Go FAR ger luft under vingarna

Norra Frankrike, Tyskland, Belgien och England. Det är de marknader som familjeföretaget och möbeltillverkaren FormH17 nu riktar sina blickar och sin uppmärksamhet åt. Men vägen ut på den internationella arenan bjuder på både möjligheter och fällor.

–Vi har fått lov att välja väg och inse vad det är som gör oss unika. Att massproducera billiga möbler, det gör IKEA bättre. Vår profil är exklusiva, handgjorda möbler i genuina material, handstämplade med nummer i korta serier.

Vi möter Chatrine Schander Ljungquist över en kopp kaffe en disig morgon i Jönköping. Det blir ett samtal kring både liv och död, med- och motgångar och de där både tillfälligheterna och besluten som avgör inriktningen.

–Jag fick mina första verktyg när jag var fyra år. Mamma och pappa lät mig alltid vara med, både i verkstaden och i köket. Det bidrog till att jag blev ganska slängd både på att laga mat och att snickra möbler, skrattar Chatrine med livsbejakande både värme och energi.

–Redan då ritade jag och tillverkade, med pappas hjälp, möbler till flickrummet. När sedan Johan och jag träffades många år senare hittade vi en glädje i att skapa möbler tillsammans. Han är metallkille, duktig på att svetsa. Jag behärskar arbetet med de massiva träskivorna, berättar Chatrine som för några år sedan på ett mycket påtagligt sätt blev ställd inför valet hur hon egentligen ville leva sitt liv.

–Jag har två barn från mitt första äktenskap. För drygt fem år sedan omkom min 21-åriga dotter i en arbetsplatsolycka på det speditionsbolag där hon arbetade. Det gjorde det väldigt tydligt för mig att våra val i livet är viktiga. Att inte bara låta dagarna gå utan faktiskt bestämma sig för vad man vill använda tiden till.

Sagt och gjort. Chatrine sade upp sig från sin tjänst och startade ett företag inom stresshantering, beteendevetenskap och coachning. Än idag håller Chatrine, vid sidan om möbeltillverkningen, föreläsningar i en rad olika sammanhang.

–Men det vi idag satsar hårdast på är ju formgivningen, produktutvecklingen och produktionen inom FormH17. Vi har fått fantastiskt fin respons på vårt sortiment, både från svenska köpare och från intressenter i Europa, berättar Chatrine Schander Ljungquist som för en tid sedan kom i kontakt med EEN/Swerea och det GoFar-projekt som nu bedrivs för entreprenörer med vilja och ambition att nå ut på den internationella marknaden.

–På flera håll i Europa är svensk formgivning och svensk kvalitet eftertraktat. Vi har också märkt att det finns en stor attraktionskraft i att vårt företag har en tydlig personlig story. Att vi är det lilla familjeföretaget med den exklusiva, hantverksmässiga produktionen. Och när våra möbler går för leverans så följer det alltid med en etikett där vi uttrycker uppskattning för att vårt hantverk värdesätts. Det bidrar också till goda relationer till kunderna, fortsätter Chatrine.

Genom föreläsningarna inom GoFar har Chatrine och hennes make Johan lärt sig att identifiera fallgropar och vad man ska se upp med bland annat i avtalsskrivning och i sökandet efter egna agenter. Det har handlat om tullregler och export och deltagarna har också fått inblick i hur affärskulturen ser ut på olika marknader. Det finns onekligen mycket att lära.

–Vi har fått fantastiskt god hjälp inom GoFar vilket bland annat innebär att vi under året drar igång samarbete med agenter i norra Frankrike. Målet är att vi ska kunna leva helt och hållet på vår verksamhet och vi har också planer på expansion och att så småningom kunna anställa fler, med bibehållen familjeprägel i företaget.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta till siten godkänner du att cookies används för detta ändamål. Läs mer.
Jag förstår