Sömnlös inför första investerarmötet?

Klockan är 02.50 och du ligger sömnlös… Om ett par timmar har du ditt första investerarmöte och du undrar om du är tillräckligt förberedd. Ditt nystartade bolag har fått en bra start men du är helt beroende av att få in 1 MSEK i finansiering för att kunna utveckla verksamheten i den takt som krävs.

Situationen är inte ovanlig. Många känner sig osäkra inför mötet med investerare och hur man ska hantera investeringsprocessen. Egentligen är dock ett investerarmöte som vilken säljprocess som helst – du skall sälja en produkt/tjänst till en kund. I det här fallet är produkten/tjänsten du och ditt bolag och kunden är investeraren. Har du detta som utgångspunkt så blir det lite lättare att förstå processen.

Här kommer några tips på hur du kan förbereda dig, och förhoppningsvis sova lugnt inför nästa möte.

  • Var experten – Ska du få en investerare intresserad av dig och ditt bolag så behöver du uppfattas som expert på ditt bolag, din marknad, din kund och att du är trygg i den handlingsplan som du har satt upp. Är du påläst och trygg kommer de känna förtroende för dig som entreprenör. Se också till att ha det dokumenterat så att investeraren kan ta del av din kunskap på ett strukturerat sätt även efter mötet.
  • Konkretisera erbjudandet – Du måste ha ett konkret och rimligt erbjudande och veta vem erbjudandet skall rikta sig till. Vem är din önskeinvesterare och vad är det investeraren skall ta ställning till? Försök anpassa din presentation utifrån investerarens intresse eller varför du vill ha med just dem. Du behöver också ha utrymme för lite förhandling. Alla vill göra en bra affär!
  • Provsälj – Som i alla säljsammanhang så måste du testa ditt erbjudande innan du går in i skarpt läge. Se till att få feedback så att du kan förbättra din presentation och ditt erbjudande. Prata med vänner och bekanta eller oss på Science Park. Det räcker inte med en gång, öva många gånger så att du är väl förberedd. Ta INTE ta ditt första möte med din önskeinvesterare. Kör första mötet med de som ligger en bit ner på din önskelista.
  • Investera tid – Alla säljprocesser tar tid. Se därför till att du är ute i god tid så att inte investeraren känner att du är desperat. Ingen kund vill känna stress från sin leverantör, eller i det här fallet att investeraren känner att du har panik över att få in pengar. Räkna med att processen tar 3-9 månader. Se också till att du träffar tillräckligt många investerare. Säljtratten måste vara bred eftersom många investerare kommer falla ifrån under processens gång.

Med detta sagt – investeringsprocessen är ingen ”rocketscience”. Jobbar du strukturerat och metodiskt kommer du att hitta din investerare. Ett sista tips är också att ta hjälp av någon som har gått igenom en investeringsprocess tidigare, det underlättar ordentligt.

Vi på Science Park är årligen med i ett stort antal investeringsprocesser och delar gärna med oss av vår erfarenhet kring underlag, värdering, avtal samt vårt nätverk av investerare. Välkommen att höra av dig till oss.

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!