Tre sätt att skapa affärer av en växande e-handel

Att e-handeln växer kraftigt och förväntas fortsätta göra det tror jag inte förvånar så många. Däremot får jag erkänna att jag hajade till när jag läste att Swedbank i en analys kommit fram till att e-handeln kommer att stå för 37 procent av den totala detaljhandeln år 2024.

Siffran blir extra intressant om vi tänker på att e-handeln under förra året endast stod för 6 procent. I kronor innebär det att den internetbaserade handeln ska växa från 46 miljarder till 300 miljarder under den här perioden.

Tre affärsmöjligheter inom e-handel

Oavsett om Swedbanks siffror visar sig väl tilltagna eller inte så kommer den kraftiga ökningen av e-handeln att innebära gott om nya affärsmöjligheter. Nedan tänkte jag ge några exempel inom tre områden där du, kopplat till e-handel, kan bygga ett stort och framgångsrikt bolag.

Egen butik

Det mest uppenbara för de flesta är troligen att öppna en egen butik på nätet. I sammanhanget skulle jag vilja lyfta fram ett citat från Swedbanks analys som jag tror stämmer: ”Som vi ser det gynnar utvecklingen riktigt stora aktörer, och små aktörer med unika erbjudanden.”

Stora aktörer har lättare att förhandla om priser på bland annat varuinköp och logistik samtidigt som de nödvändiga overheadkostnaderna kan utgöra en mindre andel av kostnaderna än i det lilla bolaget. Å andra sidan har vi det nischade bolaget som erbjuder ”det lilla extra” på det ena eller andra sättet, det kan t ex handla om service, utbud eller kompetens. Det kan också handla om affärsmodellen.

Två bra exempel på företag som hittat annorlunda affärsmodeller är Testagram och Outfittery. Testagram är en prenumerationstjänst där du som köpare får en box med produktnyheter för 99 kr. Jag berättar inte mer här men rekommenderar dig att lyssna på e-handelspoddens avsnitt om Testagram.

Outfitterys koncept innebär att du väljer storlek, prisklass och stil. Sedan plockar dom ihop och levererar outfits anpassade för dig. Du väljer själv vad du vill behålla och vad du eventuellt vill skicka tillbaka.

Verktyg/tjänster

Om du inte vill driva egen butik kan du istället satsa på att hjälpa de många e-handlare som vill växa och utveckla sin verksamhet. Det kan göras på många olika sätt, t ex genom att utveckla riktigt vassa verktyg till handlarna.

Några exempel är Loop54 som utvecklar en riktigt smart sökfunktion, nystartade Storebadge som hjälper handlare att samla in omdömen och kunder att utvärdera olika butiker samt Sharespine som används för att integrera e-handlarnas olika system.

Kanske har du någon bra idé eller rent av en befintlig tjänst som skulle kunna anpassas för e-handlarna? Oavsett ditt utgångsläge rekommenderar jag dig att prata med några e-handlare för att se var det ”gör ont” i deras verksamheter och därmed hitta deras behov.

(Nischad) marknadsplats

Mitt sista tips för dig som vill dra igång en startup inom e-handel är att fokusera på marknadsplatser. Marknadsplatser samlar ihop olika e-handlare under samma tak, som en galleria eller ett shoppingcenter.

Uppläggen ser lite olika ut men innebär vanligen att konsumenten handlar av marknadsplatsen men att det är den enskilda e-handlaren ”bakom” som lagerför och skickar varorna direkt till kunden. En av de stora fördelarna (och utmaningarna) med detta upplägg är just att du som driver marknadsplatsen inte själv behöver binda kapital i lager.

Stora svenska aktörer på detta område är Fyndiq, Tradera och CDON. Deras koncept skiljer sig på en del områden men gemensamt är att de allihop jobbar väldigt brett. Kanske kan du skapa en marknadsplats med ett mer nischat utbud/målgrupp?

Sugen på att köra igång?

Vill du vara en del av den kraftigt växande e-handeln och skapa ett framgångsrikt företag? Ta kontakt med någon av våra duktiga affärsutvecklare för ett första möte så diskuterar vi igenom din idé!

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!