Öppenhet är nyckeln för tillväxtföretag

För ett par år sedan hade jag och en kollega förmånen att besöka Silicon Valley under en utbildnings- och studieresa tillsammans med affärsutvecklare från andra svenska inkubatorer. Vi hade naturligtvis höga förväntningar inför resan och mötet med den entreprenörsmiljö som alla talar om.

På samma sätt som människor ifrån hela världen flyttar till LA för att bli filmstjärnor samlas kreativa människor runt San Francisco för att bli superentreprenörer och det är inte svårt att bli imponerad. När vi rullar nedför Sandhill Road mot hotellet i Palo Alto berättar entreprenören Philip Whalen för oss att 50 % av USA:s riskkapital kontrolleras av affärsänglar, VC-företag och organisationer utmed den drygt kilometerlånga vägsträckan. I stort sett alla större IT- och teknikföretag är representerade här då man ständigt söker nya samarbeten men även letar talanger och spännande företag som man kan investera i.

IMG_2599

Pitchträning på SRI International i Palo Alto

Utöver intensiva utbildningsdagar gjorde vi studiebesök i ett flertal start-up-miljöer och träffade företagare i regionen. Många har frågat vad det var som imponerade mest och det var faktiskt inte det stora utbudet av inkubatorer och stödsystem till idébärare och entreprenörer. Inte heller är det närheten till riskvilligt kapital och möjligheterna att kunna pitcha sin idé för Google:s eller Apple:s utvecklingschefer som är det bästa med miljön. Det vi tog med oss hem är istället det entreprenöriella ”mindset” som är så otroligt påtagligt på plats och som syns i allt från tjejen som vid ett stoppljus passade på att pitcha sin företagsidé för busschauffören, till de pitch-event med 50-100 investerare som avlöser varandra under veckorna.

När vi kände med vilket fokus, snabbhet och energi som entreprenörer driver sina idéer och start-up-företag med började vi ana vad som gjort Silicon Valley till vad det är. På Science Park har vi tagit tankarna till oss och jobbar hela tiden på att skapa mervärden för dig som brinner för entreprenörer och entreprenörskap, under 2016 kommer vi konkretisera detta ännu mer i form av ett nytt nätverk och nya tjänster inom matchning och nätverksområdet.

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!