5 tips: Storytelling för startups

Det finns få saker som berör lika starkt som en riktigt kick-ass historia. Många varumärken – stora som små men allra mest de stora – använder sig därför av så kallad storytelling. De skapar en historia som väcker lojalitet, engagemang och klirr i kassan. Och det kan du med din startup också göra.

Prylar betyder lite. Historier betyder mycket. Låt oss vara ärliga. Som entreprenör är detta ytterst viktigt att lära sig. Din potentiella kund nås varje dag av över 100 reklambudskap. Att nå ut i djungeln av varumärken är därför såklart väldigt svårt. Du måste leverera ett budskap som skapar engagemang, har en inverkan och därefter får din kund att tro på något som är unikt och viktigt för just dem. Du måste skapa en historia. Och det är just där som verktyget storytelling kommer in i bilden.

Inspireras av jättarna

Storytelling är inte ett nytt begrepp inom marknadsförings – och kommunikationsvärlden. Tvärtom. Att berätta historier för att skapa dramatik och värde har vi gjort sedan urminnes tider – och många gör det idag riktigt, riktigt bra. Titta exempelvis på företagsjättar som Volvo, SAS och IKEA. Genom att i sin kommunikation spegla familjehistorier, säkerhet och framtidsdrömmar vi kan relatera till skapar de emotionella band till sin målgrupp. Och vad blir resultatet? Jo –  lojalitet, positionering och till slut det viktigaste av allt: engagemang.

Men behöver du ha en lång historia och omsätta miljarder för att kunna använda storytelling som verktyg i ditt varumärkesuppbyggande? Knappast. Snarare är det ett fantastiskt bra verktyg för dig som ny entreprenör att använda till din startup.

Trave med böcker

5 värdefulla tips

Det grundläggande målet när du tar fram din historia är att den ska sätta ditt varumärke på kartan, genom att få din kund att känna något. Men hur ska du göra? Här listar jag mina 5 bästa tips:

1. Ställ dig frågan: Vad, vem och varför?

Inledningsvis när du skapar din historia behöver du komma underfund med 3 saker. Vad vill du förmedla? Vem riktar historian sig till? Varför berättar du den? Genom att få ner detta på pränt blir det lättare att formulera ett tydligt budskap. En tumregel är även att i historian få med de så kallade ”3 P:na”: person, plats och problem.

2. Använd dig av händelser i närtid

Ditt företag må vara nytt, men trots det finns det massvis av historia att ”plocka av” när det kommer till storytelling. Föreläsaren och marknadsföringsstrategen Pontus Staunstrup menar att det går lika bra, och är väldigt effektivt, att skapa historier av händelser som skett i närtid. Vad var det som gjorde att du tog klivet att starta eget? Hur din vision växte fram? Vilket var ditt första uppdrag? Vilka utmaningar har du träffat på hittills och hur du löst dem? Släpp lös kreativiteten.

3. Aktivera din målgrupps sinnen – men håll det kort! 

”One sunny day at the endless beach in southern California, a vision by two sisters was born. Holding the surfboard in one hand and a snack in another, we said to ourselves: One day, we are going to make the yummiest vegan snacks in the world. When people take a bite, they are going to feel what we are feel now – healthy and good vibes”.  Earth Bite

Såhär beskriver företaget Earth Bite, som varit en del av Science Parks Accelerator, dagen de kom på sin företagsidé. Genom att beskriva den soliga dagen, stranden och känslan av surfbrädan under armen så aktiveras flera sinnen hos mottagaren och skapar ett djupt intryck. Adjektiv är din bästa vän när du ska formulera din historia (så länge det inte går till överdrift, förstås). Och kom ihåg: när du krigar om din kunds uppmärksamhet är det ytterst viktigt att hålla ditt budskap kort och koncist. 

4. Fokusera på problemlösning

Vissa varumärken må ha det lättare att skapa berättelser som berör – men du som driver ett startupföretag med komplexa produkter kan också skapa riktigt bra storytelling. Det gäller bara att akta sig för att bli allt för teknisk i produktbeskrivningarna. Fokusera istället på att i din kommunikation få med hur produkten kommer att lösa användarens problem och göra livet lite enklare.

5. Öva på att pitcha

Använd minuterna när du håller muntliga presentationer, det vill säga pitchar, klokt. Nu har du möjligheten att fängsla mottagaren med ditt budskap och väcka engagemang och lojalitet. Skippa allt för många slides (helst helt om du frågar mig) om fakta och statistik, och hjälp istället dina åhörare att komma ihåg dig.

För mer inspiration, kika gärna in reklamfilmen från The Guardian eller läs hur företaget Smarteye startade genom en dröm.

Lycka till med att hitta din historia.

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!