Progressive Safety – prisade och progressiva innovationer

Fröet till bolaget Progressive Safety AB såddes när 17-åriga Ahmed Mireé skulle lyfta en vanlig handbrandsläckare. Med skador efter en svår skidolycka insåg Ahmed hur svårt det var för någon med ryggproblem.

Progressive Safetys första produkt E-Z Extinguish lanserades 2015 och är en mobil upphängningsanordning som hänger på väggen tillsammans med brandsläckare. Med hjälp av den smarta vagnen får användaren enkelt och snabbt med sig handbrandsläckaren till branden utan att lyfta eller bära. Räddningstjänsten har länge uppmärksammat att handbrandsläckare är för tunga för en del människor. Tidigare har det saknats en bra lösning för att människor med svårigheter att bära eller lyfta ska kunna göra en första insats vid brand.

progressivesafety_grundare

Faruk Kastra och Ahmed Mirée, grundare av Progressive Safety AB.

Från UF-företag till aktiebolag

De första stegen i idén bakom E-Z Extinguish utvecklades genom ett UF-företag som Ahmed Mireé drev tillsammans med vännen Faruk Kastrat på gymnasiet. 2012 flyttade killarna till Jönköping för att studera industriell ekonomi vid Jönköping University. Samtidigt bestämde de sig för att arbeta vidare med sin idé – för att få fram en färdig produkt. Av Almi fick de innovationsstöd och hjälp med att skydda produkten. 2013 belönades de med priset ”Framtidens innovatör i Jönköpings län” av stiftelsen Skapa. De vann även pris i företagartävlingen Venture Cup.

I samband med lanseringen 2015, gick Progressive Safety med i Science Parks inkubatorprogram, för att spetsa affären och marknadsarbetet, samt bygga ett starkt varumärke inom innovativ säkerhet. Samtidigt investerade Science Parks såddkapitalbolag Speed Capital 150 000 kronor i bolaget.

Sedan E-Z Extinguish kom ut på marknaden har den tagits väl emot av flera kommuner, företag och hotellkedjor. Några exempel på kunder är:

  • Borås stad, som har valt att plocka in E-Z Extinguish till alla sina brandsläckare i hela kommunen
  • Butikskedjan Kicks, som har valt att använda brandsläckarvagnen i alla sina butiker i Sverige
  • Hotellkedjan Scandic Hotels, som har implementerat E-Z Extinguish som standard på sina hotell

Innovationen prisades på innovationsgala

I början av november 2018 tilldelades Ahmed Mireé, VD på Progressive Safety, Skapa-priset för unga innovatörer för sin nya innovation E-Z Pin. Han tog också hem Skapas pris för bästa pitch av idé.

2018 utsågs Ahmed Mireé till Årets unga innovatör av stiftelsen Skapa och tilldelades 125 000 kr. Foto: Elise Florman

Foto: Elise Florman

Säkerhetssprinten E-Z Pin löser problemet som ofta uppstår i samband med stress vid en brand. Det är inte ovanligt att en ovan användare klämmer fast handbrandsläckarens handtag och på så sätt inte får loss säkerhetssprinten. Genom att installera E-Z Pin på vanliga handbrandsläckare elimineras problemet och säkerhetssprinten kan avlägsnas enklare, snabbare och effektivare. E-Z Pins unika patenterade design gör att den passar de flesta handbrandsläckare på marknaden. Den är etablerad på den nordiska marknaden genom ledande leverantörer av brandsläckare.

– Det känns väldigt kul och en stor ära att vinna det nationella priset med E-Z Pin som ska rädda liv. Det som gör mig extra glad är att innovationspriset Skapa tillfaller brandsäkerhetsbranschen där det inte har hänt så mycket på lång tid, säger Ahmed om vinsten.

På Jönköpingsgalan den 23 februari fick Ahmed ta emot utmärkelsen Årets innovation i Jönköpings län för sin idé E-Z Pin. Utmärkelsen delas ut av Almi och Science Park till en person eller ett företag som har tagit fram en kreativ och nyskapande tjänst eller produkt. Den ska även vara kommersiellt gångbar eller skapa en stor samhällsnytta.

– Kunder svär när saker inte fungerar, men i klagomålen finns problem och i problem ser jag lösningar, säger Ahmed om sina innovationer.