Så lyckas du med digital annonsering

Marknadsföring

Visste du att digital annonsering handlar mer om människor än om teknik? Idag blir vi som kunder bombarderade av reklam, budskap och information av olika slag från morgon till kväll. Så, hur ska du som företag ens ha en möjlighet att synas i bruset?

På Science Park träffar vi dagligen entreprenörer som brinner för sin affärsidé och vill ta den ut på marknaden. Vi får ofta frågor som:

  • Vad innebär digital annonsering?
  • Vilka plattformar ska vi använda?
  • Hur ska vi tänka?

Alla dessa funderingar är såklart jätteviktiga och ställer krav på dig som entreprenör. Det finns dock en sak som du måste ha stenkoll för att kunna svara på ovan ställda frågor. Din kund.

Vem är din kund?

Ok, låt oss börja med det viktigaste. Innan du kan gå vidare behöver du fundera på vem du ska vända dig till. Ja, vem är egentligen din målgrupp – eller mer andra ord – din kund?

Låt oss säga att du säljer cyklar på webben. Du erbjuder cyklar till motionärer och elitcyklare och har alltså två ganska olika målgrupper. Dessa två typer av kunder kommer sannolikt att agera på olika sätt när de ska genomföra ett köp hos dig. Helt enkelt på grund av att olika saker är viktiga för dem. Motionären kanske värdesätter en säker cykel, som inte kräver särskilt mycket underhåll och som håller länge. Elitcyklaren däremot prioriterar ofta cykelns vikt, byggnation och växelsystem.

Varför är då detta intressant att veta? Jo, för att om du vill lyckas med digital annonsering behöver du förstå kunden. Hur tänker och resonerar de? Och för att lyckas med digital annonsering behöver du även förstå att olika målgrupper tänker på olika sätt.

See-Think-Do-Care

För att hjälpa oss på vägen ska vi använda oss av ett verktyg som kallas för ”See-Think-Do-Care”. Det är en modell framtagen av Avinash Kaushik som är Googles Digital Marketing Evangelist (inte alls en pretentiös yrkestitel…). Modellen bygger på att din målgrupp befinner sig i fyra olika faser i sin köpresa och det är utifrån dessa faser du ska anpassa dina digitala annonser. Ok, häng med så tar vi utifrån de fyra olika faserna en lite närmare titt på vår ena målgrupp: cykelmotionärer.

kvinna vid skrivbord och man vid whiteboard med postitlappar

Fas 1: See

I den här fasen befinner sig potentiella kunder – alltså personer som i framtiden kan tänka sig att köpa en cykel. Här gäller det att som företag visa framfötterna. Nästa gång dessa kunder mer aktivt börjar fundera på att köpa en cykel (Think) så är det nämligen ditt företag som ska vara top-of-mind. Till denna grupp använder vi digital annonsering för att inspirera snarare än att sälja och för detta är sociala medier som Instagram och Facebook perfekta kanaler.

Fas 2: Think

Efter See-fasen börjar kunden agera mer aktivt. Här söker alltså kunden själv den information de behöver om att köpa en cykel. För denna grupp passar därför annonser på Google eller andra sökmotorer, där kunden i fråga använder sökord som till exempel ”tips köpa cykel”. Här kan du som e-handlare synas och bygga förtroende genom att vara en aktör som hjälper kunden framåt. Jag brukar säga att du helt enkelt ska försöka ”hålla kunden i handen” genom hela kundresan. Här kan du använda digital annonsering i form av innehåll – eller content som det också kallas – till exempel ”10 tips till dig som ska köpa en motionscykel”.

Fas 3: Do

När kunden befunnit sig i See– och Think-fasen börjar de närma sig ett faktiskt köp. Då är det viktigt att du som företag är närvarande hos kunden i både sökresultat och på sociala medier. Ett tips för att nå kunder i Do-fasen är att använda sig av så kallade ”retargeting-annonsering”. Detta är annonser som automatiskt visas för personer som tidigare har besökt din webbplats eller till och med specifika produkter på din webbsida. Retargeting är ett effektivt marknadsföringsknep för att få kunder att klicka på köpknappen. Obs, obs, obs! Se till att all retargeting av en produkt upphör i samma sekund som kunden faktiskt köpt din produkt. För visst kan vi vara överens om att få saker är så irriterande som ett flöde fyllt av reklam för en produkt som du precis konsumerat?

Fas 4: Care

Slutligen befinner sig kunden i Care-fasen – det vill säga: efter att hen har handlat från dig. Här är det dags att lägga allt krut på att vårda relationen till kunden och skapa lojalitet gentemot ditt varumärke. Detta gör du genom värdeskapande innehåll i sociala medier, mailutskick, tillgänglighet och riktigt bra kundservice.

Digital annonsering handlar därför mer om människor än teknik. Det handlar om att förstå din målgrupp, vilken fas i kundresan de befinner sig i och sedan forma all kommunikation och annonsering efter det. Jag brukar be våra entreprenörer att ”ta på sig kundens glasögon” när de ska skapa annonser och fråga sig själva:

Vilken typ av annonser hade inspirerat dig i de olika faserna om det var du som var kunden?

Vill du veta mer om hur du kan jobba med annonsering för just din produkt eller tjänst? Boka ett möte med mig eller någon av mina kollegor så bollar vi tillsammans!

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!

Boka möte