Sommarprat i P1 – de pratar om entreprenörskap, inkludering och hållbarhet
”Genomtänkt och begåvad radio med intressanta människor som roar och berör.” Så beskriver Sveriges Radio själva sitt radioprogram Sommar i P1 – kanske mer känt som Sommarprat.
Under åren har flera entreprenörer, företagsledare och forskare gjort just detta: roat och berört – och inte minst inspirerat oss – genom att sommarprata om sina erfarenheter och upplevelser i 90 minuter.
I listan nedan har vi samlat de sommarpratare som under sommaren 2022 kommer att prata om entreprenörskap, innovation och hållbarhet från näringslivet. Vi har även listat de sommarpratare från 2018 och framåt som pratat om entreprenörskap, företagande och om sina erfarenheter från näringslivet.
Sommarpratare som talar om entreprenörskap, inkludering och hållbarhet 2022:
Christian von Koenigsegg, grundare av sportbilsmärket Koenigsegg – 2 juli
Redan som sexåring väcktes idén hos Christian von Koenigsegg om att bygga sin egen bil. Nu berättar han om hur det gick till att skapa sportbilsmärket som bär hans namn.
”Jag skall berätta en historia om hur det omöjliga blev möjligt.”
Amat Levin, journalist och författare – 5 juli

Amat Levin, foto: Mattias Ahlm
Amat Levin driver sajten och Instagramkontot Svart historia som belyser Afrikas och svarta människors historia. Det enorma intresset för kontot ledde till boken ”Svart historia”, som kom ut i mars 2022. Han gör också podden ”Så vad händer?”
”Mitt Sommarprat kommer att handla om svart historia: varför den traditionellt har varit undertryckt, varför det är viktigt att ändra på det och vad kunskap om den kan lära oss om idag.”
Sverker Sörlin, författare och professor – 7 juli
Under lång tid har Sverker Sörlin också varit del av den svenska kulturdebatten som skribent i bland annat Dagens Nyheter. Han har skrivit en rad böcker, främst inom området idéhistoria, men också självbiografiskt om längdskidåkning, sjukdom och bildning.
”Mitt Sommar handlar om kärleken till livet och om sådant som hjälper oss att leva, till exempel inlevelse, rättvisa – och bildning. Och så ska det handla om visionen av det fossilfria välfärdslandet Sverige. Där är det nya Gröna Norrland ett test case.”
Josef Fares, spelutvecklare, regissör och manusförfattare – 11 juli
Josef Fares slog först igenom som filmregissör med succéerna ”Jalla! Jalla!”, ”Kopps” och ”Zozo” innan han lämnade filmbranschen och grundade spelutvecklingsföretaget Hazelight Studios.
”Jag ska prata om varför jag lämnade filmvärlden för spelbranschen. Kanske kan min starka passion för tv-spel, som jag känt sen jag var liten, inspirera svenska folket till att plocka upp handkontrollen och spela.”
Bengt Einar ”Sotarn” Johansson, entreprenör, idrottare och kommentator – 13 juli
Som ung pojke skulle Bengt Einar Johansson egentligen ha blivit lobotomerad. Han räddades i sista stund av sin mamma som vägrade lämna honom på sjukhus. Istället blev han entreprenör i turistbranschen, idrottare och känd kommentator av bland annat traktorpulling, volleyboll och forspaddling.
”När jag var liten ansåg barnläkare att jag var dömd till evig vård. I dag är jag både framgångsrik entreprenör och sportkommentator. Mitt Sommar handlar om den resan.”
Jacob de Geer, entreprenör och grundare av iZettle – 15 juli
För att förenkla vardagen för småföretagare grundade Jacob de Geer 2010 iZettle, en betalningslösning där mobilen används som kortterminal. Bolaget såldes till amerikanska PayPal för över 20 miljarder kronor och nu investerar han i andra startups, bland annat i SVT:s program ”Draknästet”.
