
GreendowTechs innovativa växthusfönster ska bidra till en hållbar byggbransch
Sedan vinsten av pitchtävlingen Impact Demo Day i juni 2020 har byggnadsingenjörerna Annie Törngren och Amy Pula fortsatt utveckla idén bakom växthusfönstret GreendowTech. Med den innovativa byggnadsmodulen skapar de en unik kombination av växthusodling och traditionellt fönster – med visionen att bidra till en framtid av hållbart byggande.
Första gången Annie och Amy möttes var under 2017, då de från olika städer anslöt till Småland för att börja plugga på Jönköping University. Sedan dess har de upplevt en hel del ihop. De har tagit en ingenjörsexamen i byggnadsteknik, påbörjat en masterutbildning, och startat ett gemensamt aktiebolag. Och företagsresan har ännu bara börjat.
”Vi hade inget att förlora”
Idén bakom GreendowTech uppstod för några år sedan, men det var inte förrän de upptäckte Science Parks acceleratorprogram som intresset för att utforska utvecklingspotentialen blev starkare. Och idén hade minst sagt potential – så pass mycket att Amy och Annie kammade hem vinsten av 10 000 kr i utvecklingsmedel under intensivprogrammets avslutande Demo Day.
Efter vinsten blev vi mer självsäkra på idén, och med den positiva feedbacken ville vi verkligen satsa. Vi kände att vi inte hade något att förlora, förklarar Amy.
Vill bidra till en hållbar utveckling av byggbranschen
Föreställ dig hur en byggnads traditionella fönster byts ut mot en byggnadsmodul beståendes av två fönster. Modulens mittersta lager är en yta skapad för hydroponisk (dvs. vattenbaserad) odling, där det går att odla allt från olika typer av matproduktion till växter.
Byggnadens vanliga fönster är helt enkelt utbytt till ett så kallat växthusfönster där du kan odla stora delar av året oavsett bostadssituation och klimat. Genom att placera en växthuslampa till modulen hade odlingsåret dessutom kunnat förlängas med flera månader, förklarar Annie.
Visionen är att framställa en produkt som bidrar till framtidens hållbara byggande. Något som ingenjörsstudenterna ser ett stort behov av.
Stora delar av byggbranschen är inte miljövänlig. Vår produkt kommer att vara en lösning för att bidra till och skapa energieffektiva byggnader, och på så sätt minimera avtrycken på planeten, säger Amy.
Grundtanken med växthusfönstret är nämligen inte endast att den ska bidra till odling. Med två fönsterrutor så kommer modulen dessutom påverka byggnadens energianvändning, då dessa både isolerar bättre och reducerar värmeförlusten.
Produkten har därför flera lager av fördelar som kommer att passa framtidens hållbara byggbransch. Det är ett innovativt och unikt koncept som vi presenterar för marknaden, säger Amy.
Nästa steg i GreendowTech idéutveckling är att under sommaren 2021 börja bygga en prototyp, och därefter göra en marknadsanalys.
Ser tillbaka på en spännande men utmanande resa
Att starta företag är spännande, men involverar också en hel del att ha koll på. För Annie och Amy är minnena från den första tiden rätt enade: att starta ett aktiebolag var krångligare än vad de hade förväntat sig.
Det var mycket att hålla reda på i början kring alla formulär och administration, och speciellt då vi inte hade någon tidigare erfarenhet inom företagande utan kom från en ingenjörsutbildning. Men vi tog det steg för steg, och fick värdefull rådgivning och guidning från olika kontakter längs vägen, förklarar Amy.
Kombinationen av att läsa en masterutbildning och samtidigt starta företag har skapat ett fulltecknat schema. Men när Amy och Annie blickar tillbaka på det gångna året ser de stora fördelar med att ha kombinerat entreprenörskapet med studielivet. Framför allt ser de tillbaka på året som en otroligt spännande tid, som också gett mycket självförtroende för framtiden.
Det har självklart varit mycket att göra där vi behövt arbeta fokuserat för att hinna med. Men fördelen är att vi under studierna har ett flexibelt schema, vilket gör att det går att planera så att de olika delarna inte krockar, menar Annie.
Stor potential i att bidra till en grönare stadsbild
På Science Park coachas GreendowTech av affärsutvecklaren Matilda Löf, som ser stor potential i produktens möjlighet att kunna bidra till en hållbar framtid utifrån flera aspekter.
De är väldigt ambitiösa och har mycket kunskap. Men den kunskapen de inte har – den söker de upp själva. Det känns väldigt givande att stötta deras start up med tanke på hållbarhet och hur deras produkt kan bidra till bland annat en grönare stadsbild och en mer hållbar livsstil och tankesätt, säger Matilda.
Har du också en hållbar idé?
På Science Park brinner vi för hållbara affärer och vi hjälper dig gärna framåt på din företagsresa.