Sommarprat i P1 – de pratar om entreprenörskap

Företagande, Tips

”Genomtänkt och begåvad radio med intressanta människor som roar och berör.” Så beskriver Sveriges Radio själva sitt radioprogram Sommar i P1 – kanske mer känt som Sommarprat.

Under åren har flera entreprenörer, företagsledare och forskare gjort just detta: roat och berört – och inte minst inspirerat oss – genom att sommarprata om sina erfarenheter och upplevelser i 90 minuter.

I listan nedan har vi samlat de sommarpratare som under sommaren 2021 kommer att prata om entreprenörskap, företagande och om sina erfarenheter från näringslivet. Vi har även listat de sommarpratare som under 2018 och 2019 pratat om entreprenörskap, företagande och om sina erfarenheter från näringslivet.

Sommarpratare på tema entreprenörskap 2021:

Karin Bodin i blomsterkrans

Karin Bodin. Foto: Erik Abel

Karin Bodin – 20 juni

Koncern-vd, Polarbrödsgruppen, 46 år.

Karin Bodin är en prisbelönt ledare och VD för familjeföretaget Polarbrödsgruppen. Sommaren 2020 brann bolagets stora bageri i Älvsbyn ned till grunden.

”I min familj är det fint att baka bröd. Vi har gjort det i fem generationer så när vårt bageri i Älvsbyn brann ner förra sommaren var det en stor förlust. Min näst största. Mitt Sommar handlar om att börja om igen.”

Tareq Taylor – 3 juli

Krögare och kock, 51 år

”Mitt liv har varit fullt av möten som fått mig att se världen med nya ögon. Det handlar om möten med inspirerande människor, möten med kulturer genom maten, mötet med döden och om att möta mig själv och mina största rädslor.”

Kristina Keyyo Petruschina i blomsterkrans

Kristina ”Keyyo” Petrushina – 17 juli

Komiker och programledare, 24 år.

Började sin karriär som Youtuber för tio år sedan och har sedan dess vunnit Svenska folkets hjärtan.  Hon har tävlat i Let’s Dance, turnerat med den egna komediföreställningen ”Ryssen kommer”, släppt en kokbok och medverkat i ”Bäst i Test” på SVT.

”Jag kommer att prata om hur det var att som åttaåring flytta från min hemstad Omsk i Sibirien till de djupa skogarna i Dalarna. Men även om den viktiga relationen till min mamma, att växa upp med en rysk bakgrund, prestationsångest men också dvärgkaniner.”

Peter Carlsson i blomsterkrans

Peter Carlsson. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Peter Carlsson – 28 juli

VD Northvolt, 50 år.

Northvolt AB är ett svenskt företag som bygger en fabrik i Skellefteå för tillverkning av litiumjonbatterier för elbilar och för lagring av energi.

”I mitt Sommar berättar jag om den himmel och det helvete jag har upplevt med att starta bolag. Om framgång och inre tvivel.”

Lisen Bratt Fredricsson – 4 augusti

Ryttare och entreprenör, 45 år.

Entreprenören och hoppryttaren Lisen Bratt Fredricson har ridit två OS, vunnit SM-guld och tävlat internationellt i flera decennier. Hon driver flera företag och har röstats fram som ridsportens mäktigaste kvinna och medverkade i SVT:s uppmärksammade serie ”Ryttareliten” tillsammans med maken Peder.

”Jag växte upp med en massa djur på Djurgården i Stockholm. Som vuxen har jag fått höra att jag kallades överklass-hippie. Mitt program ska handla om att inte gå ut grundskolan men ändå kunna försörja sig på egen hand hela livet.”

Jessica Meir – 8 augusti

Astronaut och marinbiolog, 43 år.

Svensk-amerikansk astronaut och första kvinnan i historien att utföra en rymdpromenad. Spenderade 7 månader på rymdstationen ISS.

”Jag kommer att prata om hur resan mot att lära känna mig själv fanns bland stjärnorna och så talar jag om vikten av upptäckaranda.”

Claudia Olsson i blomsterkrans

Claudia Olsson. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Claudia Olsson – 9 augusti

Företagsledare och entreprenör, 37 år

Claudia Olsson verkar för att vi ska ta vara på digitaliseringens fulla potential. Hon har prisats som en av de mest kreativa och inflytelserika personerna i svenskt näringsliv och blev utnämnd till en av världens 100 främsta unga ledare av World Economic Forum.

”Jag ska prata om en framtid där människor blir mer digitala och det digitala blir mer mänskligt.”