”Jag har gjort många fler fel än rätt i mitt bolagsbyggarliv och vi entreprenörer pratar alldeles för lite om misstagen på vägen mot framgång. Mitt Sommarprat är därför en hyllning till misstagen och till alla dem som försökt, misslyckats eller som kanske inte ännu nått hela vägen.”
Mian Lodalen, författare – 25 juli
Sedan 80-talet har Mian Lodalen varit djupt engagerad i feminism, hbtqi- och djurrättsfrågor, vilket också är ett återkommande tema i hennes arbete. Hennes senaste romanprojekt är en tredelad svit om homosexuellas livsvillkor som baseras på verkliga historiska fall.
”Jag hade specialundervisning och bottenbetyg i svenska. Efter skolan liftade jag ner till Holland, ljög mig in på ett sälsjukhus, intervjuade chefen, fotade sälarna och skrev ihop ett reportage som otroligt nog publicerades i Smålands Folkblad. Jag kunde inte läsa en tidningsartikel, men jag kunde skriva en.”
Katrine Marçal, journalist och författare – 2 augusti
Katrine Marçal. Foto: Mattias Ahlm
Katrine Marçal är journalist och författare bosatt i Storbritannien. Hennes senaste bok, ”Att uppfinna världen”, berättar om hur kvinnors uppfinningar utesluts ur innovationshistorien. Boken är översatt till ett flertal språk och den amerikanska utgåvan nominerades till ”The Andrew Carnegie Medal for Excellence in Nonfiction”.
”Jag ska prata om män, manlighet och vikten av att hålla i hatten.”
Karin Stöckel, gruvarbetare – 9 augusti
Karin Stöckel jobbar som gruvarbetare i Kiruna. 2018 startade hon Gruvkvinnor, en grupp för kvinnliga gruvarbetare. Gruppen har gjort ett #metoo-upprop med berättelser från gruvan och de har också drivit fram förbättringar och förändringar med kvinnofrågor i fokus.
”Jag har jobbat i elva år som gruvarbetare. Jag jobbar med maskinunderhåll men sätter min stolthet i att vara gruvkvinna. Mitt Sommar handlar om arbetarklassen och hur det är att vara kvinna inom den. Jag kommer ta med er på en resa in i gruvindustrin och berätta om hur #metoo bara var början på något som skulle förändra allt.”
Hana Al-Khamri , journalist och författare – 11 augusti
Hana Al-Khamri. Foto: Mattias Ahlm
Hana Al-Khamri är dotter till jemenitiska migrantarbetare och uppvuxen i Saudiarabien. Sedan 2011 bor hon i Sverige och är verksam som frilansskribent och föreläsare med fokus på politik, kultur och kvinnors rättigheter i Mellanöstern. Hon har skrivit för bland annat Dagens Nyheter, Al Jazeera och The Washington Post.
”Mitt Sommar kommer att handla om uppväxten i Saudiarabien, drömmen om att bli journalist i ett land där kvinnor är omyndiga, och hur en loppmarknad med begagnade böcker blev nyckeln till friheten.”
Elin Röös, klimatforskare – 12 augusti
Elin Röös är en av Sveriges främsta experter på matens klimat- och miljöpåverkan. Även om barndomsdrömmen var att bli bonde började hon sin karriär som civilingenjör i it-branschen.
”Jag kommer prata om hur lätt, och svårt, det är att rädda planeten genom att äta rätt. Om lustgas, statuskött och vidbrända rödbetsbiffar. Och hur är det egentligen – måste vi äta insekter i framtiden?”
Tidigare sommarpratare som lyfter entreprenörskap och företagande:

Karin Bodin. Foto: Erik Abel
Karin Bodin, Koncern-vd, Polarbrödsgruppen
Karin Bodin är en prisbelönt ledare och VD för familjeföretaget Polarbrödsgruppen. Sommaren 2020 brann bolagets stora bageri i Älvsbyn ned till grunden.
