Skam den som ger sig!

De flesta gånger när jag har lyssnat på olika föreläsningar om entreprenörskap eller pratat med företagare verkar en viktig ingrediens vara att aldrig ge upp. Ska man lyckas tycks det krävas en vilja av stål och en målmedvetenhet utöver det vanliga. Men vad innebär det egentligen? Vad är det för situationer som dessa personer faktiskt har tagit sig igenom?

I intervjuer med entreprenörer är det först efter att succén har kommit som det blir aktuellt att berätta sin historia. Ganska ofta känns det som att motgångarna glöms bort, i alla fall en beskrivning av vad det var som konkret hände. Som blivande entreprenör och egenföretagare kan jag tycka att det är både lugnande och inspirerande att höra om dessa motgångar och utmaningar. Att andra har klarat av dem och lyckats med sina idéer även om det stundtals har känts tungt och becksvart. För det är stor sannolikhet att du som entreprenör hamnar i utmanande situationer, men att då veta att andra har varit med om samma sak och inte gett upp, det ger i alla fall mig massa energi och ett ”jävlar anamma”.

En av dessa historier om motgångar fick jag höra förra veckan när vi på Science Park hade besök av härligt drivna Victoria Carlsson, en av grundarna av yoghurtglassen Yollibox. Hon berättade om deras resa som kantats av både med- och motgångar som hon och hennes kollega gång på gång tagit sig igenom. En av dessa motgångar tyckte jag var så talande att jag vill dela med mig av den till er.

Att aldrig ge sig, trots att det är tufft

Victoria berättade att hon och hennes kollega Sofie en vinterdag några månader efter lanseringen av Yollibox stod och bjöd på sina produkter på en ICA-butik i Stockholm. En kock kom förbi och smakade på yoghurtglassen men sa att den inte alls var god, att något verkade konstigt med den. Victoria och Sofie smakade själva och upptäckte att glassen hade samma konsistens som yoghurt blandat med en grovkornig svensk sandstrand…

De anade att det kunde ha uppstått ett fel i produktionen men hoppades innerligt att det bara var det här paketet det var fel på. De öppnade en ny förpackning från samma butik men kunde konstatera att det var samma felaktiga konsistens även i den och tyvärr även i förpackningarna på ett närliggande ICA (som de snabbt sprang till för att undersöka saken).

Alltså kunde de nu konstatera att troligtvis hade varenda ICA-butik i Stockholm som de levererat till fått felaktig glass som smakade sand. Med tanke på att de nyss lanserat produkten var detta inget som de tänkte låta kunderna få smaka.

Victoria fortsatte med att berätta att återkallelse av produkter inte är enkelt och framförallt är det en manuell process som kan ta tid. Men de hade inte tid. Så istället för att låta ICA:s egen personal tömma hyllorna på Yollibox:s produkt satte de sig i en bil i den snöstormiga natten och körde runt till varenda butik som fått in deras senaste leverans. Trots ovädret, nedstämdheten och att det mörknat för länge sedan kämpade de på under natten för att rädda sitt varumärke och sitt rykte. Visserligen sa Victoria att det kändes jobbigt att erkänna för butikerna att deras senaste leverans var felaktig, men de valde att vända på det och snarare se det som ett förtroendeingivande och professionellt agerande.

Slutet gott, allting gott. Det är ju ändå glass vi pratar om!

Sensmoralen i den här berättelsen är tydlig: ge aldrig upp! Och för mig etsade den här historien sig fast eftersom jag tydligt kan se hur de här tjejerna kämpar för det de tror på. Vilket innebär att de utförde en bedrift som många andra hade tvekat inför.

När jag själv i mitt framtida entreprenörskap möts av motgångar kommer jag att använda mig av den här historien för att veta att man ibland måste göra otroliga insatser för det man tror på. För skam den som ger sig!

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!