En kickstart för Backamo choklad

En dröm att driva eget, en passion för choklad och en ren tillfällighet – det är de tre hemliga ingredienserna i Backamo Choklads recept. Agnes Jacobsen driver familjeföretaget Backamo Choklad & Frukt AB. Idén till företaget fick hon plötsligt en sommarnatt förra året.

dscf5582
Det var efter att Agnes, som av en slump hade råkat avnjuta lite torkad frukt hon fått av en väninna tillsammans med en bit choklad som allt började. Men det fanns mer som låg till grund för Agnes affärsidé. Att driva eget, få vara kreativ och arbeta på sina egna villkor var något hon länge hade velat testa. Eftersom hon alltid har älskat choklad hade hon ett halvår tidigare gått en kurs inom chokladtillverkning. På något sätt kom allt samman den där sommarnatten och idén att torka frukt och lägga den på choklad blev där och då till en affärsidé.

– Jag ville skapa en produkt som jag kan vara stolt över, som är ekologisk och rättvis. Det finns fortfarande mycket slavarbete inom chokladindustrin så det var de två viktigaste aspekterna. Det ska vara rent, det ska vara rättvist och det ska smaka gott.

Mycket tid har lagts på att hitta rätt leverantörer och råvaror som både smakar gott och är ekologiska. Bara det bästa är gott nog för Agnes som ville skapa en så ren produkt som möjligt. Den mörka chokladen kommer från ett kvinnokooperativ från Ecuadors regnskogar. Där odlas den ädla Nacional-kakaon i harmoni med naturen på samma sätt som man gjort i århundraden. Kakaobönan växer inte på stora plantager utan varje medlem har sin egen trädgård med några fåtal träd, vilket gör att de tar upp smak från närliggande växtlighet – såsom kaffe och mango. Detta gör att bönan och chokladen får en väldigt speciellt smak. Och att chokladen ska vara något speciellt är precis vad Agnes jobbar för.

Choklad för finsmakaren

De olika smakerna på chokladen har Agnes experimenterat fram. I sortimentet finns i dag sex olika smaker med både mörk choklad och mjölkchoklad. Den torkade frukten, de rostade nötterna och övriga ”pålägg” placeras ovanpå kakan vilket gör att den får ett unikt utseende. Att skapa något som både smakar bra och är vackert för ögat var för Agnes självklart.

– Man handlar ju med ögat.  Chokladen ska vara fin att ge bort och njuta av själv på en fredagskväll – eller när som helst. Man kan njuta med gott samvete.

Agnes kommer att fortsätta experimentera och utveckla nya smaker med tiden. Hon vill skapa annorlunda smaker för finsmakare – något hon hittills lyckats med, bland annat med en mörk chokladkaka toppad med frystorkad blåmögelost, valnötter och fikon i sortimentet.

En kickstart

Trots att Agnes fått mycket stöd av både sin man, vänner och bekanta kände hon att hon behövde lite mer hjälp runt själva företagandet. När hon sökte runt för att se vad som erbjuds för nystartade företag i Jönköping hittade hon Science Parks kickstartprogram.

– Det har varit jätteroligt att träffa andra i samma sits, för när jag startade Backamo Choklad var det en sak som jag var rädd för – att bli ensam och bara vara hemma och tillverka choklad från morgon till kväll och inte ha något socialt liv. Men nu ser man att det är bara att bygga upp ett nätverk och komma ut och träffa andra. Det är jätteroligt!

dscf5492

Agnes tycker att programmet har varit väldigt givande och tagit upp de punkter som är viktiga inom företagande. Under fem träffar har 17 personer (15 företag) träffats med två av Science Parks affärsutvecklare som arbetat som coacher för deltagarna. Varje träff har haft ett tema och coachningen har varvats med föreläsningar inom bland annat marknadsföring och försäljning, vilka var de områden Agnes tyckte var allra mest intressanta. Att bli pushad att sätta mål tycker Agnes har gett mycket – det gör att man tänker till en extra gång, säger hon.

Nästa steg

I dag säljs Backamo choklad via tolv olika återförsäljare. Agnes jobbar i dagsläget deltid med chokladtillverkningen men kommer inom kort att avsluta sin anställning för att satsa helhjärtat på sitt företag. Produktionen sker i nuläget hemifrån men målet är att etablera företaget och på sikt kunna leva på detta vilket gör att Agnes nu letar lokal för tillverkningen. Eftersom all försäljning i dag sker via återförsäljare blir det också ett naturligt steg att utöka med fler och kanske även en grossist som distribuerar vidare till återförsäljare.

Om Agnes ska ge någon med liknande drömmar eller någon som går i uppstartstankar sitt bästa tips är det att våga.

– Våga be om hjälp. Ställ frågor. Skaffa en mentor – det kan vara en släkting, en vän eller vem som helst. Våga ta steget!

Vill du bolla en idé med någon av våra affärsutvecklare? Boka ett kostnadsfritt möte så har du möjlighet att få coachning och råd om hur du går vidare med din idé!