Design som håller att synas i sömmarna

De senaste inredningstrenderna kommer från Värnamo. Decotex är heminredningsagenten som snabbt gjort sig ett namn på den svenska marknaden. Nu växlar Marie Forsberg upp i nya lokaler.

Skomakarns barn… I Decotex ljusa lokaler i affärshuset Drabanten skvallrar mängder av prover och prylar om att det är mycket på gång. Men någon stylish inredning har Marie Forsberg inte hunnit få till efter flytten från lokalerna i Science Park Värnamo. Just nu är det fullt fokus på kunder och kommande kollektioner.

Som agent och importör av heminredning – framförallt textila produkter och inredningsdetaljer – ligger Marie flera säsonger före. Bland kunderna finns såväl butikskedjor och distanshandelsföretag som profil-och reklamfirmor. Via Decotex kan kunderna få hjälp med inköpen från Indien och Kina; Marie erbjuder såväl helhetsåtaganden som hjälp med enstaka produkter. Hon tar också fram kollektioner i egen design.

Började i tvättstugan

Marie Forsberg har ett imponerande CV som andas kreativitet, drivkraft och erfarenhet – hon kan branschen på sina fem fingrar. Allt började redan under skoltiden, hemma i Värnamo.

– Jag var helt säker på att jag skulle bli designer. Jag sydde alla mina kläder och såg förmodligen väldigt udda ut, men jag visste precis vad jag ville, skrattar Marie.

I gymnasiet fick hon börja jobba extra hos ”Boutique Siw” i Storgatsbacken som då frekventerades av Gnosjöregionens alla välklädda damer.

– Siw och jag klickade direkt och hon tog med mig på inköpsresor och modemässor.

Efter ekonomisk linje läste Marie på Tillskärarakademin i Stockholm och tjatade sedan till sig ett jobb som designer hos Oscar of Sweden i Borås.

– Och när jag säger tjatar så menar jag verkligen det. En sådan sak hade man ju aldrig lyckats med i dag.

Karriären förde henne sedan vidare till Din Maskin som ekonomiansvarig och senare till heminredningsföretaget Jotex där Marie jobbade som produktchef och sortimentsutvecklare under många år. För två år sedan drog Marie igång ett eget företag hemma i tvättstugan.

– Det var prylar och tyger och prover överallt. Men så sprang jag på Peter Elmhäll, som då var näringslivsutvecklare på Värnamo Näringsliv, och fick ett erbjudande om lokaler och coachning.

CSR i centrum

I början ägnades en stor del av tiden som egen åt konsultuppdrag inom ekonomi. Knappast kärnverksamhet, resonerar Marie, men ett bra sätt att hålla sig flytande under den där första osäkra tiden. Sedan ett halvår tillbaka är det dock fullt fokus på agenturen och här kommer hennes digra erfarenhet väl till pass. Marie vet hur man får tag på det mesta – på rätt sätt. Corporate Social Responsibility och Code of Conduct är kärnan i hennes verksamhet. Produkter som köps in av Decotex är kvalitetssäkrade med hänsyn till miljö- och arbetsförhållanden.

– Under mina många inköpsresor har jag sett bra leverantörer – och fabriker som jag aldrig skulle drömma om att handla ifrån. Därför besöker jag mina leverantörer personligen och min samarbetspartner Nikita Beniwai, som har ett förflutet inom Redcats-koncernen, följer upp på plats i Indien.

Med nytt kontor och nya kunder på väg in är Marie redo att ta nästa steg.

– Jag har trivts jättebra på Science Park. Men nu är det dags att ta nästa steg. Det är därför jag byter kontor. Det blir en tydlig markering, inte minst för mig själv!