Science Park trendspanar inför 2020

Företagande

yankuba-webbYankuba Daffeh,
Affärsutvecklare i Jönköping

Vilken typ av idéer kommer vi att se mer av under 2020?

Jag tror att vi kommer att se fler så kallade ”gig:are” och frilans-företag under 2020, inom till exempel hållbarhet och greentech. Gig-ekonomi kallas den växande arbetsmarknad där företag använder sig av frilansare och konsulter istället för att låsa upp sig vid långa anställningsformer.

Vilken är den viktigaste personliga egenskapen för att lyckas med sin företagsstart 2020?

Öppenhet, kreativt, mod, kunskap inom respektive marknad och affärsområde. Företagsamhet är ”learning by doing” och vi kan inte förutspå framtiden eller säga vilket företag som kommer lyckas eller inte. Frågan om vilka företag som kommer att lyckas får jag ofta. Det kanske något tråkiga svaret är att de som lyckas är de som möter marknadens behov och att paketera sin produkt eller  tjänst på ett attraktivt sätt.

Vilken produkt/tjänst tror du att vi kommer få se lanseras 2020?

2020 ska alla bolag vara ”smarta”. Jag tror också att yngre entreprenörer helst vill starta företag som skapar värde för kunden och vår planet, hellre än att sträva efter ökad omsättning.

Vilken bransch/nisch kommer ”booma” 2020?

Förnybar energi, fintech, foodtech och greentech. Jag tror också att VR (virtual reality) kommer att booma inom nya affärsområden. Jag tror att spelprodukter med VR och AR (augmented reality) kommer att vara större än någonsin och så även streaming-plattformar för spel.

Vi kommer också att vi får se mer av delnings-kulturen inom bostäder och produkter.  Trenden där du inte längre behöver köpa produkter bara växer. Egen anställning och snabba tjänster kommer att vara något att hålla ögonen öppna för.

Vilken myt om företagande vill du göra upp med för alltid?

Att du behöver ha 1 000 000 på banken eller flera års högskoleutbildning för att kunna driva ett bolag.

Vad behöver du som affärsutvecklare lära dig mer om inför 2020?

Gud, jag behöver lära mig mer av allt – och hela tiden vara på tårna för nya samhällstrender.

adam-svenssonAdam Svensson, Affärsutvecklare i Värnamo

Vilken typ av idéer kommer vi att se mer av under 2020?

Vi kommer att se mer av hälsorelaterade lösningar där människans välbefinnande och balans är i fokus.

Vilken är den viktigaste personliga egenskapen för att lyckas med sin företagsstart 2020?

Att sätta sina planer i verket – det vill säga att börja göra mer, och tänka mindre.

Vilken produkt eller tjänst tror du att vi kommer få se lanseras 2020?

Vi kommer  att se olika transparens-främjande tekniska lösningar där information i olika former till olika målgrupper kommer att bli den värdeskapande ingrediensen.

Vilken produkt eller tjänst drömmer du om att få använda 2020?

Jag vill kunna se hela produktionskedjan och dess miljöpåverkan för de produkter och tjänster jag funderar på att köpa.

Vilken myt om företagande vill du göra upp med för alltid?

Att företagande är mest för män…

linda-webbLinda Pålsson, Affärsutvecklare och communityansvarig

Vilken typ av idéer kommer vi att se mer av under 2020?

Idéer där entreprenörerna brinner för att lösa samhällsutmaningar av olika slag. Där grundarna av bolagen är värderingsdrivna och kombinerar detta på ett smart sätt; i företag som går med vinst och attraherar drivna medarbetare där motivationen att göra skillnad smäller högre än en fet lön.

Vilken är den viktigaste personliga egenskapen för att lyckas med sin företagsstart 2020?

Det finns så många, men viktigare och viktigare blir nyfikenhet. Att utbilda sig och utvecklas inom den bransch du verkar för att vara relevant för din nuvarande och eventuellt kommande målgrupp. Men även äkta nyfikenheten på människor är viktigt för att lyckas med en företagsstart. Både vad gäller din tilltänkta kund, ditt nätverk och personer som skulle kunna bli dina medarbetare.

Vilken produkt/tjänst tror du att vi kommer få se lanseras 2020?

Jag tror att vi kommer se fler lösningar och idéer som jobbar med ansiktsigenkänning. Det gäller i allt från att se hur medarbetare och skolbarn mår när de kommer till jobbet och skolan, till att på ett mer lustfyllt plan få människor att le mer.

Vilken produkt/tjänst drömmer du om att få se/använda 2020?

Jag hoppas att vi i Skandinavien drar nytta av vårt förtroendekapital kring moral och etik och får se många skandinaviska AI-tränare som sprider sin goda värdegrund över världen.

Vilken myt om företagande vill du göra upp med för alltid?

