Bra bonitet hos skogsentreprenören

Ivo Krsek är mediestudenten som hoppade av ett halvår före examen och flyttade till Sverige för att jobba i skogen. Nu växer Alfa Skogsservice så det knakar.

Ivo Krsek pluggade journalistik i Tjeckien när en av hans kompisar lockade med honom på säsongsarbete i Jämtland. Att plantera skog var ett bra sätt att dryga ut studentkassan. 2007 valde han att hoppa av de femåriga journaliststudierna för att jobba med skogen på heltid. Vad som lockade?

– Skogen förstås, men också det svenska samhället. Det finns väldigt trevligt folk i Jämtland, säger Ivo. Då syftar han inte minst på sin före detta arbetsgivare, som ställde upp när Ivo två år senare valde att starta eget.

– Han trodde på min idé och anlitade mig som underentreprenör. Jag hade sysselsättningen säkrad till 90 procent när jag drog igång.

Det var nu inget som imponerade på banken. Till och med Almi, som fanns med och stöttade, tyckte att Ivo var överoptimistisk. Kalkylerna såg helt enkelt för bra ut. Ivo fick revidera sin affärsplan både en och två gånger innan han fick grönt ljus. Banken gav ett uppstartslån på 500 000 och återbetalningsplanen var stenhård: allt skulle lämnas tillbaka inom ett halvår.

Det gick alldeles utmärkt.

– Så här efteråt är jag tacksam för att de var så tuffa. Jag hade verkligen optimerat affärsplan och budget när jag drog igång. Verksamheten var helt genomlyst, redan från början, konstaterar Ivo.

Stark CSR-profil

Sex år och ett antal utmärkelser senare är Alfa Skogsservice en av branschens klart lysande stjärnor. Idag har Ivo ett 100-tal säsongsanställda och omsättningen var uppe i 38 miljoner 2014. De skogliga tjänsterna består främst i plantering och röjning och bland de namnkunniga kunderna finns skogsförvaltare och elbolag som Sveaskog, SCA, Svenska Kyrkan, Svenska skogsplantor, Vattenfall och EON.

Framgångarna, säger Ivo, är ett direkt resultat av affärsidén.

– Först och främst handlar det om kvalitet. Resultatet ska inte bara vara godkänt. Det ska vara perfekt. En annan viktig del är att vi alltid har månat om våra anställda. Vi var tidigt ute med vårt CSR-arbete och har säkerställt att våra säsongsarbetare – som huvudsakligen rekryteras i Tjeckien – har det bra. Jag vet ju själv vilket tufft jobb det är. Dessutom hade jag tur med tajmingen. När skogsbolagen för några år sedan hamnade i blåsväder för att deras underentreprenörer hade dåliga villkor, så kunde jag erbjuda ett alternativ.

Nyfiket samarbete

Bolaget har fortfarande sitt säte i Hammarstrand men numera finns även kontor i Jönköping. Kärleken förde Ivo till Småland och nu bor han med familjen i centrala Jönköping. Många arbetsdagar tillbringas fortfarande i Jämtland men tanken är att expandera verksamheten så att omsättningen blir 50/50 mellan norra och södra delen av Sverige. I det här strategiska arbetet har Science Park spelat en roll.

– Jag hade fått en hel del publicitet, vilket ledde till att Science Parks affärsrådgivare Gustav Österström snappade upp mitt namn. Han blev nyfiken, ringde upp och frågade om Science Park kunde hjälpa mig på något sätt. Jag blev nyfiken tillbaka. Jag visste ju att Science Park fanns, men var osäker på vad verksamheten egentligen innebar och vad den kunde göra för mig.

Efter ett förutsättningslöst möte inleddes ett projekt där Gustav hjälpte Ivo att utveckla strategierna för framtiden.

– Det har varit nyttigt för mig att få sätta ord på mina tankar, att bolla idéer och bli ifrågasatt. Jag känner att jag har en bättre struktur på verksamheten nu. Det har alltid varit ordning och reda, men nu känner jag att jag ligger före i planeringen. Att min organisation är förberedd på nästa steg, istället för att anpassa sig när det redan har hänt.

Science Parks proaktiva agerande är något han uppskattar.

– Också etablerade företag i tillväxt kan ha stor nytta av Science Parks kompetens.

Expanderar i södra Sverige

Ivo ser stora möjligheter att växa på den sydsvenska marknaden. Målgruppen är de stora aktörerna som kan erbjuda volymuppdrag. Att expandera verksamheten till Finland eller Norge är dock inget alternativ.

– Nej, det finns skog så det räcker i Sverige. Dessutom så har jag några andra affärsidéer som jag gärna skulle vilja förverkliga. Det finns spännande utmaningar också i andra branscher…

Kanske kan det också bli aktuellt att investera i egen skog? – Definitivt!