Lätta på lädret

Starta företag

Ja, det är ofta ytterst vad det handlar om. Ska du lyckas med din affär måste någon vara motiverad att resa på sig, dra fram plånboken och hala fram lite stålar för att åtnjuta ditt företags tjänster eller produkter. Men vem är det egentligen som ska göra det, och varför?

Att bygga bolag är något som tar tid, kräver stort engagemang och ofta är förknippat med en ansenlig risk. Det är då klokt att tidigt ställa sig frågan varför någon annan ska lätta på lädret för just dina produkter eller tjänster. Innan tid, prestige och pengar har investerats måste grunden läggas. Och då menar jag riktigt grundligt.

Varför då? Hur då? Vilka då?

Det är frågor som barn kan ställa till leda. Det är inte så dumt egentligen. Kanske har de kommit längre än vad vi anar i sin perception av omvärlden i förhållande till sig själva?

Precis på samma sätt tycker jag att du ska göra. Bottna frågorna så djupt du bara kan – innan du lägger tid på att bygga plattformar, designa logotyper eller hyra ditt första kontor. Ställ dig frågor som:

  • Vilka problem har mina tilltänkta kunder i dag? – Varför det?
  • Hur stora är problemen?
  • Är det nya eller gamla problem?
  • Finns det någon annan lösning på marknaden i dag?
  • Varför används inte denna lösning?
  • Vad leder problemen till?
  • Kostar problemen pengar eller hindrar de intäkter?

När du verkligen förstår kundernas problem är du förmodligen bättre förberedd för att skapa en riktigt bra lösning. Och har du en riktigt bra lösning på ett eländigt problem så är sannolikheten att någon kommer att lätta på lädret väsentligt större.

Problem behöver lösningar – inte tvärtom!

Att ägna sig åt researchen, intervjuerna med potentiella kunder och sätta sig in i problemen är kanske inte lika roligt som att bygga på lösningen. Men återigen: investera inte din tid, energi och pengar på en lösning som inte löser det kunden verkligen behöver hjälp med! Då kanske kunden reser sig och går sin väg istället för att öppna plånboken.

Vi på Science Park har utbildade coacher i olika metoder och verktyg och vi är extremt bra på att ställa de där frågorna som tar dig vidare. Boka ett möte med någon av våra affärsutvecklare så hjälper vi dig vidare – det är både kostnadsfritt och konfidentiellt!

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!