Att starta eller inte starta – det är frågan. Men vad är svaret?

Som affärsutvecklare träffar jag hela tiden människor som går i tankarna på att starta eget företag. Jättekul, tycker jag! De flesta av oss har någon gång i livet haft samma funderingar – kanske gällande utveckling av en produkt, en tjänst eller någonting annat som saknas på marknaden. Men hur går vi vidare för att våga ta steget och faktiskt starta en verksamhet och göra verklighet av våra idéer?

Svaret på den frågan är helt individuell och det är bara du själv som vet det. Ibland behövs dock lite hjälp för att reda ut just detta.

En outtalad idé är inget värd

Jag får ofta frågan:

”Tycker du att min idé är bra?”

Alla idéer som du gör någonting av är bra idéer. Så länge de bara finns i ditt eget huvud och aldrig uttalas – tja, då är de tyvärr inte mycket värda. Det är först när du vågar utmana dig själv och dela med dig av dina tankar som du också öppnar upp för möjligheten att lyckas.

Ambivalenskorset

Ett stöd jag tycker fungerar bra för att reda ut vad som är nästa steg är en slags matris som kallas för ”Ambivalenskorset”. Det är en metod som används inom så kallade motiverande samtal (en specifik samtalsmetod med syftet att öka motivation till att förändra ett beteende). Tanken med matrisen är helt enkelt att den till exempel ska hjälpa dig att svara på frågan: Ska jag, eller ska jag inte, starta företag?

Utmana status quo

Faktum är att hur bra din idé än är, och hur stor efterfrågan på dina produkter och tjänster det än finns, har det ingen betydelse om du som entreprenör inte vågar satsa. Apple, ett av världens mest framgångsrika företag har intressant inställning till ämnet. Deras filosofi går ut på att ”utmana status quo”. Status quo betyder ”oförändrat tillstånd”, vilket är en sits som Apple såklart absolut inte vill hamna i. Genom att utmana status quo är Apples ambition att hela tiden utvecklas och hitta nya spännande och innovativa lösningar.

Nu är frågan: Är DU redo att umana status quo? Kanske Ambivalenskorset i figuren nedan kan hjälpa dig att hitta svaret.

Ritat ambivalenskors i anteckningsbok
1. Nuläge: Positivt

Vilka är fördelarna med status quo? Vilka fördelar finns med att inte starta företag och istället fortsätta med det du gör idag? Är det den ekonomiska tryggheten som är den största fördelen? Du vet vad du har men inte vad du får?

2. Förändring: Vinna

Vilka är fördelarna och vinsterna med en eventuell förändring? Om du väljer att förändra och ta steget mot en företagsresa och starta din verksamhet, vilka är enligt dig de största fördelarna? Att du får göra det du brinner för? Att uppfylla sina drömmar? Att vara din egen chef och kunna tjäna pengar på det du tycker om att göra? Att känna tillfredställelse över att du faktiskt har haft modet att gå utanför din egen trygghetszon?

3. Nuläge: Mindre bra

Vad är mindre bra med status quo? Om du väljer att inte starta företag, vilka nackdelar ser du med det? Finns det risk att du ångrar dig i framtiden om du släpper din dröm?

4. Förändring: Sakna/förlora

Vad kan vara mindre bra med en eventuell förändring? Om du bestämmer dig för att faktiskt starta företag, vilka nackdelar ser du med det? Vilka är dina största rädslor? Att misslyckas? Att behöva oroa dig över ekonomin?

Du har svaren – vi hjälper dig framåt

Vad du än kommer fram till är det viktigaste att du gör det som känns rätt för just dig. Det är trots allt du som sitter på svaren. Vi på Science Park finns till för att hjälpa dig på traven, ställa rätt frågor och stötta dig i din företagsresa, men det är du som sitter bakom ratten. Det kan kännas som ett stort ansvar, men det är också ett enormt privilegium att du har möjligheten att bestämma själv.

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!