Fördelarna med att starta eget företag som student

Är du en student med en affärsidé? Härligt – studentlivet är nämligen ett gyllene tillfälle att starta företag på. Fråga Jennifer Sturedahl. Hon är en av studenterna på Jönköping University som startat företag under sin utbildning. Läs vidare, så ska du få reda på varför studietiden är ett perfekt tillfälle för dig att testa dina vingar på som entreprenör!

Jennifer Sturedahl har lärt sig otroligt mycket sedan hon startade sitt företag för 1,5 år sedan. Enligt henne har det varit ett perfekt komplement till studierna, där hon kunnat ta användning av en mängd olika modeller in i de olika projekten. Är du också student och sitter inne på en företagsdröm? Här kommer 3 anledningar varför studietiden är ett strålande tillfälle för dig att kicka igång din resa på!

1. Få värdefull arbetslivserfarenhet

Som nyexaminerad student är det vanligt att bli nekad jobb pga. brist på arbetslivserfarenhet inom sitt område. Och tyvärr är det många studenter som söker jobb med en gles meritlista inom området de pluggat. Genom att starta företag under studietiden har du möjlighet att skaffa värdefull livserfarenhet att addera till ditt CV, som istället får dig att sticka ut ur mängden. Att praktiskt ha fått testa och utveckla sina kunskaper under studietiden är guld värt när det efter examen är dags att lämna skolböckerna på hyllan. Då ligger du redan steget före.

2. Tjäna pengar

Som student är du antagligen van vid att leva på begränsande resurser. Genom att starta företag under din studietid har du möjlighet att dryga ut studentkassan – helt på dina villkor.

Det är dock viktigt att hålla koll på ditt CSN så att det du tjänar inte överskrider det årliga fribeloppet. Du kan läsa mer om vad som gäller här.

3. Stort nätverk med potentiella kunder

Studentlivet är en guldgruva för sociala kontakter där du ständigt har möjlighet att bredda ditt nätverk – vare sig det sker på kårträffarna, i föreläsningssalarna eller på mässorna.

Dessa nätverk skapar stora möjligheter för dig att knyta viktiga kontakter som kan gynna ditt företagande.

Vem vet – kanske är personen du träffar en framtida kund, samarbetspartner eller mentor?

Gör som Jennifer

Nyfikenhet. Det var det som drev Jennifer Sturedahl till att efter 2,5 år in i sin utbildning välja att starta eget företag. Hon var fortfarande osäker på sitt intresseområde, och insåg att ett eget företag skulle öppna många dörrar – och göra framtiden lite tydligare. Efter 1,5 år som studerande entreprenör har hon aldrig ångrat sitt val. Tvärtom. Att starta företag som student har enligt henne varit ett perfekt komplement till studierna.

Det största fördelen med att kombinera företagande med studier är flexibiliteten. I perioder där det är lugnare i skolan har jag möjlighet att fokusera mer på jobbet, samtidigt som jag kan pausa mellan projekt i intensiva pluggperioder, säger Jennifer.

Ung kille med ryggsäck passerar glasdörrar ut från en byggnad.

Science Park studententreprenör

Låter det intressant? Låt mig då berätta om Science Park studententreprenörer. Som studententreprenör hos oss får du chansen att starta ett konsultföretag inom ditt utbildningsområde och få uppdrag från företag baserat på din erfarenhet och utbildningsbakgrund. När du startar finns Science Park med som ett bollplank hela vägen*. Som studententreprenör kan du (bland annat!) få uppdrag inom:

  • Grafisk design och webbutveckling
  • IT-support och programmering
  • Planera produkt-eller kommunikationskampanj
  • Projektledning inom olika områden
  • Genomföra analyser av marknader, kunder, konkurrenter med mera

Vill du veta mer kring hur mycket du får betalt för uppdragen och hur du går tillväga för att komma igång som studententreprenör? Ja, då ska du genast klicka dig in här!

* Science Park hjälper dig som är över 18 år och student vid Jönköping Universitet eller ett annat lärosäte i Jönköpings län.

Kör bara kör!

Som student har du alla möjligheter att testa dina vingar och komma igång med ditt företag. Så ta chansen och gör som Jennifer. För vet du vad? Du har faktiskt ingenting att förlora.

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!

Bli studententreprenör