Ett uppfinningsrikt midsommarquiz för dig som inte är intresserad av entreprenörskap
Utmana midsommarsällskapet på fredag! Vi bjuder på ett uppfinningsrikt midsommarquiz som lär dig saker du förmodligen inte har någon nytta av att veta.
Vi på Science Park älskar att prata om idéer, uppfinningar och smarta lösningar på kniviga problem. Ibland blir det kanske lite väl nördigt när vi självklart slänger ur oss namn på uppfinnare och affärsutvecklingsmodeller som om det vore självklart att alla vet vem och vad vi pratar om. Men – vi vet att alla som driver företag inte nödvändigtvis är intresserade av entreprenörskap, läser Breakit eller vet vem Elon Musk är. Så, varsågod – här ett klurigt midsommarquiz om uppfinnare och innovationer för dig som inte är intresserad av entreprenörskap. Vem utmanar du?
Den moderna dragkedjans uppfinnare
Vi börjar vår uppfinnarresa i Sonarp utanför Jönköping. Året är 1880 och en pojke föds i en välbärgad familj som ger honom möjligheten att satsa på en ingenjörskarriär. Studierna tar pojken till Tyskland och jobbet tar honom till USA där han får anställning hos en distributör inom rostfria och – enligt deras hemsida – ”exotiska” material– fråga inte mig vad det betyder. Hemsidan lämnar för övrigt lite att önska i kommunikationsväg, kan jag tycka. Slut på parentes.

Gideon Sundbäck, den moderna dragkedjans uppfinnare
Pojken, eller numera ynglingen – året är 1905 och han är trots allt 25 – är dock i hjärta och själ en uppfinnare. Parallellt med sin anställning jobbar han med att förbättra en redan existerande idé: dragkedjan.
Efter hårt jobb, och många år senare, kommer den här uppfinnaren att kallas ”den moderna dragkedjans uppfinnare”. Hans namn är Gideon Sundbäck – och nog om blixtlås nu. Spontant känner jag nämligen att namnet ”Gideon” är en detalj i berättelsen som förtjänar mer uppmärksamhet. Namnet har inte varit med på topp 100-listan för namngivna personer i Sverige under de senaste 30 åren (och sannolikt inte dessförinnan heller). Idag är det bara 236 personer som bär det som tilltalsnamn.
Fråga 1
Vilken är medelåldern för personer med tilltalsnamnet Gideon i Sverige?
1. 19
X. 39
2. 59
Vem var det som uppfann?
Gideon fick fram till sin död ta emot flera priser och hedersbetygelser från bland andra svenska Ingenjörsvetenskapsakademien. Några som inte vann priser för sin uppfinning var Romy och Michelle, huvudkaraktärerna i 90-talsklassikern ”Romy and Michele’s High School Reunion”. För att imponera på sina före detta klasskamrater vid 10-årsjubileet efter deras examen påstår de sig ha uppfunnit postit-lappen. Tyvärr avslöjas deras lögn redan i början av kvällen. Romy och Michele:s nyfunna popularitet rasar och de är snart tillbaka i sina gamla roller som hack-kycklingar. Men – spolier alert – efter en intrigspäckad re-union slutar filmen lyckligt för dem som förtjänar det. Hade situationen utspelat sig idag hade Romy och Michele sannolikt valt en annan historia för att imponera på klassen, för efter en enkel googling hade de fått reda på att post-it:en uppfanns redan… när då?

Fråga 2
När uppfanns post-it:en?
Mannen som sålde Brooklyn Bridge – flera gånger
Du skall icke ljuga, men Romy & Michelles lögn förefaller ändå ganska harmlös i jämförelse med andra kända bedragare. Här tycker jag att George C. Parker är värd en särskild placering på topplistan. George är nämligen känd för att ha sålt Brooklyn Bridge. Flera gånger. Varje vecka.
Hans metod var att övertyga rika, nyanlända – och kanske något naiva – emigranter om att de kunde tjäna en förmögenhet på att sätta upp tullar vid infarterna till bron. Och varför nöja sig där, tänkte George, som sedan tog sin karriär ett steg längre genom att börja sälja olika kända New York-byggnader. Det onda uppsåtet till trots måste du ändå ge honom att han var duktig på det han gjorde – inte många kan titulera sig med att ha hittat köpare till Frihetsgudinnan.
Få saker är så förknippade med USA som Frihetsgudinnan – trots att den faktiskt först monterades upp i Paris, för att sedan fraktas till New York nerpackad i hundratals lådor. Frihetsgudinnan syns ofta på filmer som symbol för USA och New York. Personligen har jag en stark relation till filmen Titanic som gjorde stort intryck på mig som växte upp på 90-talet. I slutet av filmen ser man Titanic anlända till New York efter sin ödesdigra färd över Atlanten. Den överlevande huvudkaraktären Rose blickar upp mot den vackra statyn, och… stopp! Här finns inte mindre än två omtalade detaljmissar i filmen kopplade till just Frihetsgudinnan.

