Nyårsquiz: 12 månader på Science Park och 12 kuriosa du aldrig kommer få användning av

Quiz

Krisar det på underhållningsfronten inför det stundande nyårsfirandet? Varsågod – här är ett nyårsquiz att sno rakt av. På köpet får du läsa mer om 12 höjdpunkter från året på Science Park. Facit hittar du i länken längst ned på sidan. Kör så det ryker!

Science Park Towers i vy från Munksjöbrön. I förgrunden promenderar människor på trottoaren.

Januari

2021 rivstartade med pompa och ståt när det äntligen var dags för första spadtaget av Science Park Towers, som ska stå färdigt våren 2023. Med sina 59,5 meter kommer byggnaden att ge Jönköpings skyline en ny form.

Och på tal om form. Sveriges högsta byggnad är både formad och namngiven med inspiration från en centralt belägen kroppsdel – vilken?

 1. Nacke
 2. Vrist
 3. Bål

magnus ramfelt ecris

Februari

I februari var det dags för Jönköpingsgalan, där Science Park och Almi delade ut utmärkelsen Årets Innovation. Vinnaren blev ECRIS, som kommit på ett sätt att ta tillvara på energin i uttjänta litiumjonbatterier från elbilar.

Elbilen däremot, är inte en lika ny innovation som en kan tro. Världens första batteridrivna elbil såg faktiskt dagens och marknadens ljus redan år – ja, när?

 1. 1898
 2. 1953
 3. 1999

Entreprenören Erik Berhiller på en båt med sin produkt OffCourse.

Mars

I mars utsåg Science Park Rodics Innovation till Årets Inkubatorbolag. Bakom bolaget står Mullsjöbon Erik Berghiller, vars produkt gör det möjligt att åka slalom med vattenskidor, utan tunga bojar och tråkiga förberedelser.

Nästa fråga är på temat blöta nöjen – nämligen: vattenkuriosa du aldrig kommer få nytta av! Vilket av följande påstående om vatten är falskt?

 1. Jorden rymmer 800 biljoner olympiska simbassänger med vatten
 2. Elefanter kan känna lukten av vatten på 2 mils avstånd
 3. En människa kan i snitt överleva 10 dagar utan vatten
science-park-team-innovation-runway

April

Science Park-projektet Innovation Runway går i mål med över 200 lyckade företagscase i ryggen. Missionen? Att inspirera och hjälpa fler etablerade företag i Jönköpings län att våga tänka om och tänka nytt. Mission accomplished!

Project Runway är ett helt annat projekt, bestående av hela 19 säsonger. I denna amerikanska dokusåpa tävlar skickliga kläddesigners om mästartiteln. Vilken kändis figurerar som programledare för Project Runway?

 1. Selena Gomez
 2. Heidi Klum
 3. Gwyneth Pawtrol

Ung kvinna skrattar och samtalar.Maj

I maj var det pitch-dags för JU-studenterna i Co-Lab Impact Internship – ett unikt praktikkoncept som vi på Science Park arrangerade i samarbete med Toxic Interactive Solutions. Uppdragsgivaren: Tidningen Faktum. Utmaningen: Att skapa nya idéer som bidrar till att Faktums försäljare får högre sysselsättningsgrad och tjänar mer pengar.

Perfect pitch – eller så kallat absolut gehör – är något som kompositören Wolfgang Amadeus Mozart utan tvekan kunde skriva upp på sitt CV. Förutom sin musik sägs Mozart på sin tid även ha varit känd för:

 1. Sin exceptionellt barnsliga humor
 2. Sitt mycket dåliga bordsskick
 3. Sin peruksamling

Sommarkollage. En hand med ett urklippt svart pappershjärta rör sig fram och tillbaka.

