Stå upp för ditt välbefinnande

Efter ansträngning och i samband med återhämtning kan det hjälpa oss att varva ner genom att sitta. Våra kroppar är dock inte byggda för vår moderna livsstil – vi sitter mycket mer än vad vi rör på oss.

Den som studerar kroppens uppbyggnad ser att vi är byggda för rörelse. Vår kropp består av cirka 200 leder och drygt 600 skelettmuskler som gör att vi kan stå och gå upprätt samt röra oss med svepande rörelser, mjukt och smidigt. Även vårt nervsystem och blodomlopp är byggt för rörelse – sitter vi för länge så minskar cirkulationen i flera kroppsdelar. Huden är elastisk och töjbar just för att följa kroppens rörelse. 

Det som händer i kroppen när du sitter ner är att det blir svårare att få ut syre och näring till cellernaSockernivån i blodet ökar med 24 % om du inte rör på dig på flera timmar i sträck. Vi har alla personliga förutsättningar vilket gör att alla inte kan välja att variera sig i att stå eller sitta. Du som har möjligheten bör ta chansen då det har många fördelar. 

Har du så som vi höj- och sänkbart skrivbord på ditt kontor? Använder du funktionen? Eller är du en av dem som inte fullt ut utnyttjar funktionen av att skifta din arbetsställning på jobbet genom att både stå upp och sitta under din arbetsdag? 

Öka ditt välbefinnande – och produktivitet

Många av oss sitter för mycket och rör på oss för lite. Det kan på sikt leda till sjukdom, för tidigt åldrande och övervikt. Här kommer några skäl till att variera mellan att stå och sitta under din arbetsdag – utöver att det påverkar ditt välbefinnande samt din produktivitet = gynnsamt för både dig själv och din arbetsgivare. 

Att stå upp vid skrivbordet: 

 • Motverkar ryggproblem. Ryggraden utsätts för stress när du hela tiden sitter och jobbar.
 • Gör dig”hög på livet”. Endorfiner frigörs vid stående arbete jämfört med sittande. 
 • Stärker din hållningDina axlardras automatiskt bakåt till en behaglig ställning. 
 • Ger hjärnan mer blod vilket gör dig mer produkt 
 • Stärker dina magmuskler utan att du känner av det. 
 • Förbränner cirka 50 kalorier i timmen vilket motsvarar 1000 kalorier per vecka om du väljer att stå upp halva dagen en heltids arbetsvecka. 

Stå på rätt sätt!

 • Stå axelbrett så att du belastar båda benen. På detta sätt undviker du att vila på ena benet och belasta höften felaktigt.
 • Häng inte över bordet för att du blir trött av att stå – då belastar du axlarna mer än det ger positiv verkan. 
 • Ha bordet så högt att du kan ha underarmarna i 90 graders vinkel vilket minskar belastning på axlarna och skulderblad.
 • Använd gärna skor med dämpning så som gymnastikskor alternativt enanpassad stå-matta som avlastar fot-, knä och höftled. 
 • För att få nackens muskler att vila är det viktigt att skärmens överkant är något nedanför ögonhöjd.

Så skapar du en ny rutin

Det tar lång tid att skapa en ny vana och få kroppen att registrera den i muskelminnet. Så hur får du stående vid skrivbordet att bli till en vana? 

Innan du går hem höjer du skrivbordet, och när du kommer nästa dag så står du upp fram till förmiddagsfikat. Efter lunch så gör du samma sak: stå upp fram till eftermiddagsfikat. Upprepa dagligen – snart har det blivit din nya vana!

Ps. Lagom är bäst! Känns det länge att stå upp i flera timmar? Börja med att stå en kortare stund och öka tiden lite för varje dag eller vecka.

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!