Selam Fessahayes i blomsterkrans

Selam Fessahayes. Foto: Annika Berglund.

Selam Fessahayes – 20 augusti

Stylist och Designer, 37 år.

Selam Fessahayes debutvisning på modeveckan i Stockholm 2018 blev en succé som ledde till priser och nomineringar världen runt. Hennes kläder har burits av bland andra Kronprinsessan Victoria, Beyoncé, Tracee Ellis Ross, Rita Ora och Lil Nas X.

Jag ska berätta om hur allt blev som det blev. Om min resa som varit oklar och komplicerad samtidigt som den varit självklar och ”enkel” tack vare ett driv som är större än mig själv.

Tidigare sommarpratare:

Niklas Adalberth i blomsterkrans

Niklas Adalberth. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Niklas Adalberth

Företagsledare och entreprenör, 38 år.

Medgrundare till betaltjänstföretaget Klarna som han lämnade efter drygt ett decennium för att starta välgörenhetsstiftelsen Norrsken Foundation, som investerar i företag med ambition att förbättra världen.

”Mitt Sommarprat kommer att handla om hur jag trixade mig igenom min uppväxt, satt i häktet i New York och hur jag gick från skuldsatt till ekonomiskt oberoende, men ändå satt och grät på ett hotellrum i Las Vegas.”

Alessandro “Alesso“ Lindblad

DJ och musikproducent, 29 år.

Världskänd DJ och en av våra nutida mest framgångsrika musikproducenter i Sverige, ligger bakom några av våra största internationella musikframgångar de senaste åren.

”Mitt Sommar kommer att handla om de uppoffringar jag har gjort för att ta mig dit jag är idag.”

Kjell A. Nordström

Ekonomie doktor, föreläsare och författare, 62 år.

Världsledande inom forskning på multinationella företag och en internationellt efterfrågad talare. Är rådgivare till regeringar och företag, om globalisering och företagsstrategier.

”Det här Sommarprogrammet kommer att handla om vår vilda lust att byta grejor. Om lycka. Om varför pengar finns. Och om hur en enda liten idé kom att dominera hela världen. Kapitalism.”

Gunilla Von Platen i midsommarkrans
Gunilla Von Platen. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Gunilla von Platen

Företagsledare och entreprenör, 48 år.

Vice ordförande i UN Woman Sverige och ambassadör för Prins Daniels Fellowship. Bygger nu ett barnhem i Syrien. Håller föredrag på skolor i landet för att inspirera unga att bli entreprenörer. Har fått Kungliga Patriotiska Sällskapets Näringslivsmedalj.

”Jag kommer också ta vara på tillfället att prata om den skeva maktbalansen i näringslivet, hur du som kvinna inte kan räkna med stöd varken från män eller dina”medsystrar”.”

Karin Smirnoff

Författare och företagare, 55 år.

Har hyllats stort för romantrilogin om Jana Kippo och livet i ett kargt norrländskt inland. Släppte nyligen den uppmärksammade tredje delen Sen for jag hem. Är vd för ett trävaruföretag i Piteå. Har arbetat som journalist och fotograf och även drivit ett gatukök i Hammenhög.

Therese Lindgren i blomsterkrans
Therese Lindgren. Foto: Amanda Parkkinen


Therese Lindgren

Influencer, författare, 33 år

En av Sveriges största Youtubers med den första svensktalande kanalen som fått över en miljon prenumeranter. Följs på Instagram av en miljonpublik och är den som förra året engagerat flest svenskar på sociala medier enligt Medieakademien.

”Mitt program handlar om att kämpa med orostankar. En dag insåg jag att min oro gått så långt att den höll på att ställa sig mellan mig och dem jag älskar.”

Lars Wallin

Modeskapare, 54 år.

Har arbetat som kläddesigner i 30 år och skapat unika kreationer till kungligheter och artister. Designat Kronprinsessan Victorias klänningar till flera Nobelfester, Petra Medes klänningar till finalen i Eurovision Song Contest 2016 och kostymerna till Kungliga Operans uppsättning av Gustav III.

”Mitt Sommarprat kommer att handla om den udda pojken från Västerås som tog sig till Stockholm och så småningom hamnade i de stora sammanhangen. Om passion, kreativitet och drivkraft. Om tvivel och drömmar.”

Martin Lorentzon

IT-entreprenör och företagsledare, 51 år.

En av grundarna av musiktjänsten Spotify 2006. Sitter i styrelsen för företaget som finns i stora delar av världen och som i slutet av maj är värderat till 350 miljarder kronor. Utsågs till Årets svensk i världen 2014.

