Sommarprat i P1 – de pratar om entreprenörskap

Företagande, Tips

”Genomtänkt och begåvad radio med intressanta människor som roar och berör.” Så beskriver Sveriges Radio själva sitt radioprogram Sommar i P1 – kanske mer känt som Sommarprat.

Under åren har flera entreprenörer, företagsledare och forskare gjort just detta: roat och berört – och inte minst inspirerat oss – genom att sommarprata om sina erfarenheter och upplevelser i 90 minuter.

I listan nedan har vi samlat de sommarpratare som under 2018 och 2019 pratat om entreprenörskap, företagande och om sina erfarenheter från näringslivet.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Isabella Löwengrip. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Isabella Löwengrip

Entreprenör, influencer, 28 år.

Isabella Löwengrip säger med sitt Sommar hejdå till Sverige, som hon lämnar för USA och drömmen om att bli världens mäktigaste kvinna.

”Jag vet hur det känns när det brinner i bröstet men det är svårt att förstå vad elden ska nyttjas till. Jag vet hur det är att stå framför spegeln och se sig själv i ögonen och veta att man är på väg någonstans men inte vet vart.”

Caroline Farberger

Vd, 51 år.

Caroline Farberger är den första näringslivstoppen i Sverige som öppet går ut och berättar om sin könskorrigering och resan från man till kvinna. I programmet berättar hon om hur hon blivit bemött av näringslivet och vad resan lärt henne, om sig själv och andra.

”Men jag bet ihop, ingen skulle få veta något, jag skulle klara av att vara som alla andra.”

Carin Rodebjer

Modeskapare, entreprenör, 49 år.

I sitt Sommarprogram berättar Carin om alla kvinnliga förebilder som hjälpt henne att se klart när det varit grumligt.

”Jag ville lägga det mesta på jobbet – lite grann som när jag var liten och red. Jag ville förlora mig själv i uppgiften.”

leif_ostling_sommarprat

Leif Östling. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Leif Östling

F.d. vd, 73 år.

Det blev en väldig uppståndelse efter att Scanias förre vd, Leif Östling, uttalade de orden i svt och han fick lämna posten som ordförande för Svenskt Näringsliv. I sitt Sommarprogram utvecklar Leif Östling sina tankar kring vad vi borde få för skattepengarna. Dessutom berättar han hur det gick till i kulisserna när Volvo försökte köpa Scania.

Ola Serneke

Vd, 47 år.

Ola Sernekes företag bygger just nu Nordens högsta skyskrapa i Göteborg och i sitt Sommar i P1 berättar han om hur idén kom till, och om det motstånd som projektet möttes av från början.

”Jag ska prata om hur man kan vara med och skapa ett sundare och positivt samhälle. Vad som krävs för att styra känslan i kroppen att prestera och må bra trots motgångar. Och hur du prioriterar när du utmanar dig själv med höga mål.”

Maria Borelius

Entreprenör, journalist, författare, 59 år.

Maria Borelius har bland annat skrivit succéboken Hälsorevolutionen om vägen till en antiinflammatorisk livsstil och är aktuell med uppföljaren Bliss. Är krönikör i Dagens Industri, arbetar som rådgivare i tech- och läkemedelsindustrin och sitter i styrelsen för tankesmedjan Open Europe.

”Jag kommer ta avstamp i den antiinflammatoriska resan, berätta hur jag helt av en slump lade om mitt liv och vad jag lärde mig av mötet med forskare och gurus jorden runt. Det blir också något om den inre schimpansen, våra stora tabun (Gud och psykisk ohälsa), Jane Fonda, DNA-tester och ormfobier.”

Anna Rosling Rönnlund

Medgrundare Stiftelsen Gapminder, 44 år.

Anna Roslin Rönnlund är kreativ chef för Stiftelsen Gapminder som jobbar med att skapa en lättförståelig faktabaserad världsbild. Startades med hennes man Ola Rosling och svärfar Hans Rosling.

”Jag kommer att prata om varför jag, som aldrig tänkt på mig själv som en siffermänniska, har ägnat hela mitt yrkesliv åt just siffror och statistik om människors liv och levnadsstandard. Och varför jag, som aldrig skulle gifta mig, blev pangkär och började jobba ihop med min man – och min svärfar, för att göra världen mer begriplig.”

azita_shariati_sommarprat

Azita Shariati. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Azita Shariati

Vd, 51 år.

