PowerPoint-guiden jag önskar att jag aldrig behövt skriva

Tips

Yes! Där har vi en rubrik som verkligen skickar läslusten i helt rätt riktning. Men, en rörig presentation är en rörig idé. En oseriös presentation är en oseriös idé. En halvfärdig presentation är en halvfärdig idé. Du fattar galoppen – det är dags att snacka PowerPoint.

Hur vi visuellt presenterar något kommer alltid att påverka hur budskapet mottas. Draget till sin spets kan det faktiskt vara din PowerPoint-presentation som avgör om din idé genererar sälj eller inte.

Varför bryr jag mig så mycket om detta, då? Jag har suttit i föreläsningssalar på universitetet där föreläsaren läst långa monologer innantill i kombination med en vägg av pytteliten text på projektorn. Jag har skruvat mig på alldeles för små stolar på dotterns förskola, när läroplanen presenterats i comic sans (news flash! Ett budskap blir inte roligare för att det skrivs i ett roligt typsnitt). Jag har sett skolpresentationer där brist på kvalité skojats bort med festliga animeringar, GIF:ar och ljudeffekter. Jag har sett säljpresentationer av supermoderna och häftiga innovationer, visuellt presenteras som om de kom från… stenåldern.

Dödsorsak: PowerPoint

Det finns ett uttryck som sätter pricken över i:t i ovan nämnda situationer och det är: ”Death by PowerPoint”. Du kanske hört uttrycket förut? Det är helt enkelt en sägning som lite skämtsamt syftar på när ett budskap inte når fram till mottagaren, alltså dör, på grund av hur det presenteras i PowerPoint. Varför? Presentationen är inte kommunikativ. En snabb googling på det så kreativa sökordet ”bad PowerPoint” kan ge dig många (mycket underhållande och en smula extrema) exempel i ämnet.

8 tips för när du gör din presentation

Okej, slut på gnäll. Det finns faktiskt några generella tips på hur vi med ganska små (men inte helt smärtfria!) medel kan lyfta vår pitchar, föreläsningar, föräldramöten och skolpresentationer flera nivåer uppåt. Det tar lite extra tid, men det är värt det. Och om det känns omöjligt – fokusera på det tips som känns mest görbart för dig.

1. Använd 10-20-30-regeln

Innan vi går in på de lite mer detaljerade tipsen är 10-20-30-regeln en bra modell att ha med sig i bakhuvudet när du skapar din presentation. Regeln går ut på att en ultimat PowerPoint-presentation ska innehålla max 10 sidor, ta max 20 minuter att presentera och inte innehålla text som är mindre än 30 punkter.

2. Ta bort (nästan…) all text

Följer du 10-20-30-regeln kanske du märker att du inte får plats med särskilt mycket text på en sida om den inte får vara mindre än 30 punkter stor? Perfekt – det är precis det som är meningen! En av grundreglerna när du planerar texten i din presentation är: ta bort, ta bort och ta bort lite till. Skala ned din text så pass mycket att bara det absolut viktigaste framgår. Kom ihåg att en PowerPoint-presentation nästan alltid bara ska fungera som ett stöd för det du berättar. Om dina åhörare måste lägga allt sitt fokus på att hinna läsa all text, kommer de förmodligen inte att höra ett enda ord du säger.

3. Prioritera innehållet

Sortera ditt innehåll och fråga dig själv: vad är viktigast? Vad ska ögat falla på först? På designspråk kallas det för att jobba med hierarkier. Det viktigaste ska prioriteras högst och ska vara det som ögat dras till först. En hierarki kan vara en bild eller illustration, en annan kan vara en rubrik och en tredje kan till exempel vara en brödtext. Du kan förstärka olika hierarkier genom att laborera med färg, storlek, placering med mera. Men tänk på att helheten fortfarande ska vara skön att titta på. Undvik därför till exempel använda dig av skrikiga färger för att framhäva en specifik komponent.

4. Håll det enhetligt

Välj 1-2 typsnitt och håll dig till det. Samma gäller användandet av färger. Har du en grafisk profil att förhålla dig till ska den såklart alltid användas.

5. Tänk: luft, luft, luft

Aaah, luft. Ett ord som gör mig lugn ända in i själen. Visste du att tomma ytor är ett av de absolut bästa knepen att skapa fokus på det viktigaste i din presentation? Skippa röda pilar och understrukna texter för att markera viktiga poänger. Låt dina ord få ta plats istället och var generös med marginalerna runt omkring.

6. Slopa alla bilder som inte håller måttet

Ok, för att vara krass: Har du inga bilder i ok kvalitet – skippa bilder.

”Det är bättre med en halvbra bild än ingen bild alls”.

Nej, det stämmer inte! En suddig, lite pixlig bild är inte bättre än ingen bild alls. Använd högkvalitativa bilder – det vill säga bilder med hög upplösning och som rent visuellt har en stil och tonalitet som stämmer överens med den känsla du vill förmedla. Har du inte egna bilder finns det många gratis bildbanker du kan använda dig av, men se till att du har koll på bildrättigheterna först.

Här kan du läsa Moderskeppets lista ”10 sajter med gratis bilder du kan använda fritt” för tips på gratis bildbanker. Och när vi ändå pratar bilder: låt riktigt bra bilder ta riktigt mycket plats.

7. Gör en mall

Varför uppfinna hjulet på nytt varje gång du ska göra en ny presentation? Gör det enkelt för dig själv. När du känner att du hittat en bra och kommunikativ form för din PowerPoint – spara en kopia (klicka på ”Arkiv” och ”Spara som mall”) och använd dig av den för framtida presentationer.

8. Keep it simple

Så, det sista och viktigaste som kanske också sammanfattar alla de tidigare sju punkterna: Håll det enkelt. Det kräver som sagt lite extra tid och tankekraft, men det lönar sig garanterat i slutändan.

Och till sist…

Gamla ting har en tendens att bli moderna igen någon gång i framtiden. Det har vi sett inom till exempel mode, konst och inredning. Men till dess att typsnittet Comic Sans får ett nytt uppsving (vilket vi får hoppas dröjer måååånga år) så kan vi väl lova varandra att låta de där ”lite festligare typsnitten” stanna där de hör hemma – på barnens kalasinbjudningar. Kanske att vi kan sträcka oss till en arg lapp i fikarummet på jobbet, bara för stämningens skull.

Lycka till!

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!