Säg något snällt eller inget alls – så ger du positiv feedback

Ledarskap

Det finns studier som visar att beröm påverkar verksamhetens och medarbetarens resultat på ett effektivt sätt. Den positiva feedbacken ökar effektiviteten, utvecklingen, lärandet och återhämtningen hos individen. Och vem tackar nej till det?

Återkoppling eller feedback – möjligheten att se oss själva genom andras ögon och hur andra uppfattar oss. Ofta tänker vi att feedback är något negativt och att det handlar om att en ska göra saker på ett annat sätt eller förändra sitt beteende. Så behöver det inte vara! Positiv feedback ger en energikick som du bär med dig länge. Genom att ge positiv feedback kan du få andra att känna en lika go känsla som du själv gör när du får höra om bra saker som du har gjort.

”Jag tycker att det känns väldigt tryggt att ha med dig i gruppen för du tänker ofta på de små detaljerna, fortsätt med det!”

”Vad bra att du skickade ut agendan till samtliga i god tid innan mötet, det hade jag inte tänkt på!”

”Vilken fin tröja du har på dig i dag, färgen passar dina ögon!”

”Vad härligt det är att mötas av ditt fina leende!”

”Vilken grym inlevelse du hade i pitchen – jag blev verkligen engagerad och tror på din idé!”

Så ger du feedback

  • Ge gärna positiv feedback ofta, men kom ihåg: keep it simple – och var alltid uppriktig! Effekten blir lätt den motsatta om det är uppenbart att du inte menar vad du säger.
  • Ge också den positiva feedbacken direkt, när den fortfarande är aktuell. På så sätt blir den kopplad till prestationen.
  • Var konkret i din feedback – ”Bra jobbat” säger kanske inte exakt vad du syftar på och blir lätt intetsägande utan ett sammanhang. Lyft gärna upp beteendet och effekten av det, visa att du gärna ser det igen.
  • Du kan ge positiv feedback individuellt eller till en hel grupp men se till så att ingen känner sig undantagen.
  • Sist men inte minst, sätt mål över hur många du ska ge positiv feedback till per vecka. Det är ett enkelt och bra sätt att säkerställa att det verkligen blir gjort! Så, hur många ska du ge positiv feedback till denna vecka?

PS. Ibland måste du såklart även ge konstruktiv feedback, men det tar vi en annan gång…

Det här blogginlägget är skrivet av Martina Rydell, som jobbade på Science Park 2017-2019. 

Porträtt av Martina Rydell som tidigare jobbade på Science Park

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!