”I min familj är det fint att baka bröd. Vi har gjort det i fem generationer så när vårt bageri i Älvsbyn brann ner förra sommaren var det en stor förlust. Min näst största. Mitt Sommar handlar om att börja om igen.”
Tareq Taylor, Krögare och kock
”Mitt liv har varit fullt av möten som fått mig att se världen med nya ögon. Det handlar om möten med inspirerande människor, möten med kulturer genom maten, mötet med döden och om att möta mig själv och mina största rädslor.”

Kristina ”Keyyo” Petrushina, Komiker och programledare
Började sin karriär som Youtuber för tio år sedan och har sedan dess vunnit Svenska folkets hjärtan. Hon har tävlat i Let’s Dance, turnerat med den egna komediföreställningen ”Ryssen kommer”, släppt en kokbok och medverkat i ”Bäst i Test” på SVT.
”Jag kommer att prata om hur det var att som åttaåring flytta från min hemstad Omsk i Sibirien till de djupa skogarna i Dalarna. Men även om den viktiga relationen till min mamma, att växa upp med en rysk bakgrund, prestationsångest men också dvärgkaniner.”
Peter Carlsson. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.
Peter Carlsson, VD Northvolt
Northvolt AB är ett svenskt företag som bygger en fabrik i Skellefteå för tillverkning av litiumjonbatterier för elbilar och för lagring av energi.
”I mitt Sommar berättar jag om den himmel och det helvete jag har upplevt med att starta bolag. Om framgång och inre tvivel.”
Lisen Bratt Fredricsson, Ryttare och entreprenör
Entreprenören och hoppryttaren Lisen Bratt Fredricson har ridit två OS, vunnit SM-guld och tävlat internationellt i flera decennier. Hon driver flera företag och har röstats fram som ridsportens mäktigaste kvinna och medverkade i SVT:s uppmärksammade serie ”Ryttareliten” tillsammans med maken Peder.
”Jag växte upp med en massa djur på Djurgården i Stockholm. Som vuxen har jag fått höra att jag kallades överklass-hippie. Mitt program ska handla om att inte gå ut grundskolan men ändå kunna försörja sig på egen hand hela livet.”
Jessica Meir, Astronaut och marinbiolog
Svensk-amerikansk astronaut och första kvinnan i historien att utföra en rymdpromenad. Spenderade 7 månader på rymdstationen ISS.
”Jag kommer att prata om hur resan mot att lära känna mig själv fanns bland stjärnorna och så talar jag om vikten av upptäckaranda.”
Claudia Olsson. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.
Claudia Olsson, Företagsledare och entreprenör
Claudia Olsson verkar för att vi ska ta vara på digitaliseringens fulla potential. Hon har prisats som en av de mest kreativa och inflytelserika personerna i svenskt näringsliv och blev utnämnd till en av världens 100 främsta unga ledare av World Economic Forum.
”Jag ska prata om en framtid där människor blir mer digitala och det digitala blir mer mänskligt.”
Selam Fessahayes. Foto: Annika Berglund.
Selam Fessahayes, Stylist och designer
Selam Fessahayes debutvisning på modeveckan i Stockholm 2018 blev en succé som ledde till priser och nomineringar världen runt. Hennes kläder har burits av bland andra Kronprinsessan Victoria, Beyoncé, Tracee Ellis Ross, Rita Ora och Lil Nas X.
Jag ska berätta om hur allt blev som det blev. Om min resa som varit oklar och komplicerad samtidigt som den varit självklar och ”enkel” tack vare ett driv som är större än mig själv.

Niklas Adalberth. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.
Niklas Adalberth, Företagsledare och entreprenör
Medgrundare till betaltjänstföretaget Klarna som han lämnade efter drygt ett decennium för att starta välgörenhetsstiftelsen Norrsken Foundation, som investerar i företag med ambition att förbättra världen.
”Mitt Sommarprat kommer att handla om hur jag trixade mig igenom min uppväxt, satt i häktet i New York och hur jag gick från skuldsatt till ekonomiskt oberoende, men ändå satt och grät på ett hotellrum i Las Vegas.”
