Så får ni företaget att växa med hjälp av avknoppning

I arbetet på Science Park möter vi företag som sitter på ett guldägg, utan att veta om det. Det kan handla om nya sätt att lösa problem de stöter på, eller en affärsidé som genom avknoppning till ett nytt affärsområde eller bolag kan hjälpa företaget att växa. Att vara öppen för avknoppningar gör att bra idéer som inte passar i företagets befintliga strategi inte behöver gå förlorade.

Att komma på en ny affärsidé är inte helt lätt, men det finns knep för att lära sig upptäcka dessa möjligheter. Ett kan vara att leta efter problem ni möter i er vardag. Finns det något sätt ni kan optimera och effektivisera arbetet på för er själva och era kunder? Eller kan man kanske eliminiera situationen som skapar problemet helt och hållet genom att tänka i nya banor?

Så hittar du nya affärsmöjligheter

Ett annat sätt att hitta nya affärsidéer är att titta grundligare på företaget. Finns det något affärsområde som skulle kunna isoleras och få möjlighet att vara stommen i en ny affärsidé? Genom att bryta ut och frigöra affärsområden har jag sett att kreativiteten på företaget ökar och gamla hinder ifrågasätts och omprovas. Detta är ett smart sätt för företag att hålla sig konkurrenskraftiga och växa.

Avknoppning är ett bra sätt att hitta nya, framgångsrika affärsidéer. Genom de starka värdena från grundföretaget får den nya avknoppningen extra förutsättningar för att lyckas. Det krävs dock att företaget släpper fram de nya ledarna och idéerna, så att ett nytt arbetssätt verkligen kan skapas.

När avknoppningar skapar intern konkurrens

Vi har sett att avknoppningar som kommer från företagets så kallade kronjuvel ofta kan skapa problem för grundföretaget och att en stark intern konkurrenssituation kan uppstå. Genom att vara medveten om detta kan man undvika negativa effekter. Därför är det viktigt att tidigt i projektet starta den praktiska avknoppningen och bygga en separat arbetsgrupp.

Det är inte alltid företaget följer med på tåget när nya idéer upptäcks i verksamheten. I många nya företag kommer idén från ett ursprungligt område och anställda väljer att avsluta sin anställning och starta ett eget, fristående företag. Genom att vara lyhörda och öppna för förändring kan företag växa genom avknoppning istället för att tappa företagets entreprenörer.

innovationsledning

Vi på Science Park har varit med och bidragit till positiv utveckling i flera avknoppningscase, bland annat inom projektet Innovation Runway. Ett annat spännande exempel är Proyk som Lovisa skriver om i sitt blogginlägg.

I dagarna uppmärksammades dessutom vårt första pilotcase som vi körde tillsammans med Saab. Läs om det här.

Tveka inte att boka ett möte med oss om du har en idé du vill utveckla!

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!