Atollic gräver guld i USA
Atollic är ett hett namn inom utvecklingsverktyg för embedded systems. Med nytt riskkapital på fickan ska Jönköpingsföretaget erövra USA. Science Park har hjälpt till att få investeringen på plats.
Lars-Eriks Stenkils kontor under Science Parks takåsar bjuder på en fantastisk utsikt över Munksjön. Men även inomhus sätter Jönköping sin prägel. Kontoret är inrett med design från trakten och på väggarna hänger Lars-Eriks unika samling med tändsticksetiketter som han en gång räddat från det nedlagda tryckeriet på Tändsticksområdet.
– På Atollic har vi många internationella kunder på besök. Därför tycker jag att det är roligt att ge dem en glimt av Jönköpings historia, säger Lars-Erik som till vardags korsar tidszoner som vi andra tar svängen förbi mataffären. Jobbigt? Nej, faktiskt inte, säger Lars-Erik.
– Om vi ska ha huvudkontoret i Jönköping – och det ska vi – så blir det mycket resande. Ibland måste man träffas fysiskt. Men jag och min säljchef sitter ofta i möten med kunder och partners som finns någon annanstans i världen. Det funkar fint med GoToMeeting eller Skype.
Femårig tillväxtplan
De flesta resorna går till USA och Boston. Det är där som Atollics nystartade dotterbolag finns.
– Planen är att etablera ytterligare två kontor, ett i Texas och ett i Kalifornien. I Texas finns mikrochiptillverkarna och där är det bra att vara på plats, många av besluten sker över en lunch. Och det är ju i Kalifornien och Silicon Valley som allt händer, säger Lars-Erik.
Det var också USA-satsningen som föranledde Atollics nyemission. Idag representeras Atollic av återförsäljare på 43 marknader och har 800 egna direktkunder.
– Att arbeta med kvalificerade samarbetspartners och få tillgång till deras marknadskännedom och kundregister är det effektivaste sättet för oss att växa. Sätta upp egna kontor i alla länder är en kostsam process som har alldeles för lång return of investment. Men att vi finns närvarande i USA är absolut nödvändigt. Här finns 45 procent av världsmarknaden.
Avancerad teknologi
Atollics produkt TrueSTUDIO® är ett verktyg som används vid programmeringen av mjukvara för så kallade embedded systems. Mjukvaran styr de mikroprocessorer som i sin tur kontrollerar allt runtomkring oss – från fjärrkontroller till vitvaror, bilar och flygplan. Bara i en bil finns omkring 100 miljoner rader kod (inom en snar framtid 300 miljoner rader) som roddar allt från instrumentpaneler till ABS-bromsar.
Bland kunderna finns bland andra ABB, Bombardier, Bosch, Garmin, utbåtstillverkaren Kockums och NASA.
Felfri kod ger felfri produkt
Att ett av världens mest avancerade företag inom utvecklingsverktyg väljer att behålla sitt huvudkontor i Jönköping är ingen slump. Det var här allt startade och det är här som kompetensen finns.
Lars-Erik har varit i branschen sedan 1975 och var med när Intel utvecklade sina första mikroprocessorer. Med den egenutvecklade programvaran Make App byggde han ett globalt varumärke och blev sedermera uppköpt av IAR Systems. När hans åtagande löpte ut 2003 startade Lars-Erik upp Atollic, och IAR Systems är i dag är en av Atollics argaste konkurrenter. Lars-Erik verkar dock inte alltför oroad.
– Jämfört med våra två huvudkonkurrenter har vi avgörande fördelar. De jobbar i slutna system medan vi jobbar i Open Source, vilket uppskattas av kunder som kräver hög flexibilitet och inte vill låsa in sig. Men vårt starkaste kort är kvaliteten. När konkurrenterna satsade på kompakt kod för att spara utrymme så valde vi att satsa på utvecklingsverktyg som minimerar riskerna för fel, förklarar Lars-Erik.
Ett pålitligt program är skillnaden mellan framgång och flopp för världens stora producenter. Att till exempel leverera ut en bilmodell som sedan måste återkallas är vansinnigt kostsamt. Och tänk dig paniken när elektroniken totalhavererar i ett nytt stridsflygplan, bara för att det råkar passera en datumgräns. Jodå, det har hänt…
Investerare med rätt kompetens
Att man valde att ta in extern expertis inför emissionen har sina randiga skäl.
– När Atollic var i sin linda behövde vi riskkapital för att finansiera ett antal patent.
Vi hade svårt att hitta rätt diskussionspartners med tillräcklig kompetens. Så allt rann ut i sanden, trots att projektet hade stor potential.
Den här gången valde Atollic att låta Science Park hjälpa till att identifiera möjliga intressenter och att få investeringen på plats. Det har fungerat riktigt bra, konstaterar Lars-Erik belåtet. Nu finns musklerna för att bygga upp en stark försäljningsorganisation i USA och ta de där nya marknadsandelarna:
– En av huvudfinansiärerna är Almi Invest, som faktiskt driver på för ytterligare en nyemission. Kan man få ett bättre utgångsläge?