”Jag berättar om entreprenörskap, vad som har påverkat mig och hur man startar ett företag.”

Olof Stenhammar i blomsterkrans
Olof Stenhammar. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Olof Stenhammar

Lantbrukare, entreprenör och finansman, 79 år.

Framgångsrik finansman som startade världens första elektroniska och privata börs i Stockholm, Optionsmäklarna, 1984. Äger och driver upplevelsegården Siggesta gård på Värmdö. Har varit vd för spelbolaget Alga, vice vd för Bonnierkoncernen och vd för kampanjen för Stockholms ansökan om att få arrangera OS 2004.

Johan H. Andresen

Företagsledare, 59 år.

En av Norges mest kända affärsmän. Leder familjeföretaget och investmentbolaget Ferd, värderat till drygt 30 miljarder kronor. Investerar i sociala entreprenörer – t.ex. konsultbolag som bara har anställda med Aspergers syndrom, gatutidningar och träning för personer med begynnande demens.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Isabella Löwengrip. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Isabella Löwengrip

Entreprenör, influencer, 28 år.

Isabella Löwengrip säger med sitt Sommar hejdå till Sverige, som hon lämnar för USA och drömmen om att bli världens mäktigaste kvinna.

”Jag vet hur det känns när det brinner i bröstet men det är svårt att förstå vad elden ska nyttjas till. Jag vet hur det är att stå framför spegeln och se sig själv i ögonen och veta att man är på väg någonstans men inte vet vart.”

Caroline Farberger

Vd, 51 år.

Caroline Farberger är den första näringslivstoppen i Sverige som öppet går ut och berättar om sin könskorrigering och resan från man till kvinna. I programmet berättar hon om hur hon blivit bemött av näringslivet och vad resan lärt henne, om sig själv och andra.

”Men jag bet ihop, ingen skulle få veta något, jag skulle klara av att vara som alla andra.”

Carin Rodebjer

Modeskapare, entreprenör, 49 år.

I sitt Sommarprogram berättar Carin om alla kvinnliga förebilder som hjälpt henne att se klart när det varit grumligt.

”Jag ville lägga det mesta på jobbet – lite grann som när jag var liten och red. Jag ville förlora mig själv i uppgiften.”

leif_ostling_sommarprat

Leif Östling. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Leif Östling

F.d. vd, 73 år.

Det blev en väldig uppståndelse efter att Scanias förre vd, Leif Östling, uttalade de orden i svt och han fick lämna posten som ordförande för Svenskt Näringsliv. I sitt Sommarprogram utvecklar Leif Östling sina tankar kring vad vi borde få för skattepengarna. Dessutom berättar han hur det gick till i kulisserna när Volvo försökte köpa Scania.

Ola Serneke

Vd, 47 år.

Ola Sernekes företag bygger just nu Nordens högsta skyskrapa i Göteborg och i sitt Sommar i P1 berättar han om hur idén kom till, och om det motstånd som projektet möttes av från början.

”Jag ska prata om hur man kan vara med och skapa ett sundare och positivt samhälle. Vad som krävs för att styra känslan i kroppen att prestera och må bra trots motgångar. Och hur du prioriterar när du utmanar dig själv med höga mål.”

Maria Borelius

Entreprenör, journalist, författare, 59 år.

Maria Borelius har bland annat skrivit succéboken Hälsorevolutionen om vägen till en antiinflammatorisk livsstil och är aktuell med uppföljaren Bliss. Är krönikör i Dagens Industri, arbetar som rådgivare i tech- och läkemedelsindustrin och sitter i styrelsen för tankesmedjan Open Europe.

”Jag kommer ta avstamp i den antiinflammatoriska resan, berätta hur jag helt av en slump lade om mitt liv och vad jag lärde mig av mötet med forskare och gurus jorden runt. Det blir också något om den inre schimpansen, våra stora tabun (Gud och psykisk ohälsa), Jane Fonda, DNA-tester och ormfobier.”

Anna Rosling Rönnlund

Medgrundare Stiftelsen Gapminder, 44 år.

Anna Roslin Rönnlund är kreativ chef för Stiftelsen Gapminder som jobbar med att skapa en lättförståelig faktabaserad världsbild. Startades med hennes man Ola Rosling och svärfar Hans Rosling.

”Jag kommer att prata om varför jag, som aldrig tänkt på mig själv som en siffermänniska, har ägnat hela mitt yrkesliv åt just siffror och statistik om människors liv och levnadsstandard. Och varför jag, som aldrig skulle gifta mig, blev pangkär och började jobba ihop med min man – och min svärfar, för att göra världen mer begriplig.”

azita_shariati_sommarprat

Azita Shariati. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Azita Shariati

Vd, 51 år.

