Självledarskap i det tjugoförsta århundradet – 5 tips till entreprenören

Leker du ibland med tanken på att lämna ekorrhjulet, blir din egen chef och starta ditt eget företag? Eller har du kanske redan blivit egenföretagare? Att få hjälp att registrera bolag, skriva affärsplan och göra en budget är ofta inte så svårt. Men hur hittar du rätt med alla mjuka värden och kritiska tankar? Här är 5 tips för dig som vill utveckla ditt självledarskap och undvika vanliga fallgropar längs vägen.

”Vem är jag som företagare – är jag ens en företagare?”, ”Vad betyder självledarskap för mig?” och ”hur är man sin egen chef, egentligen?”.

Har du någon gång haft tankar som dessa? Att jobba med sitt entreprenörskap handlar inte bara om business. Det handlar också om att kontinuerligt utforska dig själv och den du är för att ständigt kunna utveckla och förädla dig själv och ditt företag.

1. Självledarskap handlar om att välja och välja bort

Att säga nej till någon kan också betyda att du säger ja till dig själv.

Detta är kanske den största – och svåraste – lärdomen du som entreprenör gör. Att starta sitt eget företag är nämligen som att sugas in i en virvelvind av möjligheter: människor, luncher, nätverksträffar, samarbeten. Allt låter som en möjlighet. Allt får det att pirra i magen. Just därför kan det vara så svårt att välja bort och säga nej. Men det är nödvändigt om du ska komma någon vart. Ordet nej är det svåraste och viktigaste ordet att lära dig. För att säga nej till någon kan också betyda att du säger ja till dig själv.

Vi pratar ofta om vårt tydliga varför, ditt tydliga WHY! Som entreprenör är det viktigt att veta sitt syfte – och välja att göra saker som för dig närmare det syftet. Det är inte alltid lätt, men det är värt det ibland de svåra besluten. Det är först när du börjar ha tillit till dig själv som du börjar engagera dig och ta ansvar på riktigt och kan påverka resultatet i ditt entreprenörskap.

2. Låt dig inte begränsas av regler, normer, förväntningar och ”måsten”

Så länge vi kan minnas så har de flesta av oss blivit lärda att man ska arbeta hårt, mycket och länge. Att man ska vara produktiv och nyttig och duktig. Men – det här med att ”arbeta” är vid närmare granskning faktiskt något ganska luddigt och subjektivt. Det är lätt att ha en bild av att arbete är något man gör, aktivt, åtta timmar om dagen. Gör man något annat än det kan du upplevas som lat eller att du slösar med tiden.

En viktig del av självledarskapet som egenföretagare är att våga utmana många av de begränsande normer som vi bär med oss.

Vilka tider passar det mig att jobba? Ska jag kanske välja att träna på förmiddagen, när jag ändå inte verkar få något vettigt gjort innan klockan elva? Är tiden mellan 21 – 23 på kvällen min allra bästa sweet spot för att jobba? Och om jag jobbar då, får jag ta sovmorgon dagen efter?

Det finns ett flertal tankar som ställer många av våra gamla myter och regler kring arbete på ända.

3. Våga skapa ditt eget arbetsliv och rutiner

Att vara sin egen chef i det tjugoförsta århundradet innebär att ifrågasätta vad som egentligen menas med ”arbete”. Är det att vara aktiv och att producera? Att sitta framför en dator? Eller kan skogspromenaden, duschen eller tuppluren, då jag kanske får mitt allra viktigaste och produktivaste moment, också vara en del av ”arbetsdagen”?

Hur en arbetsdag kan se ut för just dig, och vad just du klassar som arbete är viktiga saker att reflektera över när du skapar ditt eget arbetsliv. Fall inte i fällan att bara skapa dig ett nytt ekorrhjul…det behöver inte vara så!

ross-findon-303091-unsplash

4. Sätt realistiska tidsmål

Känner du igen dig i följande: hur mycket du än jobbar räcker tiden kanske inte ens i närheten till allt som låter kul, spännande och intressant? Som entreprenör kan det kännas som att en månad går lika fort som en vecka gick förr, när du satt på din fasta anställning och gjorde det du skulle i den organisationen. Ju mer vi kan vara realistiska kring vad som faktiskt är rimligt att inrymma under en dag, en vecka, en månad eller ett år, desto bättre blir vi på att hitta en rytm som blir hållbar i längden. Kom ihåg – arbetslivet är inte ett sprinterlopp, det är ett maraton.

5. Se över ditt kontrollbehov

En femte och sista del som jag tar upp här av självledarskap för entreprenörer (och som vi pratar alldeles för lite om) är det här med kontroll. Handen upp om du identifierar dig som en person med kontrollbehov? Det gör dem allra flesta av oss, mer eller mindre.

Men kontroll är som bekant ett tveeggat svärd. Om något ligger innanför min kontroll, är det ju min förtjänst om det går bra – men också mitt fel om det går dåligt. Och tvärtom. Om det mesta verkar ligga utanför min egen kontroll, kan jag skylla på yttre omständigheter när det går dåligt. Men då kan jag inte heller ta cred när det går bra. Den bästa kombon enligt forskningen? Du gissade rätt – att ta åt sig äran för sina framgångar, och skylla sina misslyckanden på yttre omständigheter, åtminstone delvis…

Vad betyder entreprenörskapet för dig?

Handlar det om att våga följa dina drömmar – och njuta av resan dit? Kanske är ditt kall att jaga drömmen om ”känslan av frihet”? Entreprenörskapet kanske för någon handlar mer om att reflektera, utmana, fundera på vart i livet du kan hitta ”känslan av frihet”, och ständigt ta små steg mot något – eller bort från något. Känslan av frihet handlar inte om att vara fri från ansvar, utan tvärtom. Det handlar om att ta ansvar för sig själv och framförallt sina nära relationer. Att våga leva ett liv som känns meningsfullt och ärligt, ett liv som DU vill leva. Inte vad påhittade kontexter, normer och vad andra människor anser och tycker.

Vad som är framgång och lycka bestämmer du. Bara du. Så lycka till att jaga dina drömmar, för vet du vad? Det är värt det.

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!