Svensk företagsledare och vd för Sodexo Norden. Har utsetts till Årets mäktigaste affärskvinna, Årets direktör och Årets superkommunikatör. Hyllad för sin lyhörda och inkluderande ledarstil. Har gjort företaget mer jämställt med cirka 50 procent kvinnor på ledande poster.

Kom till Sverige som 20-åring för att återförenas med sin pojkvän som flytt hit.

”Jag kom med två tomma händer och stora drömmar, precis som de människor som dagligen kommer hit. Jag ville åstadkomma något, lära mig något och bidra med något. Och jag lyckades för att jag mött människor som sett och stöttat mig, men framför allt för att jag själv varit beredd att hitta nya vägar och nya lösningar.”

Bianca Ingrosso

Influencer, entreprenör, 23 år.

Bianca Ingrosso är den populära tv-personligheten med hundratusentals följare i sociala medier. Hon har en egen blogg, Youtube-kanal och podcast och medverkar i realityserien Wahlgrens Värld i kanal 5 tillsammans med mamma Pernilla Wahlgren och resten av familjen. Men vägen hit har inte varit helt enkel. Bianca Ingrosso berättar bland annat om när hennes föräldrars skilsmässa var förstasidesnyheter på tidningarnas löpsedlar. Hon berättar också naket och uppriktigt om sina ätstörningsproblem.

Ahmed Abdirahman

Näringspolitisk expert, integration, 32 år.

Ahmed Abdirahman är grundare av Järvaveckan, som syftar till att minska avståndet mellan politiker och förortens medborgare samt expert på integrationsfrågor vid Stockholms Handelskammare. I sitt Sommarprogram tar han oss med till Tensta, till vattenbristens och klanstridernas Somalia och till miljardärshem på Manhattan.

”Jag är övertygad om att ett personligt möte kan förändra allt. En handskakning, att titta någon rakt i ögonen och dela berättelser och drömmar är vad som gör oss till människor.”

Inge Thulin

Företagsledare, vd, 64 år.

Företagsledaren Inge Thulin om resan från Fagerstagatan 1 i Malmö till Ovala rummet i Vita Huset via Kreml.

Inge Thulin har hela världen som arbetsfält och lever efter mottot ”hållbarhet, inkludering och mångfald”. Han bor sedan 20 år i USA och var rådgivare i handelsfrågor åt president Obama och senare även åt Trump. I augusti 2017 lämnade han dock det prestigefyllda uppdraget efter Trumps beslut att lämna Paris-avtalet och våldsamheterna i Charlottsville.

”Man får inte bli förblindad av ära och prestige när ens egna personliga värderingar står på spel.”

tom_xiong_sommarprat

Tom Xiong. Foto: Sveriges Radio.

Tom Xiong

Entreprenör, föreläsare, 31 år.

Framsynt entreprenör som bevakar den kinesiska it- och teknikbranschens snabba utveckling och hur den påverkar oss i väst. Driver företaget Move Shanghai och podcasten Den Digitala Draken.

Tom Xiong berättar i sitt Sommar om hur hans familj flyttade från norra Kina till Umeå när han var barn. Som tjugoåring drar han sedan västerut till New York för att bygga upp en egen verksamhet, men snart är något annat som drar – den kinesiska marknaden och den supersnabba utvecklingen av digitala tjänster där.

Max Tegmark

Forskare inom AI och fysik 51 år.

Föreläsande fysiker känd för sina kontroversiella teorier om parallella världar. Professor vid MIT, Massachusetts Institute of Technology i Boston. Aktuell med boken Liv 3.0; att vara människa i den artificiella intelligensens tid.

Forskaren Max Tegmark berättar i sitt Sommar om vad som håller på att hända med utvecklingen av artificiell intelligens, ett område med stor potential och stora risker.

”För mig är artificiell intelligens den viktigaste demokratifrågan i vår tid.”

Björn Jakobson

Entreprenör, 83 år.

Björn Jakobson grundade företaget BabyBjörn tillsammans med svägerskan Elsa Jakobson, 1961. Idag omsätter koncernen 660 miljoner kronor och säljer bärselar och andra barnprodukter till ett 50-tal länder.

”Mitt program handlar om vad jag lärt mig om barn och av barn och att jag har grundat två företag. Det blir vidare även några okända anekdoter om Evert och Sven-Bertil Taube.”

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta till siten godkänner du att cookies används för detta ändamål. Läs mer.
Jag förstår