”Min idé är nog inte bra nog…”

Den tanken finns hos många, i många sammanhang. Du kanske har en idé, men går och väntar på en ny ”bättre” idé som bara ska komma nerdimpande.

Eller så går dina tankar istället kring ”om jag berättar om min idé för någon så kommer de att sno den”. Det här är vanliga tankegångar som kan avgöra om du överhuvudtaget kommer framåt med en affärsidé – någonsin.

Det sägs att alla människor får minst fyra idéer per år som skulle kunna göra dem till miljonärer, om de bara tog tag i idéerna på rätt sätt. Källan är okänd och svår att spåra – men faktum är att ju räcker med en, enda idé. Och – kom ihåg – att bli miljonär behöver inte alltid vara målet, för den delen. Undersökningar visar iallafall att var tredje person bär på en potentiell affärsidé, men ett betydligt mindre antal verkar göra något med sina idéer. Det innebär en stor risk att man ett år senare ser att någon annan tagit fram en liknande lösningen och slås av ”jag borde gjort något med den där idén…”.

Idéer föder idéer

Det är klart att lite eftertänksamhet kan vara på sin plats när det gäller idéer som kanske kan skyddas av något av våra patent- och registreringsskydd. Men vad du berättar för vem, spelar mindre roll om du inte gör något med idén. Överlag handlar utvecklingen av en idé om att ge och ta. Få feedback, input, andras åsikter (branschers såväl som individers) och därefter vända och vrida på din utgångspunkt och problemet eller behovet som du vill hitta en lösning på. En idé är just bara det, en idé. För att bli en affärsidé, och så småningom kanske ett företag, krävs några vändor till i tankesmedjan.

Om idén stannar inombords på grund av din egen självcensur så finns risk att du stänger möjligheterna till ännu fler spännande idéer.

Idéer föder idéer! Träna hjärnan genom att ta några steg framåt, bolla med andra och se hur just den idén kan förändras för att bli ”bra nog” utifrån den viktigaste aspekten; kund och marknad.

En idé är alltid bra

Istället för att gå att vänta på att idén med stort ”I” ska dimpa ner; arbeta igenom de idéer du har just nu och lär utifrån dem. Att leta idéer är inte heller alltid det mest effektiva. Utgå istället från att hitta problemställningar eller behov inom ett område, en bransch eller marknad som intresserar dig extra mycket. Du har säkert hört någon bekant uttrycka ”varför finns inte det här?” eller ”det där borde nån komma på en lösning på”. Att spinna vidare på sådana frågor kan alltid generera ny kunskap och intressanta möjligheter.

Så oavsett idé, om det är din första eller tionde: Ta de första stegen, formulera idén, sök på nätet, fundera kring potentiella kunder, fråga folk och bolla idén med någon annan! Risken är annars att du kommer gå och vänta en hel livstid på den där idén som skulle bli ”kioskvältaren”. Eller göra dig till miljonär.

För, en idé är i sig alltid bra. Det är vad du gör med den som betyder något.

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!