Varför ska någon jobba på ditt företag egentligen?

När min pappa var 15 år började han som lärling på den lokala fabriken. Över 40 år senare är han fortfarande kvar på samma arbetsplats. Arbetsuppgifterna har ändrats, kollegor har börjat och slutat, organisationen har utvecklats – och han har troget följt med sin arbetsgivare genom förändringarna. Drömmar om andra jobb har funnits – men de har stannat vid att vara just drömmar.

Idag är den här typen av lojala anställda i det närmaste fridlysta. Ideologin med individen och varumärket JAG AB i fokus är idag mer norm än den om kollektivet – och så verkar det fortsätta även framåt. Därför blir det allt viktigare för arbetsgivare att hitta vad som är värdeskapande för varje medarbetare.

Att leva för att jobba

För ett par veckor sedan hittade jag ett brev jag skrev till mig själv i årskurs 9. Brevet skulle öppnas i framtiden och ge oss en påminnelse om vad som var viktigt för oss just där och då. ”Jag ska inte jobba för att överleva utan leva för att jobba” hade jag skrivit i mitt brev.

Det är ett motto jag verkligen har levt efter. När du läser det rakt upp och ner kanske det låter sorgligt. Att jobba är ju inte allt livet har att erbjuda. Det blir kanske särskilt tydligt för den som skaffar barn – om den inte redan kände så innan. Uppvuxen som äldsta barn på en hästgård, med hårt slit från morgon till kväll, fick jag ofta höra av pappa:

”Linda, se till att starta eget företag. Du jobbar för hårt för att jobba för någon annan än dig själv.”

Entreprenörskap som yrke

Sagt och gjort. Jag startade mitt första företag som 22-åring. Efter det har entreprenörskapet löpt som en röd tråd genom mitt yrkesliv – även om vägen inte varit vare sig spikrak eller hållit sig inom en och samma bransch.

En sak som alltid varit viktigt för mig när jag valt mina uppdrag och arbetsplatser, är att få göra skillnad. På riktigt. Finns inte den grundbulten tappar jag motivationen.

why

Att tjäna mer än pengar

I Sverige 2020 är åtminstone majoriteten av befolkningen så ekonomiskt privilegierad att de klarar sig. För oss krävs något mer än en lön in på kontot varje månad. Något mer än att tjäna pengar till en eller flera ägare. De allra flesta jag träffar i min roll som affärsutvecklare söker eller vill skapa något mer än en pengamaskin.

På Science Park jobbar vi hårt med FN:s globala mål för hållbar utveckling. Vi har valt ut 4 mål som vi fokuserar extra mycket på. Internt, såklart – men framförallt där vi kan göra som mest skillnad, genom att hjälpa länets befintliga och blivande företagare med deras hållbarhetsarbete.

Att hitta sitt företags högre syfte är oftast inte så svårt. Är du ägare eller grundare, ställ dig frågan – varför gör jag det här?

Som ett litet barn utmanar du dig själv – eller kanske främst din omgivning… – med frågan varför, varför, varför. Gör detsamma nu. Ställ frågan så många gånger det krävs för dig att hitta drivkraften till ditt företag.

Om ditt företag inte räddar liv, så kanske det åtminstone skapar en bättre vardag för dem som lever och kommer att leva på vår jord. Genom att noggrant och kontinuerligt jobba igenom och kommunicera ditt företags värderingar och högre syfte skapar du inte bara en meningsfull vardag för dig själv. En positiv bieffekt är motiverade medarbetare och en positiv arbetsmiljö med lägre sjukfrånvaro. Det genererar både ett försprång i jakten på talanger, och faktiskt en högre avkastning. En vinst för samhället, medarbetaren och företagsägaren.

Win – win – win, helt enkelt.

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!

BOKA ETT MÖTE OCH KOM IGÅNG