Internationella studenter satsade stort – öppnade restaurang mitt i pandemin

Efter bara ett par år i Sverige fick de internationella studenterna möjligheten att starta restaurangen Crêpe L’U på populära shoppingcentret Asecs i Jönköping. Ett stort beslut, som var tvunget att tas mitt under brinnande pandemi.

– När vi fick den här möjligheten var vi tvungna att satsa, säger studenten och en av ägarna, Vladyslav Deboi.

Smyckad med rosa färgsprakande blommor finns det en restaurang som sticker ut extra mycket på Asecs restaurangtorg: Crêpe L’U. När vi möts på Asecs sitter studenten, tillika en av restaurangens ägare, Vladyslav Deboi med en dator framför sig. Smuttandes på en kaffe är han i full gång med att skicka in en skoluppgift, samtidigt som han har full uppsikt över restaurangen.

Det kan bli lite stressigt med skoluppgifterna ibland, men än så länge fungerar det väldigt bra att kombinera studierna med företaget, säger Vlad och visar stolt upp restaurangen som öppnade för mindre än två månader sedan.

Redan nu har Vlad och teamet nya idéer på hur de kan utveckla verksamheten med fler nytänkande och kreativa koncept. Och antagligen är det just denna orädda och drivna personlighet som på så kort tid tagit teamet dit de är idag.

Ville starta företag inom något realistiskt

2018 flyttade Vlad till Jönköping för att plugga på JIBS. Hans syster Elena Deboi hade då redan pluggat i Jönköping i ett år, och de båda gillade studentlivet och den internationella atmosfären runt campus i Jönköping. Med sig från Ukraina hade de en idé och dröm om att starta företag inom restaurangbranschen.

Min strategi har alltid varit att tänka ”innanför boxen” och en dag starta något som är realistiskt – någonting mindre. Därför ville jag starta inom restaurangbranschen. Jag hade ingen egen erfarenhet från branschen själv, men det är ju en bransch som fungerar över hela världen, säger Vlad.

Vill du, så kan du. Som nya i Jönköping var kontakterna få, men Vlad och Elena bestämde sig för att nyttja alla nätverk de hade, för att kunna ta sin idé till nästa steg. De teamade tidigt ihop med vännen Harbi Kurmakhadov, som är från Ryssland men som bott i Sverige i cirka 10 år.

Vi tänkte såhär: vi har universitetet, vi har Science Park och Science Park har dessa kontakter. Jag känner dessa människor, min syster känner dessa och vår tredje affärspartner X har dessa kontakter. Vi analyserade alla våra nätverk och organisationer runt omkring oss där vi kunde få coachning och hjälp, säger Vlad.

På Science Park hade Vlad hört att det gick att få kostnadsfri stöttning. Under sina första möten med sin affärsutvecklare tyckte han framförallt att det var skönt att kunna berätta för någon om sina galna idéer och få verktyg anpassade för just teamets idé.

Mitt främsta tips till andra studenter som vill starta företag är att öppna ögonen och se vilka du har omkring dig: i staden, nationellt och globalt, förklarar han

sciencepark-vladSåg stora möjligheter att etablera sig på Asecs

Teamet ville starta upp någonting unikt, med få konkurrenter i närområdet där de dessutom kunde få in en internationell prägel på menyn. Siktet var tidigt inställt på att etablera sig på Asecs – Jönköpings största shoppingcentrum.

Vi såg stora möjligheter med att starta på Asecs: det geografiska läget, storleken och framförallt populariteten. De har också ett internationellt restaurangtorg med smaker från hela världen, så därför kändes det naturligt att vilja vara här – om vi fick chansen.

Och chansen kom till slut. Under hösten 2019 presenterade Vlad, Elena och Harbi sin idé för Asecs: de skulle starta en restaurang med en meny som serverade både matiga och söta crepes, samt soppor med influenser från Ryssland och Ukraina. Asecs gillade idén och erbjöd de ett hyreskontrakt. Och sen kom Coronapandemin.

De satsade stort under pandemin

På ett ögonblick förändrade coronapandemin spelplanen och skapade stora effekter för Sveriges företagare och näringsliv. I detta läge hade nog många valt att trycka på stoppknappen, men efter noggranna funderingar valde teamet istället att under sommaren 2020 acceptera kontraktet och starta företaget. Trots att restaurangbranschens framtid fortfarande var oviss så bestämde de sig för att lita på magkänslan, och istället se möjligheter med pandemin. Exempelvis möjliggjorde hemstudier att Vlad kunde spara tid på att åka fram och tillbaka till universitetet. Denna tid kunde han istället lägga på uppstarten av företaget. Framförallt innebar pandemin att de kunde komma över utrustning och inredning till restaurangen till bra priser.

Vi hade flyt och kunde köpa loss utrustning till rabatterade priser hos flera av återförsäljarna, förklarar Vlad.

I december 2020 var det dags att slå upp portarna till Crêpe L’U – made for you. Att tempot, trots julhandeln, var lägre på Asecs var inget problem för teamet. Tvärtom så såg de tiden som ett perfekt tillfälle att själva lära sig hur allt i köket fungerade och hinna utbilda både sig själva och den nya personal som anställts.

Hade det varit fullt på Asecs hade vi nog haft svårt att hinna med, i med att många av oss började utan någon erfarenhet från branschen. Men nu hann vi lära oss alla delar och utbilda den nya personalen, samtidigt som vi behöll hög kvalité, säger Vlad.

Drivs av den personliga utvecklingen

Det finns många anledningar till varför olika individer väljer att starta företag. För Vlad, som under sin uppväxt inspirerats av sin pappas liv som egenföretagare, är det hela livsstilen som alltid lockat – och som nu ger honom den största kicken som entreprenör. Framförallt handlar det om den personliga utvecklingen, där han dagligen får träffa människor, planera, organisera, utveckla ett bra team, prata med återförsäljare och gå från ett möte till ett annat. Som entreprenör utmanas han dagligen till att tänka nytt, effektivt, kreativt och strategiskt.

Det handlar faktiskt inte alls om pengar. Jag vill se hur världen fungerar, lära mig hur människor fungerar och hur branschen fungerar, förklarar Vlad.

Ser stora möjligheter för företaget att växa

Trots att företaget är nyligen nystartat tänker Vlad, Elena och Harbi redan framåt på hur de kan utveckla verksamheten – och växa till andra platser och köpcentrum runtom i Sverige.

Om allt går enligt planerna här, och vi växer och utvecklas, så ser jag stora möjligheter att konceptet kan tas vidare till fler platser. Det hade varit häftigt!

Vill du också få hjälp med din idé?

På Science Park träffar vi alla idéer – galna som realistiska. Du kan ha funderat på idén i flera år eller över en natt. Oavsett så är du välkommen till Science Park för att coachning och inspiration till hur du tar idén vidare. Just nu träffas vi digitalt, men ett möte med oss är ändå alltid personligt och individuellt anpassat för dina idéer.

Träffa oss, så berättar vi mer.