”Tänk om…” – så slipper du fundera på vad som kunde ha varit

Alla har vi dem, oftast i mängder och inom olika områden – våra ”tänk om”. Tänk om jag bara hade sökt det där jobbet, köpt den där lägenheten, gått den där kursen. Listan kan antagligen göras väldigt lång.

Jag har ett mål i livet, det är att göra mig av med så många ”tänk om” som möjligt. Är jag där ännu? Verkligen inte, men jag jobbar på det. För mig började resan mot att göra slut med mina ”tänk om” i en ambulans som körde i 170 km/h på E4:an en kall mellandagsnatt för några år sedan.

Det var stressigt vid jul på jobbet, vi hade en nyfödd hemma och jag ville hinna med att träna. Förkylningen som smög sig på var verkligen inte en del av min plan så jag la den åt sidan, vilket fungerade en dryg vecka innan den där natten på E4:an kom.

I ambulansen tänkte jag att detta skulle bli en bra historia att berätta för dottern när hon växte upp. Sen slog det mig: tänk om den möjligheten inte kommer.

Det är väldigt sällan en åker ambulans med blåljus bara för att det är kul och i mitt fall hade jag fått en riktigt elak hjärtmuskelinflammation. Efter en veckas sjukhusvistelse och tre månaders sjukskrivning började jag jobba med mina ”tänk om”.

Vi har väldigt lätt för att bli bekväma i vår tillvaro vilket gör att vi inte vågar ta det där steget som möjligen skulle kunna leda till något stort. Historien är full av uppfinnare och innovatörer som verkligen har undanröjt sina ”tänk om”. Deras driv och nyfikenhet har varit starkare än deras bekvämlighet vilket i förlängningen har gett oss fantastiska uppfinningar som i dag är självklarheter.

Alexander Flemming, penicillinets fader sa vid ett tillfälle:

“I have been trying to point out that in our lives chance may have an astonishing influence and, if I may offer advice to the young laboratory worker, it would be this – never neglect an extraordinary appearance or happening. It may be – usually is, in fact – a false alarm that leads to nothing, but may on the other hand be the clue provided by fate to lead you to some important advance.”

Med andra ord…

…undersök alla möjligheter och låt dem inte bli till ett ”tänk om” om 15 – 20 år.

På Science Park jobbar vi dagligen med idéer och tankar från både privatpersoner och företag. Vi är ett verktyg för att undvika ett ”tänk om” i framtiden. Vi finns i alla kommuner i hela Region Jönköping med en lokal affärsutvecklare på plats för dig och dina idéer, stora som små. Med väl utvecklade metoder hjälper vi till att föra din process framåt, förhoppningsvis mot något som i slutändan blir till ett stort utropstecken.

Vad har jag då gjort med mina ”tänk om”? Jag har vågat mer, tagit de ibland läskiga stegen ut i det okända – både privat och på jobbet. Det bästa ”tänk om” jag undanröjt var att jag faktiskt sökte en tjänst på Science Park och numera jobbar med att hjälpa andra utveckla sig själva, sina idéer och sina företag.

Låt mig och mina kollegor hjälpa dig. Boka ett kostnadsfritt och konfidentiellt möte.

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!