Alessandro “Alesso“ Lindblad, DJ och musikproducent
Världskänd DJ och en av våra nutida mest framgångsrika musikproducenter i Sverige, ligger bakom några av våra största internationella musikframgångar de senaste åren.
”Mitt Sommar kommer att handla om de uppoffringar jag har gjort för att ta mig dit jag är idag.”
Kjell A. Nordström, Ekonomie doktor, föreläsare och författare
Världsledande inom forskning på multinationella företag och en internationellt efterfrågad talare. Är rådgivare till regeringar och företag, om globalisering och företagsstrategier.
”Det här Sommarprogrammet kommer att handla om vår vilda lust att byta grejor. Om lycka. Om varför pengar finns. Och om hur en enda liten idé kom att dominera hela världen. Kapitalism.”
Gunilla Von Platen. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.
Gunilla von Platen, Företagsledare och entreprenör
Vice ordförande i UN Woman Sverige och ambassadör för Prins Daniels Fellowship. Bygger nu ett barnhem i Syrien. Håller föredrag på skolor i landet för att inspirera unga att bli entreprenörer. Har fått Kungliga Patriotiska Sällskapets Näringslivsmedalj.
”Jag kommer också ta vara på tillfället att prata om den skeva maktbalansen i näringslivet, hur du som kvinna inte kan räkna med stöd varken från män eller dina”medsystrar”.”
Karin Smirnoff, Författare och företagare
Har hyllats stort för romantrilogin om Jana Kippo och livet i ett kargt norrländskt inland. Släppte nyligen den uppmärksammade tredje delen Sen for jag hem. Är vd för ett trävaruföretag i Piteå. Har arbetat som journalist och fotograf och även drivit ett gatukök i Hammenhög.
Therese Lindgren. Foto: Amanda Parkkinen
Therese Lindgren, Influencer och författare
En av Sveriges största Youtubers med den första svensktalande kanalen som fått över en miljon prenumeranter. Följs på Instagram av en miljonpublik och är den som förra året engagerat flest svenskar på sociala medier enligt Medieakademien.
”Mitt program handlar om att kämpa med orostankar. En dag insåg jag att min oro gått så långt att den höll på att ställa sig mellan mig och dem jag älskar.”
Lars Wallin, Modeskapare
Har arbetat som kläddesigner i 30 år och skapat unika kreationer till kungligheter och artister. Designat Kronprinsessan Victorias klänningar till flera Nobelfester, Petra Medes klänningar till finalen i Eurovision Song Contest 2016 och kostymerna till Kungliga Operans uppsättning av Gustav III.
”Mitt Sommarprat kommer att handla om den udda pojken från Västerås som tog sig till Stockholm och så småningom hamnade i de stora sammanhangen. Om passion, kreativitet och drivkraft. Om tvivel och drömmar.”
Martin Lorentzon, IT-entreprenör och företagsledare
En av grundarna av musiktjänsten Spotify 2006. Sitter i styrelsen för företaget som finns i stora delar av världen och som i slutet av maj är värderat till 350 miljarder kronor. Utsågs till Årets svensk i världen 2014.
”Jag berättar om entreprenörskap, vad som har påverkat mig och hur man startar ett företag.”
Olof Stenhammar. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.
Olof Stenhammar, Lantbrukare, entreprenör och finansman
Framgångsrik finansman som startade världens första elektroniska och privata börs i Stockholm, Optionsmäklarna, 1984. Äger och driver upplevelsegården Siggesta gård på Värmdö. Har varit vd för spelbolaget Alga, vice vd för Bonnierkoncernen och vd för kampanjen för Stockholms ansökan om att få arrangera OS 2004.
Johan H. Andresen, Företagsledare
En av Norges mest kända affärsmän. Leder familjeföretaget och investmentbolaget Ferd, värderat till drygt 30 miljarder kronor. Investerar i sociala entreprenörer – t.ex. konsultbolag som bara har anställda med Aspergers syndrom, gatutidningar och träning för personer med begynnande demens.
