Most frequently asked questions enligt en affärsutvecklare

Starta företag

Som affärsutvecklare svarar vi dagligen på mängder av frågor från drivna entreprenörer med spännande idéer. Vissa frågor dyker upp oftare än andra – ja, det är snarare regel än undantag att de tas upp vid ett första möte. Tre av dem tänkte jag dela med mig av nu. Häng med!

1. ”Tycker du att det här är en bra idé?”

Okej, vi börjar starkt med en fråga vi på Science Park inte kan svara på. Skämt åsido. Vi affärsutvecklare på Science Park har en stor variation när det kommer till vår bakgrund – egna preferenser, erfarenheter, utbildning med mera. Om vi skulle tvingas svara på om din idé är bra, skulle du mest sannolikt få en mängd olika svar beroende på vem du träffar. Dessutom är jag helt säker på att ingen av oss kan se in i framtiden. Därför uttalar vi oss helt enkelt inte om en idé är bra eller dålig. Däremot är det vår stora drivkraft att hjälpa DIG ta reda på just det. För faktum är att det är helt och hållet upp till marknaden (alltså kunden som ska betala för produkten eller tjänsten) att bedöma om din idé är en ”go eller no-go”.

Enligt vårt arbetssätt försöker vi istället hjälpa dig att konkretisera idén, skapa en första version av produkter eller tjänsten, för att sedan testa den mot marknaden. Därefter kan du fatta ett beslut om att:

  • Satsa på din idé som den är.
  • Förändra och finslipa på din idé för att möta marknadens behov.
  • Eller lägga din idé på is.

2. ”Jag behöver pengar, kan du hjälpa mig?”

Självklart kan vi hjälpa dig med tips på var du kan söka finansiering och hur du kan gå tillväga. Några sätt att finansiera din idé är till exempel:

  • Bidrag
  • Lån
  • Kapital från affärsänglar*/riskkapital

*En affärsängel är en privatperson som satsar och investerar pengar och kunskap i ett nystartat företag. Genom affärsängeln får företagaren pengar, erfarenhet och värdefulla kontakter.

När det kommer till finansiering har vi ett nära samarbete med Almi Företagspartner. De är experter på vilka finansiella medel som finns tillgängliga att söka för dig och din idé. Boka ett möte med dem och läs min kollegas Hennings blogginlägg för att få lite mer kött på benen: Så kan du få hjälp att finansiera ditt företag eller din affärsidé.
Att ta in riskkapital kan vara svårt om du känner dig osäkra på vad ni ska erbjuda eller hur samarbete ska fungera. Vi har full förståelse för att dessa tankar uppstår, inte minst eftersom vi själva lite slarvigt jämför detta med ett äktenskap. Det är verkligen viktigt att de som ska investera i ditt företag är rätt personer, och delar din vision och tilltro till idén. I ett av mina tidigare blogginlägg ”8 saker att ha koll på när du ska ta in privat kapital”, får du några matnyttiga tips att ta med dig.

3. ”Hur startar jag mitt bolag och vilken bolagsform ska jag välja?”

Hyllas den som hyllas bör. Här är www.verksamt.se din stora ledstjärna och vän. Verksamt.se är ett samarbete mellan Skatteverket, Tillväxtverket, Bolagsverket och Arbetsförmedlingen, som guidar dig genom alla praktiska steg i ditt företagande. Här finns pedagogiskt förklarad och matnyttig information kring hur du startar ditt företag, hur du driver det och hur du vidareutvecklar det.

Science Park hjälper dig att sätta bollen i rullning

Affärsutvecklare Victor Wallin med utsträckta armar i studiomiljöKom till oss med dina frågor, stora som små. Vi finns här för dig som har kört fast i startprocessen, dig som vill växla upp och erövra ny mark med ditt företag och dig som bara behöver ett bollplank längs vägen. Vi tar emot dig med öppna armar!

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!

Boka ett möte med en affärsutvecklare