Fråga 3
Nämn en av detaljmissarna i Titanic-scenen – (eller båda två, och få ordentligt med pluspoäng!)
Uppfinnare av tyngdlagen och en fulsöt noshörning
Huruvida någon försökt – och lyckats – sälja vår mest omskrivna svenska bro hittar jag ingen information. Bron är alltså INTE Munksjöbron, den hamnar enligt min vetenskapliga undersökning ”kända svenska broar” bara på plats fem i statistiken (se bildbevis). Nej, jag pratar givetvis om Öresundsbron, som fått en alldeles egen – och enligt mig, fantastisk – TV-serie. I kriminalserien ”Bron” får vi följa den socialt obegåvade polisen ”Saga Norén, länskrim Malmö”. Något som antas men aldrig riktigt uttalas i serien är att Saga har Aspergers syndrom.
Aspergers är en ganska ny diagnos som började ställas i början av 90-talet. En person som tros ha haft Aspergers långt innan dess är matematikern Isaac Newton som levde typ på 1700-talet. Och för att hålla oss till temat kan vi väl enas om att kalla honom ”uppfinnare av tyngdlagen”?
Ett tråkigt midsommarminne kring Newton gäller dock inte uppfinnaren, utan hans yngre och mycket senare födde namne – noshörningen Newton. Lille Newton dog oväntat på midsommardagen 1998, bara ett och ett halvt år gammal. Kolmården var i sorg – men uppståndelsen blev inte fullt så stor som när Newtons bror tre år tidigare gick ur tiden. Den fulsöte och nervsjuke Nelson fick bara 10 dagar på vår jord men blev en riksangelägenhet. Hela Sveriges befolkning följde hans dödskamp, men först fem år efter sin bortgång fick han frid. I tre år förvarades hans aska i olika lägenheter i Hässleholm innan en värdig – men ganska oväntad – begravningsplats utsågs.

Fråga 4
Var ligger konstverket på bilden som blev noshörningen Nelsons begravningsplats?
Fråga 5
Vilken konstnär – som för övrigt dömdes till dagsböter för uppförandet – har skapat verket?
Uppfinningar som löser vardagsproblem
Kan du svaret på tidigare fråga så vet du att vi är tillbaka i Sverige. Kunde du det inte, så vet du nu åtminstone i vilket land konstverket finns i. Sverige är ett innovativt land med många entreprenörer och uppfinnare som är både välkända och framgångsrika. Det finns givetvis många sätt att mäta innovationsgrad, men för ”vanliga” människor som jag är den bästa uppfinningen den som löser mitt problem. Och vilka problem som ligger top of mind varierar såklart efter var i livet vi befinner oss. Den uppfinning som haft absolut störst påverkan i mitt liv de senaste åren kanske inte nödvändigtvis ses som en innovation, men för mig spelar det ingen roll. Babblarna räddade – om inte mitt liv, åtminstone mitt förnuft, mitt tålamod och min hörsel som var på väg att långsamt tas ifrån mig när jag fick barn. För dig som mot förmodan har missat vad Babblarna är så kan jag beskriva dem som:
ett gäng färgglada figurer med ett märkligt ljudbaserat språk som underhåller ditt barn så att du kan få fem minuters lugn och ro.

Jag hävdar bestämt att det bästa gömstället i världen är 45 sekunder in i ett Babblarna-klipp. Då har alla föräldrar lämnat rummet, alternativt somnat. Babblarna är i grunden ett språkpedagogiskt material skapat av Anneli Tisell och Iréne Johansson, utvecklat för personer med olika typer av språksvårigheter. Babblarnas youtube-kanal hade fram till december 2019 över 600 miljoner visningar.
Fråga 6
Modellen som ligger till grund för Babblarna har kopplingar till Sveriges 20:e största svenska ort – vilken är det?
Leta-rätt-på-allt-maskinen
Uppfinningar är ett inte ovanligt förekommande tema i barnprogram. Om du som jag är född på 80-talet minns du säkert Barbapapa, Skrotnisse och Professor Balthazar för att nämna några. Min personliga favorit var dock Doctor Snuggles. En smått psykedelisk serie där en snäll uppfinnarfarbror konstruerar besynnerliga maskiner och umgås med sina vänner, de människoliknande djuren som till exempel Kosmoskatten och kamelen Puckly som bor bland molnen i regnbågslandet. En av Doctor Snuggles bästa uppfinningar måste ju vara ”Leta-rätt-på-allt-maskinen”. Leta rätt på allt, tänk om jag kunde ha en sån maskin. Måste genast googl….
Sökmotorn, ändå – vilken grej! Vår tids leta-rätt-på-allt-maskin. Idag är det Google som gäller, men vi var många som började med att leta källor och färdiga skolarbeten på Altavista.

Fråga 7
När lanserades Altavista respektive Google? Närmast rätt årtal får poäng!
Fråga 8
Vilken var den vanligaste ”varför”-sökningen i Sverige 2019?
Facit
Facit till frågorna hittar du här. Lova att inte tjuvkika – eller använda din leta-rätt-på-allt-maskin. Lycka till!
Community
Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!