”The magic of not giving a f*ck – och ändå få ut mer av livet”

Kreativitet, Tips

Lägger du tid, energi och pengar på att göra sådant du inte tycker är viktigt? Vill du göra en mental rensning, prioritera och sortera bort sådant som gör dig olycklig och utmattad? Läs då vidare. Följande tips utgår helt och hållet från författaren Sarah Knights storsäljare: ”The magic of not giving a f*ck”.

Sarah Knight sa upp sig från en framgångsrik anställning som redaktör. Hon var olycklig, uttråkad och drömde om att jobba på distans i bikini från en karibisk ö. Så hon började göra en mental rensning. Allt som kostade henne tid, energi och pengar och samtidigt gjorde henne utmattad och irriterad rensades bort – och det som gjorde henne lycklig fick stanna kvar. Hon kallade metoden ”the life changing magic of not giving a f*ck”.

Att inte “ge några f*cks” betyder enligt Knight att inte ge sin tid, energi och pengar på sådant du inte vill göra. Exempelvis. Om du inte gillar Game of Thrones lägger du inte ned:

  • Tid på att titta på den
  • Energi på att undersöka om det kommer fler säsonger
  • Pengar på att köpa reklamprylar kopplade till serien

By making these calculated decisions, you wind up with more time, energy, and money to spend on the things you really do care about.

Sarah Knight. 

Rensa ut sådant som ger dig negativ energi

Människor är experter på att rensa ut prylar ur sina liv. Förråden ska tömmas, gamla möbler säljas och kläder skänkas. Vi gör detta för att hitta ett inre lugn. Och visst gör det oss lugna – i alla fall i en vecka eller två. Men hur är det egentligen med att rensa ut mentala förpliktelser som gör oss stressade och olyckliga – och på så sätt skapa något som på lång sikt gör oss lugna och tillfredsställda? Knight rekommenderar att se sitt sinne som en stor ladugård – för att bli lycklig, måste du rensa ut sådant som gör att det blir mentalt stökigt. Du måste rensa ut allt som på ett negativt sätt tar av din tid, energi och dina pengar.

The potential for a happy life is there, but you have to clear out the annoy to make room for the joy.

Sarah Knight. 

Använd “The Not Sorry Method”

De flesta av oss har, eller har någon gång haft, saker i livet som dränerar oss på energi och gör oss irriterade. Det kan vara allt från olika sociala sammanhang till jobbrelaterade uppgifter och måsten av olika slag. Många gånger är vi så snabba på att säga ”ja” till olika förfrågningar, att vara duktiga och trevliga, att vi inte ens hinner reflektera över det faktum att vi innerst inne vill säga nej. Vi är istället rädda för att framstå som otrevliga och dryga och då uppfattas som ”NEJ-sägare”.

Så hur kan du då göra för att rensa ut saker och tacka nej, utan att framstå som otrevlig och dryg? Knight kallar det ””The Not Sorry Method”, och den består av 2 viktiga steg.

  1. Bestäm vilka saker du inte bryr dig om
  2. Sluta bry dig om dessa saker.

Genom att använda dig av ”The Not Sorry Method” får du mer tid över till sådant du vill göra. Alltså: lär dig att säga nej, sluta be om ursäkt och frigör dig från måsten.

sciencepark-inspiration

”Nej tack”

Som egenföretagare kan det vara svårt att säga nej till uppdrag. Men att våga vara selektiv, och ta sig an projekt som ger en positiv energi, är viktigt för att fortsätta må bra som entreprenör. I en föreläsning med Katrin Bååth, frilansande Art Director och kreatör, exemplifierade hon detta genom att berätta om tiden då hon precis startat sitt företag. Katrin beskrev hur hon alltid hatat att göra powerpoint-mallar, men att hon i början av karriären tog sig an dessa typer av uppdrag pga. osäkerhet hur framtiden skulle se ut. Snart insåg hon dock hur omotiverad hon blev av dessa mallar, och hur lite energi de gav henne. Så vad gjorde hon? Jo, hon började tacka nej. Hon vågade vägra powerpoint-mallar och fokuserade på det hon ville göra.

Återigen: hon fokuserade på det hon ville göra.

Learning how to say “No,” set boundaries, and give fewer, better fucks, that lasts forever.”

Sarah Knight.

Få ut mer av livet

Så vad väntar du på? Bestäm dig för vad som gör dig lycklig – och våga prioritera rätt. Lägg din tid, energi och pengar på det som betyder något i livet. Vem vet, kanske är det du som snart sitter på en karibisk ö och jobbar på distans? Eller gör precis det du vill göra.

Se hela Sarah Knights TedX-talk här, eller ge dig själv en dos av motiverande läsning och köp hennes bok här.

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!