Från hopplöst till hoppfullt på 16 timmar för besöksnäringen

Över 50 företag, uppdelade i sex olika fysiska kluster runt om i Jönköpings län, var med när det största Innovation Racet i Science Parks historia gick av stapeln. En öppen innovationsprocess som grundades i hopplöshet och – för vissa – nattsvarta framtidsprognoser, men som mynnade ut i nyfunnet hopp, mål att jobba mot genom nya planer och gränsöverskridande samarbeten.

Det är ingen nyhet att besöksnäringen är en av de branscher som drabbats absolut hårdast i spåren av coronakrisen. Överallt vittnar hotell och vandrarhem om hur de inom loppet av bara några dagar gått från fullbokad sommar till bokningssystem som ekar tomma. Nöjesparker berättar om ovissheten om de ens kommer att kunna – eller får – öppna sina verksamheter alls den här säsongen.

En kraftsamling av Science Park, Smålands Turism och Region Jönköpings län

Med detta som bakgrund gjorde Science Park Innovation Runway tillsammans med Smålands Turism en gemensam kraftsamling för näringen.  Målet? Att hjälpa länets olika aktörer inom besöksnäringen att samverka och hitta nya konkreta sätt att skapa intäktsmöjligheter för säsongen 2020. Insatsen tog sig form i ett så kallat Innovation Race – en kostnadsfri workshop där digitala sammankomster kombinerades med fysiska, mindre mötesgrupper på olika platser i länet. 124 deltagare samlades för att utbyta erfarenheter och kunskaper.

Målet var att under 16 timmar skapa kreativa och konkreta lösningar och handlingsplaner som företagen kunde börja jobba med direkt. Detta som en del av Smålands Turisms sex veckor långa utbildning som syftar till att hjälpa länets företag att bli mer konkurrenskraftiga när besöksnäringen öppnar igen.

brainstorming_rudenstams

Tomas Hagwall, affärsutvecklare på Science Park, handledde företagen som samlats hos Rudenstams. 

Förhoppningar om nya samarbeten och ny kreativitet

En av deltagarna i racet var Gustav Arnell, VD på Rudenstams Fruktodling och initiativtagare till Äppledalen – ett samarbete mellan entreprenörerna bakom Rudenstams, Vistakulle fruktodling, trädgårdsbutiken Tengblads, salongen Min Stund och caféet tillika inredningsbutiken Grafitgrå.

Vi är övertygade om att det kommer leda till nya samarbeten med de andra aktörerna som deltar. Alla har mycket att göra och det här är ett perfekt tillfälle att få hjälp och inspiration tillsammans. För oss är det särskilt intressant att koppla ihop oss med hotellbranschen eftersom det inte finns något boende i Äppledalen idag, berättade deltagaren Gustav Arnell inför racet.

Från hopplöst till hoppfullt på 16 timmar

High Chaparral samlades sju företag från Gislaved, Gnosjö, Bredaryd och Skillingaryd. I gruppen tittade man tillsammans på att lyfta fram områdets möjligheter i ett bredare perspektiv, där flera aktörer kan komplettera klustrets största aktör High Chaparral. Efter två dagars arbete hade företagen enats om ett nytt varumärke som man tillsammans kommer att jobba vidare med – och introducera till fler företag i närliggande kommuner.

Inför träffen bävade jag för den klassiska frågan om mina förväntningar, för all kraft och styrka är hårt nertryckt av stressen för ekonomin och ovissheten för framtiden. Att komma med stora förväntningar orkade jag bara inte. Men 16 timmar med andra i samma situation styrker och lyfter. Vi löser inte läget som är just nu, men det visade sig tydligt att tillsammans med andra kommer det fler idéer och mer inspiration. Jag lämnade andra dagen med övertygelse om att ta mig igenom sommaren och vet att vi är fler som hjälper varandra. Vi jublar inte, men vi kommer fixa det. Tillsammans! sa Annie Johansson, som driver Kylås Vildmark.

annie-johansson-kylas-vildmark_low

Annie Johansson, Kylås Vildmark. 

Direkt feedback från potentiella kunder via Facebook

Under hela processen jobbade en grupp studenter med att hela tiden testa företagens idéer och frågeställningar mot flera digitala kundgrupper ute i Sverige. Grupperna, bestående av potentiella kunder från framförallt storstäder i Sverige, delade med sig av sina tankar via Facebookgrupper. Kundgrupperna bekräftade många av de rapporter och trendspaningar som presenterades under racet – att bilen är förstahandsvalet, att aktiviteter är i fokus och att kunden nu vill boka upplevelser kopplade till naturen. I sommar stannar vi i Sverige och aktiviteterna är viktigare än destinationen.

En av inspiratörerna som var med på racet och delade med sig av sina erfarenheter var Jerry Engström som driver Friluftsbyn på Höga kusten. Han var imponerad av upplägget för företagen och hur regionen här ställer upp för besöksnäringen.

Det jag uppskattar mest är den korta processen –  att företagen handleds fram till konkreta produkter som måste presenteras. Ofta tar det på tok för lång tid och mycket stannar i förstudier och prat. Det här var konkret, och det var upp till företagen. Det kan nog ha varit en ny erfarenhet för många – men det gör bara modellen mer viktig, sa Jerry om racet.

_g5a2562_low

Carola Öberg, projektledare för Innovation Runway.

Carola Öberg, projektledare för Science Park Innovation Runway, som ägnat de senaste veckorna åt att planera racet var trött men nöjd efteråt.

Kanske ännu viktigare än förslag på nya paketeringar var förflyttningen som företagarna gjorde mentalt och känslomässigt – från hopplöst till hoppfullt. Att ta plats, bli lyssnad på och ha en dialog med likasinnade uppskattades verkligen. Under de två dagarna fick deltagarna nya kontakter, nya affärsinriktningar och energi för att fortsätta driva framåt, sammanfattade Carola.