Svensk företagsledare och vd för Sodexo Norden. Har utsetts till Årets mäktigaste affärskvinna, Årets direktör och Årets superkommunikatör. Hyllad för sin lyhörda och inkluderande ledarstil. Har gjort företaget mer jämställt med cirka 50 procent kvinnor på ledande poster.

Kom till Sverige som 20-åring för att återförenas med sin pojkvän som flytt hit.

”Jag kom med två tomma händer och stora drömmar, precis som de människor som dagligen kommer hit. Jag ville åstadkomma något, lära mig något och bidra med något. Och jag lyckades för att jag mött människor som sett och stöttat mig, men framför allt för att jag själv varit beredd att hitta nya vägar och nya lösningar.”

Bianca Ingrosso

Influencer, entreprenör, 23 år.

Bianca Ingrosso är den populära tv-personligheten med hundratusentals följare i sociala medier. Hon har en egen blogg, Youtube-kanal och podcast och medverkar i realityserien Wahlgrens Värld i kanal 5 tillsammans med mamma Pernilla Wahlgren och resten av familjen. Men vägen hit har inte varit helt enkel. Bianca Ingrosso berättar bland annat om när hennes föräldrars skilsmässa var förstasidesnyheter på tidningarnas löpsedlar. Hon berättar också naket och uppriktigt om sina ätstörningsproblem.

Ahmed Abdirahman

Näringspolitisk expert, integration, 32 år.

Ahmed Abdirahman är grundare av Järvaveckan, som syftar till att minska avståndet mellan politiker och förortens medborgare samt expert på integrationsfrågor vid Stockholms Handelskammare. I sitt Sommarprogram tar han oss med till Tensta, till vattenbristens och klanstridernas Somalia och till miljardärshem på Manhattan.

”Jag är övertygad om att ett personligt möte kan förändra allt. En handskakning, att titta någon rakt i ögonen och dela berättelser och drömmar är vad som gör oss till människor.”

Inge Thulin

Företagsledare, vd, 64 år.

Företagsledaren Inge Thulin om resan från Fagerstagatan 1 i Malmö till Ovala rummet i Vita Huset via Kreml.

Inge Thulin har hela världen som arbetsfält och lever efter mottot ”hållbarhet, inkludering och mångfald”. Han bor sedan 20 år i USA och var rådgivare i handelsfrågor åt president Obama och senare även åt Trump. I augusti 2017 lämnade han dock det prestigefyllda uppdraget efter Trumps beslut att lämna Paris-avtalet och våldsamheterna i Charlottsville.

”Man får inte bli förblindad av ära och prestige när ens egna personliga värderingar står på spel.”

tom_xiong_sommarprat

Tom Xiong. Foto: Sveriges Radio.

Tom Xiong

Entreprenör, föreläsare, 31 år.

Framsynt entreprenör som bevakar den kinesiska it- och teknikbranschens snabba utveckling och hur den påverkar oss i väst. Driver företaget Move Shanghai och podcasten Den Digitala Draken.

Tom Xiong berättar i sitt Sommar om hur hans familj flyttade från norra Kina till Umeå när han var barn. Som tjugoåring drar han sedan västerut till New York för att bygga upp en egen verksamhet, men snart är något annat som drar – den kinesiska marknaden och den supersnabba utvecklingen av digitala tjänster där.

Max Tegmark

Forskare inom AI och fysik 51 år.

Föreläsande fysiker känd för sina kontroversiella teorier om parallella världar. Professor vid MIT, Massachusetts Institute of Technology i Boston. Aktuell med boken Liv 3.0; att vara människa i den artificiella intelligensens tid.

Forskaren Max Tegmark berättar i sitt Sommar om vad som håller på att hända med utvecklingen av artificiell intelligens, ett område med stor potential och stora risker.

”För mig är artificiell intelligens den viktigaste demokratifrågan i vår tid.”

Björn Jakobson

Entreprenör, 83 år.

Björn Jakobson grundade företaget BabyBjörn tillsammans med svägerskan Elsa Jakobson, 1961. Idag omsätter koncernen 660 miljoner kronor och säljer bärselar och andra barnprodukter till ett 50-tal länder.

”Mitt program handlar om vad jag lärt mig om barn och av barn och att jag har grundat två företag. Det blir vidare även några okända anekdoter om Evert och Sven-Bertil Taube.”

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!