Isabella Löwengrip. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Isabella Löwengrip, Entreprenör och influencer
Isabella Löwengrip säger med sitt Sommar hejdå till Sverige, som hon lämnar för USA och drömmen om att bli världens mäktigaste kvinna.
”Jag vet hur det känns när det brinner i bröstet men det är svårt att förstå vad elden ska nyttjas till. Jag vet hur det är att stå framför spegeln och se sig själv i ögonen och veta att man är på väg någonstans men inte vet vart.”
Caroline Farberger, Vd
Caroline Farberger är den första näringslivstoppen i Sverige som öppet går ut och berättar om sin könskorrigering och resan från man till kvinna. I programmet berättar hon om hur hon blivit bemött av näringslivet och vad resan lärt henne, om sig själv och andra.
”Men jag bet ihop, ingen skulle få veta något, jag skulle klara av att vara som alla andra.”
Carin Rodebjer, Modeskapare och entreprenör
I sitt Sommarprogram berättar Carin om alla kvinnliga förebilder som hjälpt henne att se klart när det varit grumligt.
”Jag ville lägga det mesta på jobbet – lite grann som när jag var liten och red. Jag ville förlora mig själv i uppgiften.”

Leif Östling. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.
Leif Östling, tidigare vd för Scania
Det blev en väldig uppståndelse efter att Scanias förre vd, Leif Östling, uttalade de orden i svt och han fick lämna posten som ordförande för Svenskt Näringsliv. I sitt Sommarprogram utvecklar Leif Östling sina tankar kring vad vi borde få för skattepengarna. Dessutom berättar han hur det gick till i kulisserna när Volvo försökte köpa Scania.
Ola Serneke, Vd
Ola Sernekes företag bygger just nu Nordens högsta skyskrapa i Göteborg och i sitt Sommar i P1 berättar han om hur idén kom till, och om det motstånd som projektet möttes av från början.
”Jag ska prata om hur man kan vara med och skapa ett sundare och positivt samhälle. Vad som krävs för att styra känslan i kroppen att prestera och må bra trots motgångar. Och hur du prioriterar när du utmanar dig själv med höga mål.”
Maria Borelius, Entreprenör, journalist och författare
Maria Borelius har bland annat skrivit succéboken Hälsorevolutionen om vägen till en antiinflammatorisk livsstil och är aktuell med uppföljaren Bliss. Är krönikör i Dagens Industri, arbetar som rådgivare i tech- och läkemedelsindustrin och sitter i styrelsen för tankesmedjan Open Europe.
”Jag kommer ta avstamp i den antiinflammatoriska resan, berätta hur jag helt av en slump lade om mitt liv och vad jag lärde mig av mötet med forskare och gurus jorden runt. Det blir också något om den inre schimpansen, våra stora tabun (Gud och psykisk ohälsa), Jane Fonda, DNA-tester och ormfobier.”
Anna Rosling Rönnlund, Medgrundare Stiftelsen Gapminder
Anna Roslin Rönnlund är kreativ chef för Stiftelsen Gapminder som jobbar med att skapa en lättförståelig faktabaserad världsbild. Startades med hennes man Ola Rosling och svärfar Hans Rosling.
”Jag kommer att prata om varför jag, som aldrig tänkt på mig själv som en siffermänniska, har ägnat hela mitt yrkesliv åt just siffror och statistik om människors liv och levnadsstandard. Och varför jag, som aldrig skulle gifta mig, blev pangkär och började jobba ihop med min man – och min svärfar, för att göra världen mer begriplig.”

Azita Shariati. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.
Azita Shariati, Vd
Svensk företagsledare och vd för Sodexo Norden. Har utsetts till Årets mäktigaste affärskvinna, Årets direktör och Årets superkommunikatör. Hyllad för sin lyhörda och inkluderande ledarstil. Har gjort företaget mer jämställt med cirka 50 procent kvinnor på ledande poster.