Att kvinnor är mindre riskbenägna än män när det kommer till att satsa på entreprenörskapet. Sanningen är att det inte finns några statistiska skillnader mellan män och kvinnors riskbenägenhet.

Vad behöver du som affärsutvecklare lära dig mer om inför 2020?

Oj – denna lista går att göra oändlig! Men för att nämna något så skulle jag vilja lära mig mer om AI för att i ett tidigt stadie kunna hjälpa företag att ta vara på dess möjligheter.

anders-nybergAnders Nyberg, Affärsutvecklingschef

Vilken typ av idéer kommer vi att se mer av under 2020?

Under 2020 tror jag att vi kommer få se fler entreprenörer och innovatörer inom områden, produkter och tjänster som bidrar till en ökad hållbarhet på ett tydligt sätt. Idéer där hållbarhet är själva kärnan i erbjudandet, och där hållbarhet är ett bredare begrepp i linje med FNs globala mål och inte bara  miljöfrågor.

Jag hoppas att vi kommer att gå från att hållbarhet är en vision och entreprenörskap ett medel, till att entreprenörskapet, bolagsbyggandet och erbjudandet är visionen medan hållbarhet är det nödvändiga medlet för att uppnå visionen.

Under 2019 har det kommit flera olika rapporter som stödjer detta – att det inte är ett motsatsförhållande mellan hållbarhet och att bygga ekonomiskt värdefulla bolag, utan precis tvärtom. Att den klassiska entreprenörsdrömmen helt enkelt bygger på hållbarhet. Det här kommer att leda till att det startas betydligt fler livskraftiga företag där hållbarhet är en naturlig del från dag ett.

Om jag får drömma, så kombineras detta dessutom med high tech – starka entreprenörer och visionärer som använder avancerad teknik för att bidra till de globala målen. Jag vill att 2020 är året då det händer på bred front.

Vad vill du inte se under 2020?

Tyvärr tror jag också att vi kommer att få se fler lycksökare inom området AI, och många idéer där fokus ligger på AI som verktyg istället för vilken affärs- och kundnytta det skapar. Här måste vi som affärsutvecklare lära oss mer om att vrida en stark passion och drivkraft kring en specifik teknik till att möta ett tydligt kundbehov.

För oss som affärsutvecklare blir det en upp-och-ner-vänd värld där teknik söker lösning. Vi är vana att arbeta tvärt om. Det är dock viktigt att vi kan arbeta på nya sätt för att ta tillvara på en stark drivkraft och göra något bra av den.

Vilken myt om företagande vill du göra upp med för alltid?

För att lyckas med fler livskraftiga high-tech idéer som bidrar till de globala målen måste vi slå död på myten om den ensamma uppfinnaren. Den som föds med en talang, jobbar gratis i ett garage, får en plötslig snilleblixt och sedan lyckas övertyga rika människor om att investera pengar i idéen.

Det är inte så det går till under 2020 – faktum är att det aldrig är så det har gått till. Framgångsfaktorn 2020 är inte snilleblixten, utan att kunna samla människor med olika bakgrund, ålder och utbildning, som tillsammans provar en mängd idéer varav de flesta inte flyger. Varje idé får vara en resa. Vissa gånger lägger du ner idén i ett tidigt skede, andra gånger kommer du lite längre – kanske med hjälp av pengar och stöd från vårt innovationssystem.

Nästa gång är resan ytterligare lite längre. Du startar ett bolag, får in investeringar – men det går ändå inte riktigt. Till sist, efter många resor, hittar du rätt och bygger något riktigt bra.

Alla ovanstående resor planerar och genomför vi tillsammans, på ett sätt som passar individer och människor i den livssituation de befinner sig. Heltidsarbetande föräldrar, studenter och överambitiösa karriärister – vi kan nog hitta ett pussel för var och en, där just dina idéer får utvecklas och prövas.

gustav-webbGustav Österström, VD

Vilken typ av idéer kommer vi att se mer av under 2020?

Utöver alla ”heta” branscher som är i fokus just nu så tror jag att säkerhet kommer bli allt mer aktuellt under 2020. Säkerhet är såklart ett brett område –  och jag tänker faktiskt låta det vara brett. Det skulle kunna innehålla allt från väldigt nischade tjänster som Sellamigo, som ska minska stölder inom hästsporten, till IT-säkerhet och produkter/tjänster som minskar risken eller skadorna kring exempelvis bränder, översvämningar eller andra naturkatastrofer.

VI har redan sett flera bolag inom den här sektorn inom Science Park – till exempel Progressive Safety och Inero som båda utsetts till Årets innovation i Jönköpings län.

Fördelen med den här typen av innovationer och tjänster är att de oftast väsentligt kan lösa faktiska problem och att de gör skillnad på riktigt. Vi ser även att samhället utsätts för allt större hot. Stölderna ökar, IT-attackerna blir fler och klimatförändringarna ökar riskerna för katastrofer.

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!