Juni

Juni! Dags för sommarfest. Yalla Jönköping fick ta emot utmärkelsen Årets samhällsentreprenör och vi fick lyssna till hållbarhetsentreprenören Rebecca Carlsson. Under sitt föredrag talade Rebecca om exponentiell klimatomställning och att vi de kommande 100 åren kommer att uppleva en teknikutveckling, som motsvarar 20 000 år.

Vilken av följande alternativ är inte ett exempel på saker som växer/ökar exponentiellt?

 1. Eldsvådor
 2. Virusspridning
 3. Hårväxt

sommarpratJuli

Även kreativa genier och affärsutvecklare behöver vila, så i juli tog Science Park en välbehövlig semester.

I juli 2021 gick Booking.com ut med statistik kring de mest sökta resmålen, där Stockholm, Göteborg och Visby låg i topp. I samma nyhet avslöjas mer intressant statistik. De menar nämligen att hela 18% av deras besökare inte vet…

 1. I vilken stad Liseberg ligger
 2. Var de har sitt pass
 3. Hur man bokar ett resa på nätet

Två märken på en blå studentoverall. Det ena märket föreställer en enhörning med texten "be the next uniicorn"

Augusti

I augusti var det dags för inspark för alla studenter på Jönköping University. Science Park var självklart på plats för att inspirera fler studenter att utforska sina idéer och möjligheterna med att starta eget som student.

Oxford University är rankad till världens toppuniversitet år 2022. Oxford är även en soffklassiker från den svenska möbelkedjan Mio. Mio min Mio är en av Astrid Lindgrens storverk. I berättelsen får vi följa den nioåriga pojken Bosse som hamnar i kamp mot ondskan i… ja, var?

 1. Landet i fjärran
 2. Nangiala
 3. Drömmarnas land

Två entreprenörer sitter i ett möte med en affärsutvecklare och tittar på en dator

September

I september nås vi av de glada nyheterna att vårt affärsutvecklingsprogram Inkubatorn får ökat stöd från den nationella innovationsstiftelsen Vinnova. Det betyder att vi i ännu större utsträckning kan stötta och utveckla länets mest innovativa och lovande startups.

Under första halvåret av 2021 startades rekordmånga nya företag i Sverige. Hur många?

 1. 108 833
 2. 15 503
 3. 40 108

Entreprenören Emy Karlsson ler mot kameran. Hon håller i en tavla.Oktober

I oktober delades priset Årets Nytänkare ut i Värnamo. Priset delas ut av Tillväxtstiftelsen, som är en av Science Parks finansieringsmöjligheter. I år blev det entreprenören tillika konditorn Emy Karlsson som prisades i Värnamo.

Kanelbullen, kladdkakan och chokladbollen har alla tre en alldeles egen högtidsdag i Sverige. Men vilken av dessa godsaker uppmärksammar vi i oktober?

 1. Kanelbullen
 2. Kladdkakan
 3. Chokladbollen

Dator med Winr-plattformenNovember

I november berättade vi för omvärlden om ett av våra nya, spännande inkubatorbolag. WINR är en plattform som ska öka och uppmuntra till större engagemang i bland annat medborgardialoger. Med WINR är allt du behöver för att engagera dig en uppkopplad enhet och internet.

Under hösten släppte Internetstiftelsen den årliga rapporten ”Svenskarna och Internet”. Vilka kan vi se är de mest flitiga sociala medieanvändarna under 2021?

 1. 00-talisterna
 2. 90-talisterna
 3. 80-talisterna

Fem glada individer i mötesrum. Iblandgrunden hänger stora mörkblå gardiner.

December

Deck the halls with boughs of holly! Det är på Science Park det händer. När vi sammanfattar året på Science Park kan vi konstatera att vi roddat över 120 aktiviteter, kurser, workshops och evenemang.

Evenemangsbiljetten är Årets julklapp 2021. Men vad var årets – inte helt otippade – julklapp år 2020?

 1. Stormkök
 2. Gåva till välgörenhet
 3. Ljudboksprenumeration

Facit

Här hittar du alla rätta svar. Hur många rätt fick du? 

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!