till exempel varje morgon lägger jag en timme på mitt eget företag för det hinner jag och det gör att jag löpande tar små steg framåt. Den strategin har dock gått olika bra under olika perioder.

Vilka är de största fördelarna med att starta eget som student?

  • Möjligheten att själv kunna styra sin tid och vad man jobbar med.
  • Erfarenheten som man lär sig oavsett om du vill fortsätta driva företag eller vara anställd.
  • Även om du inte hinner arbeta med ditt företag under en tid så får du CSN.

Vilka är de största utmaningarna du har stött på längs vägen?

– På daglig basis är det att hinna det jag vill och faktiskt prioritera det jag vill göra. I början av mitt företagande så var det en del strul med registreringar och moms i Tyskland (för jag hade försäljning i Tyskland) som slukade tid, energi och pengar.

Vad skulle du vilja skicka med till andra studenter som funderar på att starta eget?

– Våga testa! Det tar tid att bygga upp något men det är alltid lärorikt och roligt på vägen – hur det än slutar. När du väl börjar vet du inte var det kan sluta. 

Har du haft kontakt med Science Park längs vägen? Hur upplevde du det?

– Ja, jag har haft kontakt på flera sätt! Dels hade vi kontakt genom en kurs jag läste i skolan, men även själv så har jag varit på föreläsningar, frukostar och ett kick off-program som hjälpte att prioritera mitt företagande.

Science park ger också ett väldigt bra nätverk!

Berätta för oss om din idé!