Kom till Sverige som 20-åring för att återförenas med sin pojkvän som flytt hit.
”Jag kom med två tomma händer och stora drömmar, precis som de människor som dagligen kommer hit. Jag ville åstadkomma något, lära mig något och bidra med något. Och jag lyckades för att jag mött människor som sett och stöttat mig, men framför allt för att jag själv varit beredd att hitta nya vägar och nya lösningar.”
Bianca Ingrosso, Influencer och entreprenör
Bianca Ingrosso är den populära tv-personligheten med hundratusentals följare i sociala medier. Hon har en egen blogg, Youtube-kanal och podcast och medverkar i realityserien Wahlgrens Värld i kanal 5 tillsammans med mamma Pernilla Wahlgren och resten av familjen. Men vägen hit har inte varit helt enkel. Bianca Ingrosso berättar bland annat om när hennes föräldrars skilsmässa var förstasidesnyheter på tidningarnas löpsedlar. Hon berättar också naket och uppriktigt om sina ätstörningsproblem.
Ahmed Abdirahman, Näringspolitisk expert, integration
Ahmed Abdirahman är grundare av Järvaveckan, som syftar till att minska avståndet mellan politiker och förortens medborgare samt expert på integrationsfrågor vid Stockholms Handelskammare. I sitt Sommarprogram tar han oss med till Tensta, till vattenbristens och klanstridernas Somalia och till miljardärshem på Manhattan.
”Jag är övertygad om att ett personligt möte kan förändra allt. En handskakning, att titta någon rakt i ögonen och dela berättelser och drömmar är vad som gör oss till människor.”
Inge Thulin, Företagsledare, vd
Företagsledaren Inge Thulin om resan från Fagerstagatan 1 i Malmö till Ovala rummet i Vita Huset via Kreml.
Inge Thulin har hela världen som arbetsfält och lever efter mottot ”hållbarhet, inkludering och mångfald”. Han bor sedan 20 år i USA och var rådgivare i handelsfrågor åt president Obama och senare även åt Trump. I augusti 2017 lämnade han dock det prestigefyllda uppdraget efter Trumps beslut att lämna Paris-avtalet och våldsamheterna i Charlottsville.
”Man får inte bli förblindad av ära och prestige när ens egna personliga värderingar står på spel.”

Tom Xiong. Foto: Sveriges Radio.
Tom Xiong, Entreprenör och föreläsare
Framsynt entreprenör som bevakar den kinesiska it- och teknikbranschens snabba utveckling och hur den påverkar oss i väst. Driver företaget Move Shanghai och podcasten Den Digitala Draken.
Tom Xiong berättar i sitt Sommar om hur hans familj flyttade från norra Kina till Umeå när han var barn. Som tjugoåring drar han sedan västerut till New York för att bygga upp en egen verksamhet, men snart är något annat som drar – den kinesiska marknaden och den supersnabba utvecklingen av digitala tjänster där.
Max Tegmark, Forskare inom AI och fysik
Föreläsande fysiker känd för sina kontroversiella teorier om parallella världar. Professor vid MIT, Massachusetts Institute of Technology i Boston. Aktuell med boken Liv 3.0; att vara människa i den artificiella intelligensens tid.
Forskaren Max Tegmark berättar i sitt Sommar om vad som håller på att hända med utvecklingen av artificiell intelligens, ett område med stor potential och stora risker.
”För mig är artificiell intelligens den viktigaste demokratifrågan i vår tid.”
Björn Jakobson, Entreprenör och grundare av BabyBjörn
Björn Jakobson grundade företaget BabyBjörn tillsammans med svägerskan Elsa Jakobson, 1961. Idag omsätter koncernen 660 miljoner kronor och säljer bärselar och andra barnprodukter till ett 50-tal länder.
”Mitt program handlar om vad jag lärt mig om barn och av barn och att jag har grundat två företag. Det blir vidare även några okända anekdoter om Evert och Sven-Bertil Taube.”
Community
Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!