Mot renare hav och en friskare planet – ett träningspass i taget

Passionen och engagemanget för hållbarhet – både vad gäller djur, natur och människor – har följt Karin Lundgren genom livet. Det var just den passionen som fick henne att utbilda sig till och arbeta som legitimerad djursjuksköterska. Och det var just det engagemanget som fick henne att våga ta klivet in i entreprenörskapet och grunda plattformen Fair Play Active Wear.

Karin har alltid arbetat med djur. Hennes utbildning som djursjuksköterska har bland annat tagit henne till rehabiliteringscenter på Borneo, djursjukhus och naturvårdscenter i olika delar av världen. Hennes hjärta klappar för djuren och naturen, men även för människan, hälsa och allas lika värde.

Crossfit, klassikern och ridsport. Ett aktivt liv med mycket träning kräver bra träningskläder. Men Karin upplevde att det var alldeles för svårt att hitta schysst och hållbart tillverkade träningskläder och även på second handmarknaden var utbudet glest. Hon märkte snabbt att Sverige inte hade några bra alternativ att erbjuda.

Då tänkte jag att ”ja, då kan jag väl göra det själv?”. Det måste vara lätt att göra rätt val. Jag vill vara med att bevara vår planet, förklarar Karin.

Karin Lundgren, grundare av FPAW, framför Vättern
På bilden: Karin Lundgren, grundare av Fair Play Active Wear

Fick unik chans att bli återförsäljare för favoritmärket

Ganska snart hittade Karin ett varumärke som hon kände att hon kunde stå bakom –amerikanska och rättvisemärkta Girlfriend Collective. Hon valde att ta en vild chansning och kontaktade företaget.

Det visade sig att Girlfriend Collective precis då skulle lansera sitt varumärke i Europa, så jag blev deras första återförsäljare i Sverige. Det är ju helt sjukt egentligen att de gick med på att jag blev det – jag hade ju inte ens en e-handel klar!

Utan tidigare erfarenhet av branschen och som nybliven entreprenör började ett varumärke och en verksamhet sakta men säkert ta form. Genom Fair Play Active Wear kan du som konsument köpa träningskläder och samtidigt känna dig trygg i att allt är hållbart tillverkat för både människa och miljö. Det finns även en second handavdelning på webbsidan med kläder i nyskick, för att komplettera helhetsutbudet.

Kvinna i träningskläder står på händer framför sjöutsiktHållbara och etiska träningskläder – för alla

Kravet för att platsa i sortimentet på Fair Play Active Wear är bland annat att kläderna ska vara miljövänligt färgade samt rättvist, etiskt och gärna cirkulärt producerade med hållbar energi. Och de ska finnas någonting för alla – oavsett form, storlek och andra fysiska förutsättningar. För Fair Play Active Wear är till för alla.

Ett av varumärkena jag säljer är producerade av gamla fiskenät och annan plast som rensats upp ur haven. Kläderna är inte bara schysst producerade, de bidrar även till rengöringen av naturen.

Försäljningen på Fair Play Active är i gång och just nu drivs företaget vid sidan av Karins jobb som djurskötare. I framtiden är hennes dröm att hon ska kunna driva bolaget på heltid och kunna ta ut en lön som hon kan leva på. Till dess fokuserar hon på att utveckla sin business, men även på konkreta handlingar som gör skillnad här och nu. Förra året arrangerade hon till exempel ett tränings- och hållbarhetsevent deltagare samlades för att ”plogga” – jogga och plocka skräp. En typ av aktivitet hon gärna ser som ett återkommande inslag i företagandet.

Learning by doing

Längs vägen från första idé till en rullande verksamhet har Karin sökt och fått stöd genom mentorskap från förebilder inom samma bransch, men även genom affärscoaching från Science Park och intensivprogrammet E-handelsacceleratorn. I takt med att hon skaffat sig ny kunskap har hon utvecklat sitt företag, steg för steg.

Jag har gjort i princip allting själv vilket är något jag såklart är väldigt stolt över. Jag har lärt mig så mycket! Men samtidigt, om jag ser tillbaka så inser jag att jag hade kunnat ta hjälp mycket tidigare. Det finns alltid människor som är nyfikna och vill hjälpa till.

Och arbetet har gett ringar på vattnet. Nu uppmärksammas Karin nationellt för idén bakom Fair Play Active Wear. I maj stod det nämligen klart att hon tar plats på listan ”103 unga idéer”. Listan utses av Företagarna och Almi varje år, för att lyfta och hylla årets bästa idéer från företagare mellan 18-35 år.

Att starta eget var mycket svårare än jag trodde att det skulle vara. Jag hade ju ingen kunskap inom företagsekonomi eller hur man startar upp ett företag. Så på ett sätt var det tur att jag var lite naiv och bara körde. Att driva eget innebär att du stöter på nya utmaningar hela tiden, men allt löser sig, säger Karin.

Stor potential i hålllbarhets- och inkluderingsfokus

På Science Park har hon bland annat coachats av Simon Sleman, affärsutvecklare med fokus på digitala affärer och e-handel.

Det känns extra spännande och roligt att ha fått stötta och coacha en startup som Fair Play Active Wear, då Karin har ett sådant tydligt hållbarhetsfokus. Det genomsyras verkligen i allt hon gör. Jag tror att den stora potentialen finns deras fokus på att det ska vara inspirerande och roligt att röra på sig, oavsett mål eller fysiska förutsättningar, säger Simon Sleman, affärsutvecklare på Science Park.

Låt oss hjälpa dig ta nästa steg med din idé!