Utveckla dina företagsidéer under din föräldraledighet

Starta företag

Jag har aldrig varit bra på att vara föräldraledig. Under min första föräldraledighet drev jag flertalet företag och projekt och min förstfödde son fick följa med på allt från sälj- och styrelsemöten till inköpsresor och mässor, men även jobba med mig i min dåvarande butik. Jag har ammat och bytt blöjor på de mest märkliga platser men antar att barnet anpassar sig. För mig fanns inget annat alternativ då verksamheterna var så pass små, i uppstart och annars inte skulle överlevt en föräldraledighet.

Dåligt samvete, bebisbajs och den perfekta mamman

Detta var även ett perfekt sätt för mig att fortfarande få vara sysselsatt men ändå få spendera tid med sonen. Jag och min make delade hyfsat lika på föräldraledigheten med den förstfödde. Men någonstans gnagde det dåliga samvetet att jag borde varit ledig mer, varit hemma och njutit av tiden som aldrig kommer tillbaka och så vidare. Inte för att vi inte njöt av både son och tid, utan mer för att det liksom förväntas av en att pausa den del av sig själv som drivs av utveckling, under tiden du är föräldraledig. Att bara sitta i soffan, amma och hänga med andra som nyss fått barn (vilket ofta är er enda gemensamma nämnare), prata om bajsets konsistens och jämföra barnens utveckling.

Samvetet och samhällets påtryckningar tog över så när jag efter många om och men (läs: fruktsamhetsbehandlingar) födde barn nummer 2 hade jag bestämt mig för att vara hemma på heltid. Ett och ett halvt år, varken mer eller mindre. Nu skulle jag vara den där perfekta bullmamman (eller heter det lattemamma idag?) som lät dygnets alla timmar kretsa kring barnen och familjen. Det funkade bra i ungefär 2 veckor. Sedan började jag klättra på väggarna. Jag bestämde mig för att:

  • hjälpa till med integrationsproblemet
  • starta en app
  • reclaima min floristiska ådra och börja sälja dörrkransar och annat blomsterrelaterat
  • börja blogga
  • …och gud vet allt jag påbörjade och byggde affärsmodeller kring.

Efter ett år erkände jag mig besegrad av den sida av mig som ständigt drivs av utveckling, att lära mig nytt och göra nytta. Jag bad om att få komma tillbaka till mitt dåvarande jobb på halvtid och abstinensen la sig något. Jag vill poängtera att jag älskar mina barn över allt annat och älskar att umgås med dem, men att leka och “bara vara” är jag helt enkelt inte så bra på.

if-you-cant-stop

Tid för kreativitet och reflektion

Jag vill påstå att tiden som föräldraledig är perfekt att utveckla drömmar om affärsidéer och eget företag. Nog för att du ibland är extremt trött och hjärnan känns lika trög som sirap, men timmarna att tänka är många och du befinner dig ofta i sammanhang där hjärnan ges tid att vara kreativ. Till skillnad från när du jobbar då hjärnan fylls av alla måsten och det inte finns samma utrymme för reflektion.

För, att utveckla en affärsidé kräver sin tid. Börja gärna att jobba med NABC-modellen. Ett perfekt verktyg som hjälper dig att definiera din idé och utmanar dig att tänka till så att idén anpassas efter hur dina kunders behov ser ut. Under föräldraledigheten kanske du ges du möjlighet att göra intervjuer och marknadsundersökningar genom alla människor du har tid att träffa. Vad som gäller för att sedan starta ditt företag kopplat till föräldrapeng rekommenderar jag dig att prata med Försäkringskassan och Skatteverket om.

Omge dig med rätt människor!

För att din idé ska tas från dröm till verklighet krävs en drivkraft – men också att du omger dig med rätt människor vid rätt tillfälle. Därför startade vi på Science Park forumet “Företagsamma föräldrar” där föräldralediga ges möjlighet att:

  • träffa andra föräldralediga med intresse för entreprenörskap
  • inspireras av andra som gjort resan
  • tillfälle att träffa affärsutvecklare och andra individer som kan hjälpa att göra verklighet av drömmen

Jag är så tacksam att jag fött mina barn under 2000-talet och att jag är kvinna idag och inte för 50-100 år sedan. Nu är det okej att pappan är föräldraledig och att det för vissa individer inte är tillräcklig utmaning att enbart vara föräldraledig och sköta ett hem. Jag tror att om jag hade levt och fött mina barn då, hade jag som många andra kvinnor varit beroende av diverse drogrelaterade läkemedel eller rent av hamnat på psyket likt författaren och journalisten Katarina Wennstams farmor.

Träffa andra företagsamma föräldrar

Känner du igen dig? Vill du veta mer om hur det funkar att utveckla idé och starta företag under föräldraledigheten? Eller är du bara sugen på att hänga med andra föräldralediga och entreprenörstörstande individer? Oavsett så är du välkommen på vår fika för företagsamma föräldrar den 27 mars!

every-morning-you-have-two-choices

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!